2012. július 18., szerda

Intim lemosó: kell vagy nem?

Először akkor kezdtem el intim lemosót használni, mikor még anya Oriflame-ezett és ott bevezették mint új terméket. Tök megörültünk neki, hú de jó már ilyet is kapni. Igazából bele sem gondoltam hogy ez rossz lehet, minden márkánál hirdetik, hogy a pH-ja megegyezik az intim területek pH-jával, satöbbi.

Azóta kisebb kihagyásokkal (mikor elfogyott és nem vettem újat, vagy kolis voltam és oda nem hordtam még ikszedik cuccnak is ki magammal fürdeni) folyamatosan használtam. Ami miatt valószínűleg mindenki aki használja nagy rajongója az intim lemosóknak az, hogy érezhetően tisztít, sima felületet hagy maga után. Csak ugye jön a kérdés, hogy ez biztosan jó-e nekünk. 

A bejegyzés folytatódik, kattints a továbbra!
Már a korábbi lúgosítós bejegyzésnél is írtam, hogy a hüvely pH-ja 3,8-4,2 közötti átlagosan. A hüvelyflórát nagyrészt tejsavbaktériumok teszik ki, amiknek az a feladatuk, hogy ezt a közepesen savas környezetet biztosítsák, így védenek a fertőzésektől (és egyébként a satnyább spermiumokat is kinyírják, aminek a megtermékenyítésnél van szerepe). Ha ezt az egyensúlyt odabent felborítjuk (akármivel), akkor súlyos fertőzéseket is összeszedhetünk. Emlékszem, évekkel ezelőtt minden strandolás után dupla adag intim lemosót használtam biztos ami biztos, hogy minden baktériumot eltüntessek, hát nem minden ilyen alkalom után nőgyógyásznál kötöttem ki? Nem is értettem mit csinálok rosszul. 

(kép: innen)

A fertőzés egyszerre két dolog miatt is ki tud alakulni. Az egyik az, hogy hiába mondogatják hogy pH-azonos termék az intim lemosó, a Lactacyd pl 5,2-es pH-val rendelkezik. Ha minden nap rendszeresen ezt használja az ember akkor szépen elkezd nőni a pH a hüvelyben, mert semlegesítődik a tejsav, és így már nem fognak megdögleni a baktériumok/gombák, elszaporodnak. Ilyenkor jönnek a már szerintem sajna mindenki által ismert és átélt tünetek. Nem kellemes. A másik gond a lemosókkal, hogy a szervezet úgy önmagában elég lusta sajna. Ha például rendszeresen pótlunk minden olyan anyagot, amit a szervezetünk elő tudna amúgy állítani, akkor le fog állni a melóról, "minek dolgozzak ha megkapom készen energiabefektetés nélkül is" alapon. Intim lemosós témára ezt lefordítva: ha a pH-t nem is borítja fel közvetlenül, akkor is megoldja azt a feladatot a lemosó amit egyébként a hüvelyflórának kéne, ami így "ellustul", adott esetben csökken a tejsavbaktériumok száma ("minek legyek itt ha nincs is meló?"), és közvetve szintén nő a pH, mivel kevesebb lesz az összbaktérium szám. Így ha jön egy nagyobb fertőzés (fesztivál például, épp aktuális, éljenek a toi-toi vécék) azzal már nem fog tudni megbirkózni az intim lemosó, de ami rosszabb, a hüvelyflóra sem. 

Gyakorlaton mesélte az orvos akinél bent voltam a nőgyógyászaton, hogy rendszeresen járnak hozzá fiatal lányok visszatérő/nem múló fertőzésekkel, és meglepődve mondják mindig, hogy "pedig még intim lemosót is használok!". Az esetek nagy részében ennek az elhagyása, súlyosabb esetben flórahelyreállítás megoldja a gondot. 

