2013. január 5., szombat

Esküvő olcsóbban: Min lehet, és min érdemes spórolni?

Alapvetően nem szoktam egymás után két esküvői témájú bejegyzést kitenni, de ez eléggé aktuális, már ha az esküvői tervezést nézzük, hiszen ha nyári ceremóniáról van szó akkor már neki kell állni a dolgoknak. 

Az esküvő jó esetben egy egyszeri esemény az ember életében, és mint ilyen sokan azt mondják, hogy ezen nem szabad és nem érdemes spórolni. Viszont sajnos sokan (és egyre többen) vannak olyan helyzetben, hogy házasodni nagyon szeretnének, viszont végtelen anyagi lehetőségeik nincsenek. Mi is, mint sok más mostanában házasulandó pár, igyekszünk mindenből a legegyszerűbb, lehetőségekhez képest legolcsóbb alternatívákat keresni. A legegyszerűbb nem mindig állja meg a helyét természetesen, hiszen a legjobb az lenne, ha lenne egy szervező, akinek elmondjuk a vágyainkat, ő pedig tálcán ajánl X alternatívát, amiből aztán választunk. Ezt sajnos viszont kevesen engedhetik meg maguknak. 


A blogomon igyekszem egyébként is olyan esküvős ötletekkel előállni, amiket akár saját kezűleg, akár olcsóbban lehet kivitelezni, de most írok egy teljes bejegyzést is erről, linkelgetek esetleg korábbi posztokat, és majd a jövőben is igyekszem olyan tippeket hozni, amikkel kicsit szűkíteni lehet a büdzsén. 

A bejegyzés folytatódik, kattints a továbbra!


Az esküvőre való készülés nyilván az eljegyzéssel kezdődik, ebbe most nem megyek bele újra, korábban már írtam ebben a témában itt és itt. Igyekszem nagyjából mindenről írni, de ha van olyan téma amit nem érintettem, akkor kérdezzetek nyugodtan és igyekszem arra is valami alternatívát kitalálni. 

Első körben - ez ugyanis az egyszerűbb :) - azok a dolgok, amiken szerintem nem érdemes annyira a nadrágszíjat nézegetni. Itt egyértelműen első helyezett a fotós. Mi az amit az unokáknak is mutogatni fogunk 50 év múlva? Mi az amit adott esetben (éljen a modern kor) facebookon minden ismerősünk nézegetni fog? A fényképek! Rengeteg rémtörténetet hallani, hogy béna fényképészt bérelt fel a pár én használhatatlan képek születtek, ezt nem érdemes kockáztatni, hiszen megismételhetetlen eseményről beszélünk! Akinek fontos a videós annak ugyanez vonatkozik arra is (lásd: Igazából szerelem). Fontos megbeszélni, hogy milyen képeket szeretnénk, majd így nekiállni keresgélni. Egy jó fotós szuperül el tud kapni minden jó pillanatot, és élmény lesz újraélni az egész napot miközben a képeit nézegetjük. Természetesen fotózhat a család és a barátok is, de ne csak erre hagyatkozzunk, nem biztos hogy ők annyira profik, pláne nem a hatodik pohár pezsgő után. Nekem mázlim van, mert egy tündéri barátnőm, Andi szuper fotós is, úgyhogy nem kellett keresgélnünk egyáltalán, megvan az igazi. :)) A karikagyűrű a másik dolog, amin szerintem nem érdemes nagyon spórolni, hiszen jó esetben akár 60 évig is hordani fogjuk. Persze lehet olcsóbban beszerezni, például aranybeszámítással, de jobb egy szép, hozzánk illő, strapabíró darabot venni, ami jelképezi az összetartozásunkat az évek folyamán. 

Minden más ha fontos, akkor is vannak spórolási lehetőségek, ezért azokat már tematikusan említem. 

