2013. január 27., vasárnap

Kikkel osztod meg az életed?

Az ismerőseim közül én vagyok az egyetlen, aki viszonylagos rendszerességgel (ez nagyjából 3-6 hónapot jelent) nézi végig a facebookos ismerőseit és szelektál. Ugyanígy vagyok azzal, hogy nem fogadok el boldog-boldogtalant ismerősnek. 

Sokan vannak alapvetően ellene a közösségi oldalaknak, apu is például ugyan regisztrálva van de csak akkor néz rá a facebookra, ha konkrét e-mailt kap arról hogy valaki írt neki. Én szeretem használni, nézegetem napi szinten, jó így tartani a kapcsolatot távol lévő ismerősökkel, értesülni arról kivel mi történt. Viszont azáltal hogy elég sok dolgot osztok meg az emberekkel könnyen kerülhetnék kellemetlen helyzetbe is. Vagy csak simán olyan emberek tudnak meg dolgokat, akiknek igazából nincs köze hozzá. 

Onnan látom sokszor, hogy az emberek mindenféle random egyéneket ismerősként tartanak, hogy az esküvői tervezős oldalakon rendszeresek az idióta kérdések. Csak egy példa: Úristen, házasodunk! Itt vette Bálint a gyűrűmet, kitettek facebookra egy sima karikáról képet, alatta csak pár kommentet mutatok: 


Az ilyeneken egyébként mindig szakadok. Pont amiatt, mert szelektálok nekem egy olyan ismerősöm sincs aki ilyen nyomorék kérdésekkel zaklatna, de ha lenne is simán megmondanám neki, hogy "ha fontos lennél az életemben már tudnád a választ". Találkoztam már olyan kommenttel is egy ismerősöm esküvői képei alatt, hogy "gratulálunk, nagyon örültünk volna ha tudunk az esküvőről korábban és meghívtál volna minket". Hát ember, nyilván oka van annak hogy te ott se voltál. Na de ennyit az esküvői részéről. 

A bejegyzés folytatódik, kattints a továbbra!

Általában akkor jön rám a szelektálhatnék, ha felbosszant valamilyen úton-módon egy ismerősöm. Tegnap egy évfolyamtársam triggerelte a dolgot, korábban régi kollégák, stb. Ilyenkor szépen végighaladok a teljes listámon és szelektálok. Azt is elmesélem, hogyan. :) A legelső és legkézenfekvőbb kérdés: ráköszönnék az illetőre az utcán, ha szembejönne? Meglepően sok olyan arcra fogtok bukkanni a barátaitok között ha megnézitek ti is a listátokat, akiket lehet meg sem ismernétek. Sokszor volt osztálytársak anyukája, nagymamája, anyuka vagy apuka kolleganője jelöl be, ha olyan az illető hogy én konkrétan a csókolomon kívül soha nem kommunikáltam vele nem fogom visszaigazolni. 

Apa visszajelölési stratégiája: akivel már valaha beszélgetett legalább 10 percet négyszemközt az ismerős, és szerintem teljes mértékben igaza is van. Engem például sorra jelöltek be egy időben szigligeti gyerekek csak azért, mert Bálint szülei ott dolgoznak, és hát az ő legidősebb gyereküknek vagyok a barátnője. Hát ettől én még nem leszek az ő ismerősük. :) Gond nélkül törlök például olyan embereket is, akikkel évek óta nem voltam semmilyen kapcsolatban. Régi osztálytársak ez alól kivételek, mert velük azért kellően sok időt töltöttem el ahhoz, hogy maradjanak, de például olyan kollégák, akiket soha többet nem fogok látni és ráadásul nem is voltunk igazán soha jóban, minek? 

Érdemes egyébként megfigyelni, hogy milyen drasztikusan kezd el csökkenni a hülye kiírások száma (gyümölcsnevek a mellrák miatt, mi az indián neved, naplemente képe megosztva klisés Coelho idézetekkel, stb), ahogyan törlöd azokat, akikkel nem állsz kapcsolatban. 

Ezennel felhívok mindenkit keringőre! :) Lassan itt a tavasz, a lakását mindenki kitakarítja, tessék lomtalanítani az ismerősök között is. Nem kap senki értesítést arról hogy törölte valaki, ha esetleg csak ez a félelmetek lenne ezzel kapcsolatban. 

Nektek is szabályaitok vannak arra hogy kiket fogadtok el ismerősnek, vagy mindenkit visszaigazoltok? Hol a határ? :)

20 megjegyzés:

  1. Régóta fontolgatom már a szelektálást, de eddig mindig vagy lebeszéltem magam róla, vagy nem volt türelmem nekikezdeni. Meg is van a vasárnap délutáni programom. :)

    VálaszTörlés
  2. énis szoktam szelektálni. akivel egy osztályba jártam, vagy munkatárs volt, de már nem beszélünk az repül.
    akivel több mint 2hónapj nem beszéltem azok is repülnek..(kivéve rokonok, mert náluk tudom hogy nem mindig van idejük)

    VálaszTörlés
  3. utalom fbt.annyira kepmutato az egesz.akiket ismerek -biztos nem ott fogok irogatni nekik,erre boven jo az email.plusz kepeket ott nem fogok megosztani csak azert h masok ezen csamcsogjanak.nekem ez annyira privat h kizarom az eletembol az ilyen oldalakat.annak ellenere h kulfoldon elek nem egyszeru kapcsolatban maradni magyar barataimmal csaladtagokkal de tobbre tartom az emailt!