Jön akkor a kérdés, hogy mivel mosakodjunk, ha ezzel nem. Szappannal semmiképp! Minden szappan lúgos, ha már a pH=5-6 termék is gondot okoz akkor gondolom nem kell megmagyarázni mit fog csinálni a lúgos szappan odalent. Alapos vizes mosakodás tökéletesen elég. (A hüvelyzuhanyt, irrigátort és társait felejtsétek el, hacsak nem orvos rendelte el valamilyen extra okból kifolyólag.) Nem kell kimosni a hüvelyt, teljesen felesleges, ő tisztítja magát amennyire szükséges, bőven elég a külső részeket alaposan megmosni. Sosem lesz sima vizes mosakodás után olyan tapintású/érzésű, mint intim lemosó használatakor, de az nem is egészséges. Természetesen nem kell kihajítani a még félig teli tubusokat a fürdőből, menstruáció alatt például ha nagyon úgy érzitek kell az alaposabb tisztítás használjátok nyugodtan, de ne rendszeresen. 

Egyébként nagyon aljasnak tartom az ilyen termékek reklámjait, nagyjából az jön le belőlük hogy csak akkor lehetsz szép, nőies és kívánatos ha virágillatú vagy mindenhol. Tisztaságról meg igényességről magyaráznak, és beültetik a nők fülébe a bogarat, hogy igénytelen és undorító aki ilyen termékeket nem használ. Nem az, teljesen egészséges, ne hagyjátok hogy befolyásoljanak titeket ezek a megállapítások. :) Ha egyébként összeesküvés-elméleteket akarnék szőni lehet tudnék írni még pár oldalt arról, hogy mennyire lehetnek puszi pajtások az intim lemosót gyártók és a hüvelykúpot gyártók, de nem szeretem az ilyen fifikázásokat, nem jellemző rám, úgyhogy csak itt hagyom kis betűvel szedve. :)

Természetesen egy hosszan fennálló fertőzést nem biztos hogy így egycsapásra az intim lemosó elhagyásával fel lehet számolni, aki ezzel szenved mindenképpen menjen el orvoshoz is, ők jobban értenek hozzá, mint én. Az első pár napban nekem is fura volt hogy nem használom, de egy hét alatt meg lehet szokni.

Ti használtok rendszeresen intim lemosót?

13 megjegyzés:

  1. Olyan érdekes, mert tudtam erről eddig is, mégis minden nap használok intim lemosót. A reklámok tényleg azt próbálják belénk verni, hogy már az a normális ha intim lemosót, intim törlőkendőt használunk. Kár, hogy az intim törlőkendőket nem említetted, kíváncsi lettem volna a véleményedre. A Lactacyd-om alján már csak egy kevés van, azt meghagyom a nehezebb napokra, mert akkor valahogy tényleg úgy érzem, hogy kell a plusz higiénia, de sima napokon kíváncsi vagyok hogy leszek nélküle. Szerintem szuperül.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na látod ezt nem használtam soha és el is felejtettem hogy léteznek. :D
      Szerintem rendszeresen használva az sem jó, amit el tudok képzelni az az, hogy utazáskor wc-papír helyett lehet használni esetleg.

      Törlés
    2. Az intim törlőkendő számomra egy nagy kérdőjel, de biztos jó. Mondjuk én pazarlásnak tartom (mint a sima arctörlőkendőket is), hogy most megtörlöm magam vele odalenn aztán kuka.

      Törlés
  2. Örülök, hogy erről írtál. Én is kb. két-három hete hagytam abba az intim lemosó használatát. Folyamatosan visszatérő problémáim voltak, de mióta nem használom, sokkal jobb lett a helyzet:) Maradt még nekem is egy kevés, de azt majd apránként elhasználom, de aztán örökre elfelejtem:)

    VálaszTörlés
  3. Hát én soha nem használtam, én soha nem tartottam túl jó ötletnek, mondjuk testápolási hajápolási termékeim is mind mind natúrak, szóval oda meg még véletlen sem kennék semmi kemikáliát :) A kendőkről ugyan ez a tapasztalatom, felesleges káros anyagokkal átitatott szar, akkor már inkább egy nedves papír zsebkendő :)