A helyszín

A legideálisabb az, ha az ifjú pár egy környéken, esetleg egy városban lakik a családdal, így nem is kérdés hogy hol legyen a szertartás és a buli. Sokszor azonban ez nem ilyen egyszerű. Mi Budapesten élünk már 6 éve, de az esküvőt mégis visszavisszük a gyerekkori otthonunk közelébe. Általánosan igaz, hogy vidéken minden jóval olcsóbb, így ha mindenki budapesti is érdemes meggondolni, hogy az egész pereputty utazik pár km-t. Még akkor is ha mi fizetjük az útiköltséget is jobban ki lehet jönni, arról nem beszélve hogy rengeteg szép helyszín van Budapesten kívül is. Nálunk például nincs terembérlési díj, mivel a vacsorát is a kastély étterméből kérjük, azért ez sokat számít. 

A ruhák

Korábban a bérlés mellett voltam és nem értettem azokat akik varratni akarnak, most visszaszívom minden régebbi gondolatomat ezzel kapcsolatban. Az esküvői ruhák drágák. Még a bérlésük is drága. Természetesen vannak esetek, amikor a bérlés a megoldás ha valaki beleszeret egy adott darabba, de érdemes meggondolni a varratást, már amennyiben van megbízható ember aki (szépen!) megcsinálja. Menyecskeruhát érdemes olyat venni, ami később is hordható koktélruhaként például. Nem muszáj pirosnak, és főleg nem muszáj magyarosnak lennie. Máris megvan a ruha, amiben később színházba, vagy más esküvőjére mehetünk. Az öltöny a vőlegénynek ugyanez, érdemes olyan fazont és színt keresni, ami a jövőben is jó lesz. Itt nem is feltétlenül fogunk anyagiakban spórolni, de a többször hordás lehetősége miatt jobban megtérül a ruhák ára. 

A vacsora

Korábban olvastam olyan olcsósító tippet, hogy ne is vacsora legyen hanem ebéd, és ott sem több fogásos kaja hanem pizza, aztán mindenki megy amerre lát. Persze ez is egy megoldás, de azzal mindenki tisztában van, hogy a legolcsóbb a polgármesteri hivatalban kötött esküvő 2 tanú mellett. Viszont mi nem ezt keressük, hanem hogy úgy legyen szép és viszonylag nagy esküvőnk, hogy nem megy rá egy fél ház ára. Ahol szerintem le lehet csippenteni az étkezések árából az az éjféli kajálás. A legtöbb helyen azt mondják, hogy szinte hozzá sem nyúlnak a vendégek, addigra már mindenki degeszre ette magát a sima vacsival, tortával és sütikkel, táncolni pedig elég nehéz plusz két kg töltött káposztával. Érdemes meggondolni egy egyszerű hidegtálat, esetleg friss gyümölcsök szervírozását. Olcsóbb is lesz, és a vendégek is jobban fognak neki örülni, mint az újabb adag főtt ételnek a nyári 50 °C-ban. 

A dekoráció

Na ez az amivel nagyon el lehet szállni ha nem figyel oda az ember. Több bejegyzésben is írtam már ötleteket, az esküvő címke alatt megtaláljátok az összeset. :) Mi abszolút a csináld magad elv hívei vagyunk. Egyrészt van egy olyan tulajdonságom (hogy ez jó vagy rossz mindenki döntse el maga), hogy nem hiszem el hogy jó lesz bármi, amíg nem én magam csinálom. Természetesen ismerem a határaimat, tudom mire vagyok képes és mire nem, de amiről úgy gondolom hogy meg tudom csinálni, azért nem szeretnék másnak fizetni. Székszoknyát például van lehetőség bérelni, székeként 200 Ft-tal olcsóbb is lehet így a dolog. Öten az esküvő előtti este 1 óra alatt meg lehet csinálni a szoknyázást, 100 vendég esetén ez már 20 000 Ft spórolás! Cserepesvirág bérlésére is van lehetőség. Egy csokor vágott virág asztaldísznek 10 000 Ft is lehet, egy cserepesvirág egy napra 1000 Ft alatt van. Szép kaspóba bele, még szebb is mint a vágott társai. :) Érdemes a helyszínen megkérdezni, hogy mi az amit ők biztosítani tudnak, nálunk például a fehér abrosz és a főasztal mögötti fényfüggöny benne van az árban, tehát már ennyivel kevesebb dekoráción kell gondolkozni. Amerikai esküvőtervező oldalon olvastam, hogy még helyszínkeresésnél jó arra figyelni, hogy ha szép a terem, akkor nem is kell a dekorációra sokat költeni. Lehet olcsóbb egy tornatermet bérelni mint egy kastélyba menni, de a drapériákon és az egyéb plusz kellékeken visszajön az az pénz, amit amúgy megspóroltunk. 



