2012. július 29., vasárnap

Esküvői előkészületek I. - A helyszín

Eddig csak inspirációs bejegyzéseket írtam, mivel semmi konkrétum nem volt még az esküvőnkkel kapcsolatban. Ennek jelentem vége, megvan - és le van foglalva - a helyszín! :) Azt már a legelső esküvős bejegyzésben is nagyjából konkretizáltam, hogy milyen helyszínt képzeltünk el. A leírásnak tökéletesen megfelelő lett végülis a szerencsés, ami nem más, mint az Új-Ebergényi Kastélyszálló

Itt először nagyjából 15 éve voltam esküvőn, és már akkor is megállapítottam kislányként, hogy mennyire szép és milyen jó lenne nekem is itt. :) Aztán 4 évvel ezelőtt nővéreméknek is itt volt az esküvő utáni bulijuk. Ez utóbbi dolog miatt volt kérdőjel bennem, hogy legyen-e itt a miénk is, de végül Viáéktól megkérdeztem zavarná-e őket a dolog, és nagyon jófejek voltak, azt mondták dehogy. Azóta egyébként kicsit át is alakult a kastély, lebontották a sátrat ahol a bulik szoktak lenni, az uszoda felszámolásával alakítottak ki egy hatalmas termet, ami be tudja fogadni az ünneplő tömeget. 


A bejegyzés folytatódik, kattints a továbbra!


Ami nálunk mindenképpen szempont volt: lehessen tartani a helyszínen polgári ceremóniát a szabadban és legyen szálláslehetőség a vendégek nagy részének. Erre azért van szükség, mert a vendégek Nyugat-Magyarország több pontjáról is érkeznek (meg lesznek külföldről jövők is remélhetőleg). Nem szerettük volna azt, hogy fejfájást okozzon bárkinek is az, hogy az esküvő után hol aludjanak, az egyiknek vezetnie kell akkor nem ihat, satöbbi. Tesómék esküvője után is annyira jó volt, hogy másnap a násznép nagy része együtt reggelizett a kastélyban, szerintem ez szuper lezárás. A másik pedig hogy minden vendégnek van egy kis zuga, ahova le tud kényelmesen pakolni, kicsit leülni, pihenni akár.

A szabadtéri ceremónia helyszíne, a dekort természetesen ne nézzétek mert a miénk nem ilyen lesz.


Pénteken voltunk végülis kint a kastélyban egyeztetésen, ami teljesen véletlenül úgy jött ki, hogy kereken egy évvel az esküvő előtt foglaltuk le véglegesen az időpontot, ugyanis 2013. július 27-e lesz a nagy nap. Nagyon szimpatikus volt a tulajdonos, pont fel volt már díszítve a terem a másnapi esküvőre, így teljes pompájában láttuk a helyszínt. A kastély tiszta virág, a park zöld és gyönyörű, kovácsolt vas padokon ülhetnek a vendégek. A terem maga szerintem önmagában is annyira szép, hogy nem kell túldekorálni, bőven elég lesz az asztalokat és a székeket feldíszíteni. Ami ugyan apróság de én nagyon örültem neki: a főasztal mögötti falon alapból van fényfüggöny. :) Nagy mániám volt ez, szerintem sokkal szebb mint a lufiból font szivecskék és társai.





Ott a fényfüggöny a háttérben! ♥
Szerencsések vagyunk egyébként, hogy ilyen korán nekiálltam lesegetni és keresgetni, ugyanis már most van 13 esküvői foglalás a kastélyban. 

A dekorációkat most már úgy fogom nézegetni hogy a teremhez illőek legyenek, szerintem a lufik ezzel a szép fa mennyezettel kicsit furán mutatnak például, és mivel nem szükséges a plafont díszíteni ezért lemondok a lampionokról is, legalábbis a termen belül mindenképpen. 

Így, hogy most már a mi helyszínünk megvan, kicsit írok arról, hogy szerintem mi alapján érdemes keresgélni. 

