2013. augusztus 24., szombat

6+1 dolog, amit nem árt tudni esküvő előtt

Az esküvővel kapcsolatban nagyon sok dologról kapunk információt akár ismerősöktől, akár ismeretlenektől, de vannak dolgok amikről senki, vagy szinte senki nem szól. Vagy csak utólag. Vagy nem foglalkoztál vele, pedig kellett volna. Na ilyeneket próbálok összegyűjteni nektek, ha esküvőre készültök lehet még hasznos is lesz. :)

1. Egyél a nagy napon!

Na ezt tuti mindenki hallotta már, én mégsem tulajdonítottam volna neki nagy jelentőséget, ha nem kapok egy remek tippet egy ismerősömtől. Az élménybeszámolós bejegyzésben említettem már a Nutridrinket, de itt is kiemelem (eskü nem támogatnak! :D). Ha én izgulok akkor a gyomrom akkora mint egy mogyoró és nem tud semmit befogadni. Hiába kínálgatta nekem reggel anya a hatféle reggelit, a gondolattól is felfordult a gyomrom. Enni viszont muszáj, különösen ha késő délután van a szertartás, és 8 előtt nincs reális esély vacsorára. A Nutridrink jó alternatíva, mert iszogatni kell csak, nem is egyszerre kell ledönteni, és mégis eltelít. Nem annyira hogy mozdulatlan leszel, csak nem korog a gyomrod, nem szédülsz és kibírod estig. Nekünk életet mentett. 




A bejegyzés folytatódik, kattints a továbbra!
2. Jegyezd meg, kitől mennyi pénzt kaptatok!

Na ez az, amit utólag legalább négyen elmondtak nekünk, de akkor már javában késő volt. Manapság elég gyakori hogy pénzt kap az ifjú pár ajándékba, de ezzel plusz feladatok is vannak. Ugyanis ha az unokatesódtól kaptál X Ft-ot ajándékba, ha ő fog házasodni neked is annyit illik visszaadnod. Jó lett volna ha ezt előre tudjuk. Én paranoid vagyok és hajnalban mikor felmentünk aludni gyorsan minden borítékból és képeslapból kiszedtem a pénzt és jól elraktam egy helyre hogy meglegyen, fenének sem jutott eszébe hogy nézni kéne melyikben mennyi volt...


3. Ne legyenek nagy elvárásaid!

Most épp a nászéjszakára gondolok. Mindenki kacsintgat mikor az esküvő utáni éjszaka szóba kerül, a menyasszony szép csipkefehérneműt vesz az alkalomra, satöbbi. Én hajnali 5-kor örültem hogy még élek és nem törtek le a lábaim, akkor már majdnem 24 órája talpon voltam, a legutolsó amire az ember gondol hogy akkor most teljesítsen. Eddig bárkivel beszéltem csak aludtak a nászéjszakán, és ez teljesen normális. 

4. Készülj fel az ismerősök - és ismeretlenek - kérdéseire, kíváncsiságára. 

Nagyon vicces tapasztalni, hogy olyan emberek jelölgetnek facebookon, akikkel utoljára 20 éve találkoztam a homokozóban. Hallották az esküvőt, és az ember ilyenkor elképesztően kíváncsi. Egyrészt őszinte a kíváncsiság, másrészt ott vannak ugye egyéb emberi érzelmek is, az irigység akár. Én fapofával kattintok ilyenkor a "nem ismerem" gombra. 

Nyilván csúnyán elküldeni nem érdemes senkit sem ha kérdezget, szép volt jó volt boldogok vagyunk mindenkinek mehet, esetleg személyesen lehet mutatni egy-két képet telefonon, de nem kell mindenkinek a teljes fotóalbumot a kezébe nyomni, ha nem éreznéd magad jól tőle.

5. Hirtelen mindenki arra vár, hogy teherbe ess. 

A pofátlan "méhemben turkálással" engem eléggé fel lehet bosszantani, ennél nagyobb magánügy szerintem a világon nincs, mint hogy ki mikor szeretne babát, esik teherbe. Alig 5 napja voltunk házasok, mikor a nászúton fotóztam egy vacsorázó gólyát, amire már jött is a kérdés, hogy csak nem? Tízig elszámoltam, majd elmondtam hogy nem. Mindig lesznek kérdések, amik a trónörökösre kérdeznek rá, és sajnos nem mindig olyan emberek teszik ezeket fel akiket el lehet küldeni a búsba. Tanuljatok be egy kamumosolyt egy még nem kíséretében. Sajnos szükségetek lesz rá. Ha olyan az ismerős, akkor lehet kicsit csipkelődni. Megkérdezte, hogy jön-e a baba? Kérdezz vissza! "Téged most tényleg az érdekel, hogy védekezés nélkül szeretkezem-e a férjemmel?" Zavarba fog jönni, hidd el. 