Szabadtéri helyszínen szintén nem kell sokat csicsázni, azért megyünk ki a zöldbe hogy élvezzük, felesleges lufik hada mögé rejteni a fákat. :)



Ja és persze gyertya, gyertya, gyertya! Olcsó és gyönyörű.

Meghívó és egyéb papírok

A számítógép most már ugyanannyira alap minden háztartásban mint a mosógép. Hacsak nem valami nagyon extra ötletet szeretnétek megvalósítani amihez muszáj grafikus segítségét kérni, felesleges mással megcsináltatni a meghívókat. Wordje mindenkinek van, szép betűtípusból milliónyit találni a neten, egyedüli kiadás a nyomdászati költség lesz, hiszen nem rendelkezik mindenki nagy nyomtatókkal és vágógépekkel. Ugyanez érvényes az ültetőkártyákra, asztalszámokra és egyéb papírdolgokra is. 

A zene

Mostanában egyre népszerűbb megoldás DJ-t hívni a zenekar helyett, és ez abszolút ésszerű is. Nem kell 4 embernek (vagy többnek) fizetni, és sokkal szélesebb lesz a repertoár is. A zene ingyen is megoldható, laptopról is lehet biztosítani, amit ti magatok válogattok össze az esküvő előtt. Nem annyira lesz spontán mintha egy DJ rakná össze a dalokat a hangulat alapján, de tökéletesen működőképes ez is. 

Frizura és smink

Ha nem vagy teljesen analfabéta a sminkek világában és úgy érzed az aznapi izgalomban sem fogod összekenni az arcod szempillaspirállal (én összekenném :D), akkor e lehet kerülni a sminkes kiadásokat. Bár valamennyi így is lesz, mert ha nincs tartós alapozód, jó púdered és vízálló spirálod akkor ezeket mindenképpen be kell szerezni. Emiatt már lehet jobban megéri sminkesre kiadni, de vannak kerülőutak is. 

Ha van egy barátnő vagy rokon akinek ügyes a keze, akkor frizurakészítésre sem kell külön költeni. Youtube-on rengeteg hajas tutorialt készítő leányzó van, nekem ő a kedvencem, lehet nézegetni, tanulni, gyakorolni. A körömlakkozáshoz sem kell feltétlenül a manikűrösig menni. :)

Virágok

A menyasszonyi csokornak és a vőlegény kitűzőjének strapabírónak kell lennie, hiszen egész álló nap szem előtt lesznek. A dobócsokor viszont már jóval kevesebb szerepet kap, mégis ezreket elkérhetnek érte. Már nővérem esküvőjére is én kötöttem a dobócsokrot (apró információ: gyerekkoromban virágkötő akartam lenni, és lehet hobbiként még egyszer elvégzek egy tanfolyamot, imádom :D), most sem lesz ez másképp. Aldiban/Tescóban 1000 Ft körül már lehet 8-10 szál virágot venni, kis szalag vagy csipke kell hozzá és meg is vagyunk. 

Az ötletek száma egyébként végtelen, és az én fejemben is állandóan cikáznak a gondolatok, ha kérdésetek van nyugodtan tegyétek fel és igyekszem válaszolni mindenkinek! 

Ti miket csináltok/csinálnátok magatok az esküvőn? Mit bíznátok mindenképpen profira?