    VálaszTörlés
  4. Nekem még nagyon régen mondta a nőgyógyászom, hogy felesleges napi szinten használni, vegyem elő közben, amikor eszembe jut, de semmiképp sem minden nap. A másik, amit sokan kontroll nélkül használnak szerintem, az a hüvelyzuhany... erre is mondta a dokim, hogy ő csak bizonyos fertőzéseknél javasolja, az egészséges hüvelyflórát teljesen tönkrevágják vele, aztán csodálkoznak a szivárvány minden színében jelentkező folyáson...

    VálaszTörlés
  5. Csak egyszer próbáltam, mikor minta terméket osztogattak. De nem vált be, sőt.
    Tudom, haladni kell a korral, de miért hiszik azt a nők (vagy akik kitalálták), hogy ha évezredek óta képes a hüvely magától tisztulni, akkor zuhanyozni kell? Az egész napos függőleges testhelyzettől csak kijön, aminek ki kell.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azért ez kicsit csúsztatás, nem minden jó amit régen csináltak vagy nem csináltak. Pl nem fürödtek egyáltalán az emberek a középkorban, meg is volt az eredménye...
      A fejlődés mind tudományban mind másban leginkább pozitív, de túlzásba sem szabad természetesen esni.

      Törlés
  6. Sosem használtam ilyeneket, valahogy nem éreztem szükségét...de amitől nem olyan rég kiakadtam: Sürgősen kellett tampon, egyik boltban sem volt o.b., így naturellt vettem. Mikor kinyitottam a dobozt, olyan erős mű kamillaillat csapott meg, hogy az valami borzalom. persze a dobozon csak apró betűvel volt feltüntetve, hogy illatosított(MINEK?????????????????). Arról ne is beszéljünk, hogy a super méret épp egy normál o.b szintjét ütötte meg kapacitásban:P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az illatosított tampon borzalom, még az illatosított tisztasági betéttől is kiver a víz, egyszer véletlenül azt vettem. A wc-papírról meg már nem is beszélek, mi az istennek kell illatosítani? :D
      Én nem merek nem ob-t venni, az bevált, és nem kockáztatok meg egy balesetet más márkával, túl kínos lenne...

      Törlés
  7. én szoktam intim lemosót használni. gyógyszertárban veszem a Saforelle nevű lemosót. együttlét után és mensi alatt is nagyon jó. az van ráírva, hogy a candida ellen is véd. nekem nagyon bevált. sokáig nagyon sokszor begyulladtam meg minden bajom volt. amióta azt használom, ritkán van valami bajom. :)

    VálaszTörlés
  8. Akkor mivel kéne lennt tisztálkodni???? sima vízzel?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, írtam is a bejegyzésben. :)

      "Jön akkor a kérdés, hogy mivel mosakodjunk, ha ezzel nem. Szappannal semmiképp! Minden szappan lúgos, ha már a pH=5-6 termék is gondot okoz akkor gondolom nem kell megmagyarázni mit fog csinálni a lúgos szappan odalent. Alapos vizes mosakodás tökéletesen elég. (A hüvelyzuhanyt, irrigátort és társait felejtsétek el, hacsak nem orvos rendelte el valamilyen extra okból kifolyólag.) Nem kell kimosni a hüvelyt, teljesen felesleges, ő tisztítja magát amennyire szükséges, bőven elég a külső részeket alaposan megmosni. Sosem lesz sima vizes mosakodás után olyan tapintású/érzésű, mint intim lemosó használatakor, de az nem is egészséges. Természetesen nem kell kihajítani a még félig teli tubusokat a fürdőből, menstruáció alatt például ha nagyon úgy érzitek kell az alaposabb tisztítás használjátok nyugodtan, de ne rendszeresen."

      Törlés