6. Az esküvő után lesz egy fura üres érzésed. 

Hallottam az esküvő utáni depresszióról, ettől azért én eléggé távol állok, de az meglepett hogy hirtelen mennyi szabad időm lett. Másfél éven keresztül minden üres percemben Pinteresten lógtam és kerestem inspirációt ruháról, dekorációról, homokról és frizuráról. Ez elmúlt, túl vagyok az esküvőn és most nincs mit tervezni. 

Én mondjuk ezt kifejezzen élvezem, sok volt már a habos ruhákból és a tündéres loknikból. :) De egyelőre még nyár van, és időm mint a tenger. Elkezdtünk most Bálinttal edzőterembe járni, egyrészt nagyon jól esik minden nap mozogni 1-2 órát, másrészt pedig azt az időt amit eddig szervezéssel töltöttem most ebbe fektetem. Mindenképpen érdemes valami új hobbit keresni, mert az esküvőszervezés is abszolút az szerintem. 

+1. Az esküvő nem egy csoda, ami minden problémát megold.

Sok olyan történetet hallani, hogy az esküvő után rövid időn belül a pár el is válik. Ilyen esetekben azért elég ritka az, hogy a kapcsolat közvetlenül az esküvő után romlott meg, sokkal inkább az áll a háttérben, hogy a pár a házasságtól várta hogy megoldja a gondokat. Az, hogy most már házasok vagytok abból a szempontból lényegtelen, hogy problémák és nézeteltérések ezentúl is lesznek, nem kell azt gondolni hogy minden házas felhőkön lebeg és gondtalanul él. 

A milyen a házasélet kérdés ezek miatt szintén elég vicces, mert mi például együtt élünk 6 éve, a házasélet olyan mint az eddigi éveink. Csak más a nevem, férj és feleség vagyunk, de a kapcsolat ugyanolyan kiegyensúlyozott - és néha olaszosan hangos :D - mint előtte. 

Nektek van valami tippetek, amit kihagytam? 

12 megjegyzés:

  1. Ez az idióta mikor-jön-a-baba kérdés... NEKIK NEM MINDEGY?!
    Amúgy a sima "még nem akarunk" még a jobbik verzió. Régen szomszédban lakott egy 30as házaspár, és a feleség egy őszintébb beszélgetéskor mondta, hogy tőlük is mindig kérdezik, és bele sem gondolnak, milyen bántó lehet, ha esetleg ők akarnak, csak nem lehet..? Szóval szerintem ez a világ egyik legtapintatlanabb kérdése.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez a legjobb írás a témában: http://justff.blog.hu/2011/07/13/miert_ne_kerdezd_meg_egy_notol_hogy_mikor_szul_gyereket

      Törlés
  2. Unokatesó esküvőjén mi koszorúslányok voltunk és ugye nagy családi reunion (anyai ágon elég nagy a rokonság), az még hagyján, hogy ott mindenkivel ugyanarról beszélgetni mikor 10-15év nem láttuk egymást(sajnos vannak vadhajtások, akiket vagy az alkohol vagy egyéb dolgok miatt csak tisztes távolságból..); de utána a Facebook bejelölések (persze "páros" oldalak, avagy Kis Teofil és Teofilné; illetve friss szülők hihetetlenül dokumentált gyerekneveléssel) ... nos, pár nap után elrejtés és restricted lista, nem látnak belőlem semmit :D

    VálaszTörlés
  3. Nekem már kezd elegem lenni, hogy boldog-boldogtalan kíváncsiskodik, benyomják ugyanazokat a "poénokat" (pl.: -Mikor lesz az esküvő? -Dec. 7. -Dejóóó, Mikuláskor. -B*zdmeg.).
    A gyereket terveztek kérdésre én már beköptem, hogy a 10 éves költségvetési tervben benne van.
    Kezdek amúgy egyre agresszívabb lenni, ahogy közeledik...:D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is átváltottam agresszorba mikor közeledett a nagy nap. :DD Mindenki jött hogy ilyen meg olyan dekort látott a Pirike esküvőjén, nem értették meg hogy nekem olyan nem kell amit máshol már láttak, meg azt is tudták hogy már mindennel megvagyunk, nem kellenek az ötletek. :D

      Törlés
  4. Aludj, amikor csak tudsz! Én az esküvő előtti éjszaka gyakorlatilag alig aludtam, de szerintem már azt megelőzőn se sokat. Beterveztem, hogy előtte való két nap délután alszom egy picit, hogy javítsam az átlagot (ez télen még megoldható is lenne), de nem jött össze, mert éppen költöztünk. A nagy nap előtti estére sikerült kocsit szerezni, így este hétkor, a pakolás után rongyoltam el egy BioHairba, hogy csináljanak valamit az eléggé silány állapotban lévő körmeimmel. Sok mindent nem csinálnék másként, de ha az ember egy-két nap szabit ki tud venni előtte, akkor szerintem érdemes ebéd után is szunyálni picit, amíg az izgulás lehetővé teszi.