Képek: innen

12 megjegyzés:

  1. A dekorációt mindenképp magunk csináljuk, meg a kaja nagy része is SK lesz, mert mi mindenképp a svédasztalos lagzi hívei vagyunk. Szerencsére van a családban sok olyan rokon, barát, akik bevállalnak egy-két kaját, sütit. De megegyezünk mindenkivel, hogy ne hozzanak tortát, a francnak sincs szüksége 20 tortára, hogy ott olvadozzanak, bőven elég a pár tortája. A haj-smink ügyben barátnő lesz a "művész", magamnak semmiképp nem merném megcsinálni, főleg, hogy nincsenek speciális kellékeim hozzá, a hajcsináláshoz meg sosem volt kézügyességem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk is svédasztal lesz, de sütit meg kaját nem csinálunk házilag, senkit nem akarok a családban azzal leterhelni, hogy az esküvőre hulla fáradtak jönnek mert előtte napokig sütés-főzés ment.

      Tortaügyben egyetértek veled, olyan hülyeségnek tartom azt hogy azt adnak ajándékba, mikor a pár amúgy is vesz egy szép nagyot, viszont nem tudom ki hogy reagálna arra hogy ezt az arcába tolom, így ha lesz torta legyen. De alapból nem értek vele egyet.

      Törlés
  2. A cipőkön nem érdemes spórolni: legyen kényelmes, mindenkié. A vőlegénynek talán nem fontos a ceremóniamellény meg a különleges nyakkendő, bár kétségtelen, hogy nagyon jól tud állni. De azt hiszem, ezt csak egyszer illik felvenni.
    Azt szokták mondani, hogy az esküvő a párnak szól, a lagzi meg a násznépnek. Úgyhogy ha azt akarjuk, hogy a "nép" jól érezze magát, akkor finom ételek, jó zene és kényelmes hely(beszélgetés+tánc) szükséges. Én mondjuk székszoknyát nem tennék, mióta láttam közelről is: inkább legyen a hely olyan, ahol szépek a székek. :) Egy megjegyzés: kb. évi egy-két esküvőn megfordulok, de gőzöm sincs utólag, hogy hol milyen volt a dekor... szóval a képeken jól mutat, de aztán feledésbe merül.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is így gondolom, hogy a dekorra felesleges akkora hangsúlyt fektetni, mint amennyit sokan tesznek, feledésbe merül.
      A legjobb természetesen az, ahol szép székek vannak, oda én sem tennék szoknyát, de ez helyfüggő is. :) Ahol a mi lagzink lesz ott sima szürke konferenciaszékek vannak, azok nem túl ünnepiek, kell nekik a szoknya hogy ne lógjanak ki a fehér abroszok és virágok és gyertyák sorából. :))

      De abszolút egyetértek egyébként veled. :) A cipő tényleg fontos! A mellény szerintem felesleges plusz egy réteg a vőlegényre, mikor amúgy is nyári melegben ott áll zakóban és hosszú ujjú ingben a napon. :)

      Törlés
  3. Jajj én is virágkötő akartam lenni!!:) Nem tudom hogy, nem is szoktam virágot kötni, csak arra emlékszem, hogy mindenki mondta, hogy akkor csúnya lesz a kezem!:S
    A dekorációval én is így vagyok, szeretek is csinálni ilyeneket és szeretem, ha látom mi történik, sajnos mondjuk a maximalizmus határait feszegetem néha, mert azt akarom, hogy minden tökéletes legyen.
    Pinteresten szoktam kutakodni és annyira sok ötletes megoldás van, olyan jó ezeket megtalálni.
    Amit lehet azt biztos saját kezűleg szeretném megoldani.
    A köszönőajándékokat is süti nyomdázni fogom szerintem, virágokat lehet piacról szerzem be, és megkérek pár ügyes kezű barátnőt, hogy tegyék össze. Amúgy is kerti vacsorát szeretnénk, ahhoz jól mennek a kicsit "rusztikusabb" csokrok!:)
    Én is nagy ellenzője voltam a varrt ruhának, de a nyáron egy barátnőm férjhez ment egy olyanban, és annyira gyönyörű volt, hogy tényleg elgondolkodtam.
    Nem csak azért, mert olcsóbb is, de én nagyon félek, hogy a ruha alja ki fog szakadni...sajnos az övé is az este végére tele volt pici lyukakkal alul. Fizetni meg nincs kedvem még pluszba a bérletre mondjuk!:S

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen ez is egy szempont, eszembe sem jutott! Nekünk csak a szertartás lesz szabadtéren, de tuti koszos-füves lesz a ruha alja, aztán tánc, satöbbi, utólag fizetni meg tényleg nagyon szopás lehet a károk miatt.

