2012. március 11., vasárnap

Tudatosan vásárolni

Korábban is sokszor nézegettem a termékek cimkéit a boltban, de mióta belekezdtünk az életmódváltásba minden alkalommal megnézem, miket árulnak a név alatt. Lehet sokatok szerint feltalálom a spanyolviaszt, nyilván amiket most leírok nem újdonságok, csak gondoltam összeszedem a saját tapasztalataimat, hátha valakinek ezzel segítek, vagy ösztönzök pár embert arra, hogy jobban megnézze, miket vesz meg legközelebb.
(kép: innen)
Erre nem mostanában szoktam rá, már elég régóta figyelem a kiló/darabárakat. Nagyon sokszor tapasztalom, hogy az első ránézésre olcsóbb termék kilóárban akár a kétszerese is lehet a nála kicsit drágábbnak, amiben több is az "anyag". Legutóbbi megdöbbenésem akkor volt ezzel kapcsolatban, mikor tablettás édesítőszert akartam venni. Árban a Canderel volt a legolcsóbb - nem számítva a no name és Tesco gazdaságos verziókat, ilyesmiket nem szívesen veszek -, 400 Ft körül volt asszem egy doboz, a Süssina kb 600 Ft volt. Gyanús lett nekem a dolog, mert a Canderelről tudom, hogy "menőbb", így megnéztem, hogy melyikbe mennyi tablettát tettek. A legtöbb helyen mondjuk segítenek ilyen szempontból a bolti kiírások, az árcimke bal alsó sarkában ott szokott lenni, hogy x Ft/kg, vagy x Ft/tabletta. Itt is ki volt írva, majdnem dobtam egy hátast. A Süssina bár drágább, de ezért cserébe 1200 tabi van benne, ami kb egy életre is elég, míg a Canderelben azt hiszem volt vagy 200. A darabárra most nem emlékszem, de az is irdatlan különbségeket mutatott. Nyilván lehet van, akinek a Canderel jobban "ízlik", nekem a Süssina is teljesen oké, nem érzek rajta semmilyen mellékízt meg ilyesmi.
Ez a kilóár nézés egyébként nagyon sok dologra is vonatkozik, pl egy dobozos filteres tea igaz, hogy már 200 Ft-tól kapható, de a 7-800 Ft-os szálas kiszerelésből többször annyi teát lehet főzni. Alapvetően egyébként az a tapasztalatom, hogy a nagyobb kiszerelés a legtöbbször jobban megéri, de erre is találtam már ellenpéldát. Mindenképpen érdemes legalább ezt megnézni, ha vásárolni megyünk.

A kedvenc kifejezésem mostanában a termékeken található light felirat. Ezzel gyönyörűen lehet vonzani a vásárlók tekintetét, akik valószínűleg nagy százalékban boldogan meg is veszik pl a joghurtot, és meg sem nézik mi is van benne. Gyümölcsös joghurtot egyébként már elég ritkán veszek, jobban szeretem natúrból házilag megcsinálni, de néha azért elcsábulnék egy-egy ivójoghurtra, ha nincs időm itthon reggelizni. Ilyenkor bajban vagyok, ugyanis a lightnak titulált verziók is tele vannak cukorral. Talán egy márka van, ami édesítőszerrel és fruktózzal készül, de a nevére nem emlékszem, és kis boltokban tuti nem kapni. Szóval ilyen rohanásban maradok a kaukázusi kefírnél. Érdemes megnézni a cimkéket, mert nem minden light rossz, a Jogobella joghurt pl tényleg jó - az én skálám szerint -, és a light sajtok (mivel bennük elvileg nincs hozzáadott cukor) is tényleg kevesebb zsírt tartalmaznak. Tegnap estem fenékre, kíváncsiságból megnéztem az update 1-es puding összetevőit. Alapból szkeptikus vagyok ezekkel az ugyanolyanízűmintazigazideettőlfogynifogsz tejszínhabos csodákkal kapcsolatban, megintcsak igazam lett. Ugyan az összetevőknél nincs felsorolva cukor, de a tápanyagtáblázatban már olvasható, hogy egy pohárban - úgy emlékszem - 5-6 g cukor van. Érdemes nem csak az összetevői listát végigolvasni, mert sokszor a táblázatból derül ki, hogy nem is annyira jó az a cucc amit így hirdetnek.