Amit elsőként fontos eldönteni, hogy miket szeretnénk a vacsora helyszínén végrehajtani. Kell-e táncparkett, vagy csak egyszerű vacsoráról van szó? Kell-e szállás a vendégeknek, ha az étterem ilyennel nem is rendelkezik van-e lehetőség a közelben erre? Hol lesz a szertartás? Érdemes egymástól nem túl messzi helyeket keresni, ha a templom az egyik helyen van, a polgári ceremónia a másikon, a buli meg a harmadikon az ha nem egy településen belül történik könnyen kavarodásokhoz vezethet. Ha a vendégek a közelben is laknak és nem kell nekik szállás azt akkor is érdemes végiggondolni, hogy van-e szálláslehetőség az ifjú párnak a közelben. Senki nem szeretné szerintem a nászéjszakáját egy házban a családdal tölteni. Aztán hogyha ezek tisztázva vannak, akkor a létszám alapján érdemes szűkíteni a kört. Egy 120 fős lakodalom lehet nem fog elférni egy kis romantikus étteremben, egy szűk 30-as társaság pedig nem töltene ki egy hatalmas csárdát például. Ezen felül persze érdemes a saját stílusotok alapján is keresni, nyilván más környezetben fog szórakozni egy naaagy egy faluból való társaság és egy fővárosi harmincasok baráti köre. Aztán persze lehet nincs igazam, mindenki más, de azért alapból nem árt ekörül elindulni. 

A helyszínen egyébként érdemes megkérdezni, hogy miket lehet nekünk bevinni. A sütemény és torta a legtöbb helyen természetes, mint ahogy a dekoráció is, de például itt Vasszécsenyben bort és röviditalokat is vihetünk mi ha szeretnénk, nem kötelező az ő készletükből fogyasztani. 

Én most péntek óta felhőkön lebegek, megvan az időpont, 1 év múlva ilyenkor már feleség leszek! :) És a helyszín is tökéletes, pont olyan (és ott van!) amilyennek kislányként megálmodtam. Remélem a szervezés további része is ilyen boldog és sima lesz.

Képek: 1, 2

7 megjegyzés:

  1. jaj a kastélyszállók olyan romantikusak, én is szívesen esküdnék ilyenben!=) az meg külön öröm, hogy a gyerekkori álmod valósul meg.=)

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű ez a hely, szívesen mennék férjhez egyszer majd én is ilyen helyen! Ráadásul tényleg praktikus, hogy van szállás a vendégeknek, a másnapi közös reggeli pedig nagyon jól hangzik. (Külön figyelem az ilyen tippeket, mert ha egyszer lagzira kerül a sor, 400 km távolság lesz a két család között. :D)
    Olyan jó, hogy megosztod a blogon a szervezés lépéseit, nem csodálom, hogy most a felhőkön lebegsz. :)

    VálaszTörlés
  3. Gratulálok a sikeres helyszín választáshoz, gyönyörű ez a szálló! Nekünk is meg van már a helyszín, bár az sokkal szerényebb, kifejezetten kis létszámú esküvők lebonyolítására szakosodott, mivel nem lenne értelme nagyobb helyet bérelni 35 főre. Gondolom ti egy kicsit több vendéggel számoltok. Előre is sok sikert a további készülődéshez, szervezéshez :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hol lesz a tiétek, ha publikus? :)
      Mi nagyjából 60-an leszünk egyébként.

      Törlés
  4. nagyon szép helyet sikerült választani,megértem hogy miért ez lett a befutó :)

    VálaszTörlés
  5. A miénk Bugyin lesz egy pici kis étteremben, ami a Zsolti konyhája névre hallgat :P Édesanyám ismerősén keresztül találtunk rá, amúgy eszünkbe sem jutott volna ott keresgélni. Linket sajnos nem tudok küldeni, mert honlapjuk nincs. Tényleg pici hely, viszont annál otthonosabb és hangulatosabb. Egy kerti pavilonban fog zajlani az egész, ami kicsit rusztikus küllemű, mi egyből beleszerettünk :)

    VálaszTörlés
  6. eszméletlen szép, wááááá :D én most férjhez mennék itt, akárki lenne is az :D jó, nem... meg szerencsére megvan már a kiválasztott :) Én nagyon nagyon örülök neki, hogy megosztod a szervezéssel kapcsolatos dolgokat, márciusban végeztem el egy esküvő szervező tanfolyamot, ha minden igaz, egyszer majd belekezdek, de addig olyan jó erről olvasni :)

    VálaszTörlés