2012. április 22., vasárnap

Kókuszos-zabos keksz

Már bő két hónapja figyelünk oda, hogy mit eszünk, és most már elkezdtek hiányozni a nasik, az édességek, az aprósütemények. (Ami viszont érdekes, hogy a csoki egyáltalán nem hiányzik, semmilyen formában. Éljen.) Emlékeztem, hogy tesómnál már ettem zabos kekszet, ami emlékeim szerint nem volt nagyon vészes, így reprodukáltam itthon is. :) A hozzávalókon kicsit variáltam, de a végeredmény így is szuper.

Hozzávalók:
  • 10 dkg vaj/margarin
  • 15 dkg cukornak megfelelő édesítőszer
  • 1 egész tojás
  • 2 evőkanál víz
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • 25 dkg zabpehely
  • kis só
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 5 dkg kókuszreszelék
  • 5 dkg teljes kiőrlésű liszt 

Elkészítés: 
A margarint szobahőmérsékleten hagyom megpuhulni (vagy ha ezt elfelejtem akkor kis fokozaton beteszem a mikróba úgy 1 percre), és összekeverem az édesítőszerrel, tojással. (Ha cukorral csináljátok, akkor azzal kell először habosra keverni a margarint, majd úgy bele a tojás.) Hozzáöntöm a vizet, a vaníliaaromát, majd nagyjából homogénre keverem. Végül beleszórom a zabpelyhet, a lisztet, a kókuszt, a sót és a sütőport, majd átváltok kézre és összegyúrom. Nem fog teljesen összeállni, de attól még kezelhető tészta lesz az eredmény. 

Kis golyókat formázok a masszából, majd azokat ellapítgatva tepsibe teszem őket. Előmelegített sütőben közepes fokozaton úgy 10-15 percig sülnek. Akkor jó, ha már elkezdett megbarnulni a széle. Nem szabad sokáig sütni őket,  különben nagyon kiszáradnak és akkor már nem finom, inkább fűrészpor-szerű. 

Nem túl fotogén süti, de nagyon finom és laktató, kettőnél többet még nem tudtam megenni belőle sosem. Tejjel a legjobb szerintem. :) Reggelinek is jó, sok rost van benne, jól eltelít, én ma 2 darabot reggeliztem belőle egy pohár tejjel, és egészen ebédig eszembe sem jutott, hogy enni kéne. 

A hozzávalókon lehet egyébként variálni, legutóbb tettem bele kakaóport is. (Alapból ha nincs benne se kókusz se kakaó 10 dkg liszt kell bele, ha teszünk valami plusz szárazanyagot hozzá, akkor ebből a 10 dkg-ból kell levonni a mennyiségét.) Akik szeretik, azok mazsolát is tehetnek bele. 

Ti csináltatok már zabos kekszet? Szeretitek?

2 megjegyzés:

  1. Én csináltam és nagyon imádta mindenki! Itt van egy link róla: http://gasztroemi.blogspot.co.uk/2012/04/zabkeksz.html
    Nagyon szeretem a zabos sütiket, igazán különleges ízt ad a zab! A tied is nagyon finomnak néz ki, szívesen megkóstolnám:)

    VálaszTörlés
  2. tuti kipróbálom:$ sokszor sütök zabos kekszeket :) főleg áfonyásat :)

    VálaszTörlés