    Annyi helyen olvasom ezt a gyerekről kérdezés témát. Tényleg ilyen zavaró tud lenni olyan esetben, amikor nem az van, hogy szeretnének, de nem jön össze? Ha barát kérdezi, elmondom neki, majd. Ha ismerős, akkor is. Egyszerűen lepereg ez a kérdés. A férjem és én is úgy érezzük, ráér még, az meg pont nem érdekel, másnak mi erről a véleménye. Ennyire felhúzzátok magatokat rajta? Minek? Facebookon ír valaki, akit 20 éve nem láttál. Kell neki válaszolni? Ki nem sz*** le, mit gondol, ha nyitva hagysz egy kérdést?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Engem nagyon zavar, teljesen konkrétan nem tudom megmondani miért, de nagyon bunkó kérdésnek tartom és ezért bosszant fel, hogy ekkora paraszt ember kommunikál velem.
      Most nyilván nem arra gondolok mikor egy jó barátnőmmel arról beszélünk hogy mikor szeretnénk majd babát, hanem mikor csak úgy rákérdez valami távoli ismerős. Egyszerűen nincs köze hozzá, és idegesít hogy ennyire nem tudja hol a helye.

      Törlés
    2. Mert intim dolog és két ember magánügye, senkire nem tartozik és fogalmam sincs miért jut eszébe valakinek megkérdezni a másiktól.

      Törlés
  5. Mi most az 5. éve hogy várunk a babára, így benne vagyok az érzékeny lelkűekben, talán érthető, miért. Tőlünk ráadásul olyan kérdezi, aki valamennyire tud is a nehézségekről, gondolom azért, hogy megerősítsük a tudásában...velem még az is megtörtént, hogy egy sikeretlen lombik után 1-2 héttel megsértődtek, merthogy nem foglalkoztam a pár hónapos kisbabával a társaságból. Nem tudták nyilván az eseményt, de még én voltam az, aki inkább hazament az esküvőről. Azt gondolom, hogy sok ember felszínes, csakhogy csevegjen, kérdez valamit, de nem gondol bele a miértekbe. Bár ez nemcsak a gyermek témával van.Én már gondolkodom azon, hogy azt mondom, nem szeretnénk gyereket. Punktum. És otthagyom az illetőt, aki kérdezi. :-)Ja, és jövő héten esküvőre megyünk:-) Tud valaki még frappáns választ?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :(( Nagyon szurkolok, hogy összejöjjön nektek a baba! ♥

      Szerintem azzal is nagyon lehet sokkolni az embereket, ha őszintén válaszolsz mondjuk esetedben a kérdésre. Kérdezik mikor lesz baba. Őszintén elmondod hogy elvetéltél már (pl, vagy nem sikerült a lombik), de nagyon szeretnétek. Ettől nagyon meg fognak lepődni, mert ők nem számítanak ilyesmire, és talán észreveszik mennyire tapintatlan volt a kérdés.

      Vagy csak simán annyit mondasz, hogy bocsánat de ilyen intim dolgokról nem szeretnék veled beszélgetni.

      Törlés
    2. Azt gondolom, hogy elég nehéz volt levetkőzni az "én selejt vagyok, mert nem lehet gyerekem" gondolatokat, nem szívesen hozom elő a gyengeségem másoknál. Főleg, hogy aki közel áll hozzánk, tudja, ergo aki nem áll közel, annak nincs mondanivalóm. Inkább valami ilyesmit fogunk mondani, hogy akkor jön, ha majd leszületik:-) A párom válasza: majd. Ő legalábbis azt mondta most, hogy nem hajlandó többet mondani:-)

      Köszönöm a drukkokat!

      Törlés
  6. Nászéjszaka:) Mi úgy oldottuk meg, hogy amikor a klasszikus menyasszonytánc után elrabolt a Zuram, és elmentünk átöltözni menyecskeruhába, na akkor villantottam neki csipkés fehérneműt:) Szóltunk a vőfélynek előtte, hogy mi most egy kicsit lelépünk, és ő addig szórakoztatta a vendégeket- senkinek nem tűnt fel, hogy tovább elmaradtunk. De tény, a lagzi végére mi is kidőltünk, és örültem, hogy elalvás előtt volt energiám lemosni a sminkemet...
    A babakérdést meg megelőztük: már pocakban volt a lányka. De ne aggódj, ez a "méhemben turkálás" nem múlik el az első gyerekkel: még ki sem jöttünk a kórházból a szülés után, már kérdezték néhányan, hogy mikor lesz kistesó? Könyörgöm, még lábra állni sem tudok...

    VálaszTörlés