2012. április 30., hétfő

Jeges tea házilag

Lehet, hogy sokan mosolyogtok, hogy milyen profin feltalálom a spanyol viaszt megint. :) De gondoltam leírom, hogy mostanában mivel hűsítjük magunkat, ha már meguntuk a sima vizet. 

Nagy melegben sokkal szomjoltóbbnak érzem a valamilyen ízű italokat, mint a sima vizet. Azt is tapasztaltam, hogy a cukros löttyök sokszor többet ártanak, mint használnak, hiába esik jól, hogy hideg az ital, az édessége miatt még többet kell innom rá. Ördögi kör. 

Tavaly nyáron nagy sláger volt nálunk a - cukor nélküli - limonádé mentalevelekkel, most jeges tea gyártásba kezdtünk. Biztos megunjuk egy idő után, aztán átállunk megint limonádéra, vagy másra, most egyelőre ezzel boldogok vagyunk. :)

Hozzávalók (5 l teához):

  • 10 filter Earl Grey tea
  • 1,5 dl citromlé
  • 40 szem édesítőszer
(kép: innen)
Elkészítés:
Egy nagy lábasban felforralom a vizet (egyszerre csinálom elektromos vízforralóval és gázon is, így hamarabb megvan). Ha felforrt elzárom a lángot, kb. 5 percig áztatom a vízben a filtereket. Miután kivadásztam őket beleöntöm a citromlevet, elkeverem, majd édesítőszer, megint kever, és kész. Most jön a türelemjáték, meg kell várni hogy szobahőmérsékletűre hűljön a tea. Ezután üvegekbe töltöm és beteszem a hűtőbe, hogy jó hideg legyen. 

Annyira meleg még nincs  - szerencsére, még így is csak április van, én meg már jeges teáról meg naptejről írok, döbbenet! -, hogy jégkockát is tegyek bele, de eljön majd annak is az ideje.

Zöld teából is nagyon finom, abba még édesítőszert sem teszek, csak citromot, de sajna kicsit drágább mulatság, mint feketéből főzni. Vendégeknek is szuper, ha kinézetre is megy a dolog akkor mehet bele citromkarika, szívószál, napernyő, mindenféle. :) 

Azt gondolom már meg sem kell említenem, hogy mennyivel olcsóbb így jeges teát inni, mintha boltban venné az ember, 300 Ft körül mozog most már egy 1,5 literes, ami tele van cukorral is, meg színezékkel is.

Ti milyen frissítőket szoktatok inni nyáron?

6 megjegyzés:

  1. Ez nagyon jól hangzik!Az édesítő milyen márka?A mentás limonádé pontos receptje is érdekelne,mert sose bírom eltalálni az arányokat több liter készítésénél.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Süssinát használok.
      Legközelebb ha rekreálom a mentás limonádét írok arról is, jó? :) Majdnem egy év távlatából már nem teljesen emlékszem rá, és nem akarok random számokkal dobálózni.

      Törlés
  2. Tényleg jól hangzik :) megmondom őszintén, én imádom a sima vizet, rengeteget meg bírok belőle inni :) de tény, hogy egy idő után uncsi.

    VálaszTörlés
  3. Bogca, én így csinálom a nyári jeges teát (igen friss kísérletezés, mert eddig minden évben limcsit kellett gyártanom, de ma jegesteát rendelt a pasi, viszont úgy tánik bejött neki, mert issza rendesen), szerintem ez sem feltétlenül drágább, de szerintem egészségesebb (mert a fekete tea azért nem olyan jó, legalábbis én így gondolom).

    - Kb. 3,5-4 lityó víz (bár csak a felében ázik ki a filter, a többit simán hozzáöntöm
    - 2 db akármilyen teekanne gyümitea filter (ma épp strawberry sunrise)
    - 1 db zöldteás teekanne filter
    érzésnyi citromlé (kb. 3-4 evőkanálnyi 50%-os, és uennyi 100%-os
    - és itt jön az édesítő, ami nálam némi méz és kb. 6 evőkanál cukor

    lábosba beleöntöm a 2 liternyi forró teát (gyümitea ázhat 10-15 percig, zöld tea szigorúan 3-4 percig max., utána már túl sok csersav válik ki belőle), ráöntöm a maradék vizet (esetleg abba is picit belerakom még a gyümiteafiltert), ekkor megy bele a cuki, kavar, hűt (én ma a mosdókagylóban), aztán ha langyi, jöhet hozzá a citromlé és a méz, majd tovább hűt és kész is.

    tudom, h nem értek hozzá, de a 40 szem pötyi olyan soknak tűnik, egy időben minden helyen harsogták, h mennyire nem jó az aszpartám sem a szervezetnek és az ugye csak a méregdrága édesítőszerekben nincs.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez is jól hangzik! :)
      Én Süssinát veszek, ebben nincsen aszpartám, csak natrium-szacharinát és natrium-ciklamát. :) Szerencsére most már olcsóbb verziók is állnak le az aszpartámról, mert tényleg nem túl egészséges. Én is csak akkor találkozom vele, ha bűnözök kicsit és veszek coke zerot.

      Törlés
    2. Oké, megnyugtattál! :)
      De a nátrium-miarák felsorolásánál jól bevigyorogtam, talán azért, mert én arról sem tudom, mi fán terem.
      Szóval próba cserkó egyszer valami jóféle gyümiteát áztatni (keveset) meg némi natúr citrilevet vagy citromot.

      Törlés