      Törlés
    2. Én is süti nyomdázni fogom a köszönőajándék-sütit :) plusz mellé Anyum isteni bordzsem-je kicsi üvegekben!

      Törlés
  4. Nekem három hét múlva lesz, mondjuk, nem sokat szaroztunk a szervezéssel, mi is egyszerűt és ránk jellemzőt akartunk, pláne mert magunknak álljuk a teljes cehhet. Az sem mindegy. :) Sok dologgal egyetértek, de persze nekem sok mindent alapvetően másként kell terveznem, hiszen tél van!

    - érdekes, hogy én (téli esküvő, ne feledjük!!)rögtön elvetettem a ruhavarratást. Az ok egyszerű: KELL bele az anyag! Több ismerősöm csinálta az elmúlt 2 évben, hogy elment a varrónőhöz egy lakótelepi lakásba, felpróbált rengeteg ruhát, egyet kiválasztott, levették a méreteit, majd Ukrajnában megvarrták neki a ruhát. Emlékszem, hogy a szép májusi napfény hogyan VILÁGÍTOTT ÁT az anyagon, szoknyán, alsószoknyán, mindenen. A combjait lehetett látni. Igaz, 40.000-ből megvolt, és az övé lett, hogy utána élete végéig ott sárguljon a gardróbban. Egy könnyű, empire szabású nyári ruhát el tudok képzelni megvarratva, de nekem (bár nem akartam soha nagy szoknyarészt, sellőfazon lett végül) szükségem van arra, hogy legyen rajta néhány réteg. Ebben legalább nem lesz hiba (ha a La Sposa ruhát úgy, ahogy van, hogy tartása legyen, stb meg akarnám varratni, annyi szép, jó minőségű kelmével 250-ben benne lenne, elhiszitek?). Száz ezer lett végül a bérlés, ehhez biztosítanak ingyen fátylat, kesztyűt (mondjuk, az nekem nem kell), pelerint, sőt egy második menyaszsonyi ruhát, aminek nincs uszálya, a tánchoz. Úgyhogy én végülis _ezen_ nem spórolok. :)

    - díszítésnél a templomot nem kell díszíteni, mert nekünk úgysem az a fontos, hogy milyen a dekor. Az étteremben azt mondtam, hogy ha nem tudják kihozni 30.000-ből, akkor nem kell semmi, felejtsük el egymást. Vendégként tudom, hogy nincs zavaróbb annál, mint amikor belehullik az organza-rózsaszirom a levesbe...

    - a vidékkel nagyon egyetértek, mi is "gyermekkorom színhelyére" megyünk vissza, szerencsére Pest agglomerációjában van, de tényleg minden nagyságrendekkel olcsóbb.

    - a sminkesen én magam leszek, a fodrászom a szakmabeli rokonom, a zenekart pedig a barátaink adják ki. A fotós egy barátnőnk lesz, olyan érzés-lélek van a képeiben, hogy csuda! A vőfély úgyszintén kedves barátunk. Nekem nagyon fontos, hogy legalább ezek a "szolgáltatók" ismerősök, barátok legyenek, tudom, hogy a szívük-lelkük benne lesz az egészben, és valóban ismernek minket, nekünk szólóvá tudják majd tenni az egészet.

    - mi nem adunk köszönőajándékot, mert szerintem egy mézeskalácsnak semmi értelme, soha egyetlen köszönőajándékot nem tartottam meg. az az ajándék, hogy alaposan megvendégeljük őket! :) Amúgy nekünk iszonyú nagy a családunk, csaknem 100-an leszünk (úgy is, hogy nem jön el mindenki), és fölfelé kerekítve is bőőőőven egymillió alatt tervezzük kihozni az egészet a harisnyától a tortáig.

