2012. július 25., szerda

Filmajánló XIII. – Doctor Parnassus és a képzelet birodalma (The Imaginarium of Doctor Parnassus)

Ez a film leginkább azért kapott nagy reklámot, mert sajnos ennek a forgatása közben halt meg Heath Ledger. Engem egyébként ettől függetlenül is nagyon érdekelt a film, egy Terry Gilliam által rendezett valami rossz már nem lehet. Sajnos elég siralmas kritikákat olvasni róla a neten, ez valószínűleg annak is betudható hogy sokan csak Heath miatt mentek rá el a moziba, és fingjuk nem volt róla hogy mire is kéne számítani. A rendezőről azt kell tudni, hogy a Monty Python csapat tagja, így a film is abszolút felidézi az általuk képviselt hangulatot, bár nem humorban és történetvezetésben, sokkal inkább látványban. 

Mi anno moziban néztük meg, az utolsó kultúrautalványaimból vettük a jegyeket, esküszöm ez érte meg a legjobban a sok film közül amiket akkoriban láttunk. A film végén legszívesebben állva tapsoltam volna, de egyrészt itthon ez nem jellemző, másrészt pedig éreztem a feszültséget sajnos a teremben, biztosan sokan nem erre számítottak. Mindenesetre én csillogó szemmel néztem végig. 


A bejegyzés folytatódik, kattints a továbbra!


Valahogy elfelejtődött az élmény és tegnap sétálás közben ugrott be, hogy meg kéne már még egyszer nézni. Jelentem másodszorra is legalább annyira élveztem, mint anno a moziban. 

(kép: innen)

A történet - és maga a film is - kicsit elvont. A címben is szereplő Doctor Parnassus egy mozgó színháznak a vezetője, a lányával (akit a gyönyörű Lily Cole játszik), egy törpével és egy segítővel együtt járják Londont. A műsoruk lényege, hogy be lehet lépni Doctor Parnassus elméjébe egy tükrön keresztül, ahol minden álom valósággá válhat. A műsor persze sok érdeklődőt nem vonzz, hiszen a jelenben vagyunk ahol az emberek nem nagyon állnak meg az utcán mutatványosokat nézegetni. Egyik este a Temze fölött egy hídon átmenve rátalálnak egy akasztott emberre, Tonyra (Heath Ledger), akit le tudnak vágni a kötélről így megmentik és hozzájuk csapódik. Időközben kiderül, hogy Doctor Parnassus még évszázadokkal ezelőtt lepaktált az ördöggel, akit a filmben csak egyszerűen Mr. Nicknek hívnak, és örök életet kapott tőle. Cserébe annyit kért, hogy majd ha születik egy gyermeke akkor a gyerek 16. születésnapjakor át kell őt adnia neki.

Valentina születésnapja vészesen közeledik, így újabb alkut kötnek, hogy a lányt ne kelljen odaadnia Mr. Nicknek. Tovább nem meséltem a történetet, nem akarom lelőni a teljes forgatókönyvet. Szerintem - sok véleménnyel szemben - egyáltalán nem unalmas a történet, és a készítők borzasztó ügyesen megoldották, hogy a hiányzó jeleneteket hogyan forgassák le más színészekkel, mikor már Heath nem tudott többet menni. :( 

Érdemes az apró részletekre is figyelni a filmben, egyik kedvenc jelenetem mikor Mr. Nick átad két apácának egy almát, akik egy "God bless you, my child"-dal köszönik meg. Zseniális. :)

Nem ajánlom mindenkinek, aláírom hogy elvont és simán megértem hogy sokak az ilyeneket nem tudják befogadni. Ettől függetlenül egy esélyt szerintem mindenkitől megérdemel, aztán maximum kikapcsoljátok ha nem fogott meg titeket az első fél órában. Azért remélem vannak még rajtam kívül is olyanok, akiknek tetszik, tetszeni fog :)

Ti láttátok már ezt a filmet? Mit gondoltok róla?

10 megjegyzés:

  1. nem csak azoknak nem tetszett, akik heath miatt nézték meg... :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "ez valószínűleg annak is betudható"
      Nem mondtam hogy csak azoknak nem tetszett. :)

      Törlés
  2. (de asszem nekem nem klappol veled a filmízlésem, erre a sucker punch óta gyanakszom :))

    VálaszTörlés
  3. Huh ezt én is moziban láttam, és nagyon tetszett, bár azt hiszem, nem értettem meg teljesen (vagy legalábbis most nem ugrik be, hogy mi lett a vége), de a látvány teljesen lenyűgözött, nekem már ezért is megérte :)
    Mondjuk lehet meg kellene még egyszer néznem, hogy minden a helyére kerüljön, és ne csak a látvány miatt - mondjuk laptopon szerintem nem is jön majd ki annyira, tipikus mozivásznas film szerintem :D

    VálaszTörlés
  4. Imádtam, én azok közé tartozom akik bár nem Heath miatt/hiánya miatt nézték meg a filmet. Szerintem újra is nézem a közeljövőben! :)

    VálaszTörlés
  5. Szeretem a filmes ajánlóidat, eddig amit megnéztem közülük, nekem is tetszett, szóval ez is felkeltette az érdeklődésemet. Legutóbb A hollót néztem meg a bejegyzésed után és az is telitalálat volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :)) Most ki fogsz röhögni de mikor kitettem a bejegyzést pont Te jutottál eszembe, hogy neked biztosan tetszene. :D Legalábbis amit eddig leszűrtem a blogod meg a stílusod alapján. :))

      Törlés
  6. Emlékszem, hogy én csak itthon néztem meg, nagy filmes barát ajánlására, akivel közel azonos az ízlésünk. Ehhez képest nagyon csalódott voltam már a film közepe táján és a végét eléggé nyögvenyelősen néztem, mert nem éreztem azt, hogy ez a film tényleg jó. Látványvilágra megfogott, és kifejezetten tetszett, ahogy Ledger hiányát kiküszöbölték, de nem hiszem, hogy pontosan azt és annyit hozott ki Gilliam ebből a filmből, mint amennyit, és amit szeretett volna. Mondjuk ez csak az én véleményem, kevésnek éreztem, viszont az elvontságával egyáltalán nem volt bajom.
    Ha szereted az elvont filmeket, akkor ajánlom Lars von Trier filmjeit, garantáltan annyira elvontak, hogy még fel is idegesítik vele az embert, de attól függetlenül hihetetlenül tud a pasi, és nagyokat durrant. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lars von Trier kikészített a Melancholiával, nem merem több filmjébe belevágni a fejszémet. Életem első filmje volt amit nem néztem végig, mert egyszerűen nem bírtam. 1 óra után az érvágás határán voltam és kikapcsoltam a fenébe. :(
      Nekem ő már túl elvont volt, vagy nem tudom, és az volt a baj hogy még az sem tudta feldobni a filmélményemet hogy a világ - szerintem - legszexibb színésze is játszott benne.

      Törlés
    2. Na igen, a Melancholia tényleg a legeklegje még nála is. Nekem is csak második nekifutásra sikerült végignézni (de akkor már sikerült felfognom, hogy mitől is jó :D), pedig kifejezetten von Trier kedvelő vagyok. De ha az nem jött be, akkor tényleg ne próbálkozz más alkotásaival, mert hasonló szinten vannak elborultság tekintetében. :D(esetleg a Breaking the Waves még a nézhető kategória)

      Törlés