    VálaszTörlés
  4. Én is rendszeresen szelektálok, szerintem fontos. Nekem főleg azért kellett, mert néha van, hogy bejelöl X, akit ismerek, majd átnevezi az oldalt és a cégét/hobbiját/programszervezését kezdi reklámozni. Erre nincs szükségem, ilyenkor egyből törlöm az "illetőt" - bár általában nem jövök rá, kit törlök, csak tudom, hogy a "Nyuszika partyszervező céget" nem jelölném ismerősnek, és semmi köze ahhoz, mit csinálok. Nincs időkeretem, hogy mennyi ideig tartó nem beszélés után törlöm az ismerőseimet, hanem inkább arra koncentrálok, hogy el tudom-e képzelni, hogy ha találkozunk, beszélgetnénk. Ha igen, akkor maradhat, ha nem, akkor nem bánom. Illetve gond nélkül blokkolok ismerősöket is, ha idegesítenek, az alkalmazásokkal (mármint amiket ők használnak), pedig még kegyetlenebb vagyko, ha idegesít, mennie kell.

    VálaszTörlés
  5. Én egyszer (kb. másfél éve) minden ismerősömet töröltem. Azóta visszaszállingóztak páran (most épp 16 van), de még így is sok, különben meg mindenkinek a frissítései le vannak tiltva, van egy pár oldal, amiket lájkoltam, csak azok jelennek meg a híroldalon. Ha olyanom van, külön-külön megnézem, mit posztoltak mostanában a barátkáim, és ennyi. Tulajdonképpen csak azért vagyok még fent, mert ott van az egyetemi csoportunk, ahol mindent megbeszélünk, fájlokat töltünk fel, stb, szóval ezt nem lehet megkerülni. Meg ha valakinek akarok küldeni üzenetet, és nem ismerős, azelőtt bejelölöm, és miután ő vissza, csak akkor írok, hogy ne az Egyéb mappába tegye a levelet.

    VálaszTörlés
  6. Én is rendszeresen "takarítok" az ismerőseim között :D

    VálaszTörlés
  7. Szabály, hogy csak az lehet ismerős akiről legalább tudom, kicsoda. De a törlés... alig valakivel tartom a kapcsolatot FB-n (meg élőben sem nagyon), de hogy töröljek... mindig arra jutok, hogy hát ez, meg az, nem kéne, nem illik, mégiscsak volt osztálytárs, még munkatárs, egy szakra járunk, stb. Mondjuk nagyon visszafogottan vagyok jelen fb-n is, az a típus vagyok akit csak úgy jellemeznek hogy csendben marad és mindent elolvas. Aki meg utálja a játék kiírásokat már úgyis törölt :D Az alkalmazásokat én is tiltom amikben nem vagyok érdekelt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha én sem osztanék meg semmit természetesen nem érdekelne ki látja (nem látja :D) azt a semmit, tehát nem törölgetnék én sem. De így hogy képeket teszek ki, naponta frissítek, írok, nyilván megnézem ki az akinek ezt olvasni hagyom.
      Egyébként még pluszban csináltam egy még szűkebb kört, sok dolgot csak úgy rakok ki hogy ők látják, nem minden ismerősöm.

      Törlés
  8. Dettó.
    Én például az általam kedvelt oldalakat is nemrég néztem vissza egészen 2010-ig. : D
    Az olyan embereket akikkel tudom, hogy a köszönésen kívül más nem hangozna el, azokat törlöm. De vannak olyanok is mint például a Húgaim, akiket szeretnék az ismerőseim között tudni, de nem vagyok kíváncsi a butuska kiírásaikra, megosztásaikra, hogy milyen fajta ló, kutya illene hozzájuk, és ki lenne a hazai sztárpárjuk stb. Akik ebbe a kategóriába tartoznak azoknak a frissítéseik le vannak tiltva, és néha rájuk nézek. Jelen pillanatban 43 ismerősöm van, és még ez is sok néha.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az elrejtés jó dolog igen, nekem is vannak olyan ismerőseim akiket nem érzem úgy hogy illő lenne törölni, mert vagy rokon vagy olyan ismerős, de agyamra megy bizonyos dolgokkal, ők "don't show on news feed" és kész. :)