    Gyakorlatilag csodával határos, hogy ennyi pénzből ekkora esküvőt tudunk csinálni (ami nem azért lett nagy, mert ezt szeretnénk, hanem mert nem tudunk szűkíteni a keretszámokon:D), persze sok dolog nem lesz, ami általában máshol igen (menyecskeruha, polgári szertartás, székszoknya, köszönőajándék, nászút:D), de én nem érzem azt, hogy olyan kompromisszumokat kellett meghoznom, akiket nem akartam. Ami nem fért bele, az azért nem lesz, mert nem igazán fontosak a számunkra. Viszont ha az ember egy kicsit elengedi a Tökéletes Esküvőről alkotott képeit, akkor szerintem vígan ki lehet hozni kevesebből, mint ahogy a nagy könyvben meg van írva. Ezt bátorításként mondom csak azoknak, akiket esetleg elrémiszt egy-egy ilyen hepaj költsége, mert valóban horror. De nem lehetetlen kihozni! (Mi másfél évet spóroltunk rá, ebből egyet egyetemi hallgatókként, állandó munka nélkül.) Úgyhogy hajrá mindenki, aki házasodni szeretne! Az anyakönyvi hivataltól kezdve a szalonokig mindenhol azt mesélték, hogy soha nem látott mélyrepülésben van a házasodási kedv. és ahogy Bogi írta, ennek bizony kőkemény anyagi okai is vannak.

    Bocsánat, hogy hosszúra sikeredett, nézzétek el, nekem ez a készülődés már úgysem tart soká! ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gratulálok! :))

      Nem baj hogy hosszan írtál, szeretem olvasni a kommenteket, különösen hogy te már a szervezés nagy részén túl vagy, jó más tapasztalatait is olvasni. :)

      Törlés
  5. Nálunk eddig úgy van, hogy a meghívót és a dekoráció nagy részét mi magunk fogjuk csinálni (én is gyertyákra építkezem majd :D).
    Videósunk nem lesz. Én speciel feleslegesnek is tartom, nem nagyon szoktam visszanézni semmi ilyen felvételt (ballagást, szalagavatót, gólyabált stb.-t sem).
    A vőlegényemnek valószínűleg nem veszünk új öltönyt, jó az, ami most van neki :). Menyecskeruhát igyekszem minél olcsóbban kihozni, akár turkálóból... úgyis az a lényeg, hogy legyen egy csini, kényelmes ruha, amibe át lehet öltözni. Úgysem tervezek ilyen fényes anyagú szalagavatós fazont, a lényeg az, hogy legyen vmennyire elegáns, ne legyen fehér vagy fekete, a többi meg mindegy :). Menyasszonyi ruhát valószínűleg varratni fogom, mert van ismerősöm, aki tőlem csak anyagárat szokott kérni kb. Cipőt kerítek valami jobban, elegánsabban kinéző párezres kínais, Asia Center-es darabot... többet úgysem fogom hordani, mert a fehér cipő nem az én stílusom, egy napra pedig tökéletes az is, ami nem kerül több tízezer forintba.
    A sminket valószínűleg magamnak fogom elkészíteni... bár ezen még gondolkodom, hogy ne bízzam-e egy profira mégis a dolgot.
    Műkörmöt nem tettetek, egyszínűre lesz lakkozva a körmöm valószínűleg mindenféle csicsa meg mütyürke nélkül. Ezt meg otthon is el lehet készíteni egy nem nagyon gagyi lakkal :).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A cipő tényleg felesleges 20-30 ezer ft-ért, ha abszolút esküvőiről van szó. :) Én ezért leszek szép saruban, az később is hordható, ráadásul kényelmes is.

      Törlés
  6. Én a cipővel úgy vagyok, hogy mivel az esküvőn is több szín lesz (fehér-bézs-almazöld), ezért az én cipőm színes lesz:) Arra meg nem sajnálom a pénz, mert máskor is hordani fogom.
    Láttam ismerős pár képeit, náluk fehér-sárga szín uralkodott és mindkettőjükön sárga converse cipő volt, persze a ruhán sárga szalag, a vőlegényen sárga nyakkendő volt. Annyira bejött, hogy eszembe nem jutna a teljesen klasszikus vonal :)

    VálaszTörlés