      Törlés
  9. Nekem is vegyes érzéseim vannak a Facebookkal kapcsolatban. Egyrészt jónak tartom, mert pl csomó barátom vidéki vagy épp külföldön van, és így napi kapcsolatot tudom velük tartani (régen az msn szerintem lényegesen jobb volt erre a célra, anno el sem tudtam képzelni, hogy egyszer csak nem járok fel msnre hanem facen dumálok másokkal, és tessék) másrészt viszont baromi idegesítő tud lenni, amikor elterjed egy-két hülyeség (pl ez a mellrákos idiótáskodás ami duplán idegesít, mert kb viccet csinálnak az egész mellrák ügyből...) Az érem másik oldala pedig, hogy sok olyan rosszindulatú ember van, aki simán visszaél azzal, hogy mit rak ki az ember, a képeivel stb. Én nem nagyon szelektálom az ismerőseim, mert ritkán írogatok az üzifalra, de pl beállítottam, hogy csak kik láthatják a képeim és a kiírásaim, és kizártam belőle azt a réteget, akiket mérgezőnek tartok több szempontból. Így az ismijeim maradtak, viszont nem látják, amit nem akarok, azóta kevesebb a fejfájás :).

    VálaszTörlés
  10. Ismerősöket még sohasem szanáltam, pedig már nagyon ráférne. Meg el is szoktam fogadni minden jelölést a hobbimból adódóan (anime, cosplay) hogy ha esetleg látott egy rendezvényen aztán megtalált fb-n és barátkozni akar vagy valami... De az ilyenek között is nagyon szét kellene már néznem, mert tényleg felesleges. Mondjuk engem már nagyon idegesít ez az egész fb. Felmegyek és tényleg csak azt látom, hogy idiótákkal vagyok körülvéve. A pár naponta tízesével kikerülő "húúú esik a hó" már nem tud felbosszantani, de ezek a depressziós lájkvadász "engem senki sem szeret" meg idétlen "unalmas az óra" vagy éjjel háromkor kiírt "nem tudok aludni" kiírások kiborítanak. Megosztani már szinte semmit sem osztok meg, sem írok ki, csak nyereményjátékokat osztok meg. (sokan biztosan nagyon utálnak :D) A legtöbb alkalmazás rég le van tiltva, de valahogy még mindig kapok játék felkéréseket. ^^"

    VálaszTörlés
  11. Ez érdekes téma, én inkább rejtegetni szoktam mint törölni az embereket. Viszont a visszajelzések számából, és abból h hányan tudják mi van velem, arra következtetek h mások is ezt csinálják velem, mert az agyukra megyek. :/ :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ja mert a faces Youtube-DJ mintapéldánya vagyok, azért... de van aki még kitart mellettem. :D

      Törlés
    2. :DD Biztos én is el vagyok rejtve pár ismerősömnél, tuti nem mindenkit érdekel behatóan Panda. :))

      Törlés
  12. Mikor bekerültem egyetemre, akkor az ottaniak nagy része előtt elrejtettem a dolgokat, nem akartam/tuk, hogy mindenki tudja, hogy együtt vagyunk a párommal. (Bonyolult volt a dolog.) Úgyhogy ezzel szórakoztam hónapokig, hogy ezt ki látja, azt ki...aztán kezdtem rájönni, hogy a fb néha magától(?) megszüntette ezt, és boldog-boldogtalan látott mindent, volt, hogy vissza se tudtam állítani, hogy rejtve legyenek dolgok. Besokalltam és 400 emberből maradt kb. 150 ismerősnek. Mert rájöttem, hogy mégis miért van fent nekem olyan, aki elől rejtegetnem kell a dolgaimat?
    De ahogy így olvastam a hozzászólásokat, őszintén szólva még ezt is meg tudnám ritkítani, és boldog lennék én 20 normális emberrel is.:D

    VálaszTörlés
  13. Én is pontosan így szoktam nagyon jól megfogalmaztad, egy pl: a párom szomszédja és egyben régi barátjának barátnőjével (huhh jól leírtam :D ) egyszer-kétszer találkoztunk és beszéltünk, majd bejelölt face-n én pedig udvariasságból vagy mit tom én elfogadtam, aztán most nemrég megtudtam, hogy már jó ideje nincsenek is együtt, szóval szelektáltam. Nem hiszem hogy hiányzom neki :D
    Én inkább így teszek mint más ismerőseim és sajna rokonaim is, akik felvesznek 800 embert egyszer csak ráunnak és lusták szelektálni így inkább csinálnak új profilt :/ na ennek így szerintem nincs értelme!

    VálaszTörlés
  14. akármennyire is szűk körnek, de kirakod az internetre, onnantól semmi garancia nincs rá, hogy nem fogják teljesen random emberek látni

    VálaszTörlés
  15. Akkor ha jól értem, törölhetek pár kellemetlen emberkét úgy, hogy ő nem kap értesítést róla? Ez szuper lenne, rajta van a fogadalomlistán, hogy törlöm azokat, akik hülyeségekkel posztolják tele a közös falat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jól érted, nem kapnak róla értesítést! :))

      Törlés