Sajnos a legtöbb müzli esetében is előkelő helyen szerepel az összetevők között a cukor. (Hozzáteszem a Nestlé Fitness sem panaszkodhat, nem tudom az mitől fitness de biztosan nem a cukorhiány miatt.) Van olyan, ami tényleg csak gabonából van - és még mazsola sincs bennük, juhú! -, de jórészük ha nem is cukros, tele van mazsolával, aszalt gyümölccsel, csokival (!). Persze ha valaki nem fogyózni akar, csak szereti a müzlit és nem bánja ha turbósítva van cukros dolgokkal az egye nyugodtan, de azzal áltatni magunkat tök felesleges, hogy müzlit eszünk és baj nem lehet, mikor kakaó lett a tejből amit ráöntöttünk, és minden második kanálban aszalt gyümi és egy fél kocka csoki úszkál.

Ha már müzli, akkor a müzliszeletek is megérnek egy misét. Ezt is hajlamosak vagyunk enni boldogan, mert hát nem csoki, ez egészséges. Ja, csak tele van mézzel, mazsolával - ez is, fúj -, ha meg gyümölcsöset veszünk még az is dob rajta egy adagot. Ebből is van jó alternatíva, a Cerbonának van kakaós-mogyorós verziója, ami nem cukros és mégis finom. Nyilván ebből sem kell naponta enni, de ha édeset kíván az ember akkor jó alternatíva.

A diabetikus termékek lehetnek még csalókák ha az ember fogyókúrázni szeretne, mert bár kevesebb kalóriát tartalmaznak mint a sima társaik, de azért fruktóz még azokban is van bőven, egyáltalán nem mind készül édesítőszerrel.

Ami számomra nagyon megdöbbentő volt most, hogy mindennek elolvasom a cimkéjét, az a gyümölcslevek cukortartalma. Még a 100%-os verziók is hasonló mennyiségben tartalmaznak cukrot, mint a kóla. Egy idő után már bele lehet gebedni a sima víz és tea kombóba, úgyhogy néha egy-egy üveg light kóla befigyel nálunk (na ezekben tényleg nincs semmi, 0 kcal :D), vagy ízesített cukormentes ásványvizek. Új felfedezésem a Rauch spritzer, ami 100%-os gyümölcslé és ásványvíz kombója. Emiatt már jóval kevesebb benne a cukor - nyilván van benne, ezért nem érdemes ebből meginni a napi 2-3 l folyadékot. Én lusta vagyok itthon kevergetni, de aki nem akar készen venni ilyen "fröccsöt" az otthon csinálhat ásványvízből és gyümölcsléből, ugyanaz lesz az eredmény.

Igazából minden tapasztalatom amit az elmúlt másfél hónapban szereztem arra vezethető vissza, hogy meg kell nézni mindennek a leírását, nem érdemes csak úgy vaktában a feliratokra - vagy a feltételezéseinkre - hagyatkozni.

Ti mit gondoltok, tudatosan vásároltok? Mennyire nézitek meg a cimkéjét annak, amit megvesztek?

8 megjegyzés:

  1. Jó kis poszt, de lenne egy kis megjegyzésem: az update1 puding nem tartalmaz (hozzáadott) cukrot; a tápanyagtáblázatban található cukormennyiség a tej és annak tejcukor tartalma miatt olvasható :) Tehát finomított cukrot természetesen nem tartalmaz!

    VálaszTörlés
  2. A gyümölcsleveken én is kivagyok, sokan azt hiszik az milyen egészséges, ha hohes c-t meg nestea zöld teát isznak, közbe meg.... Én csak ments vizet és zöld teát iszok, ha nagyon kívánok valami gyümölcslevet, csinálok itthon friss gyümölcsből és vízből turmixgép segítségével. Sokkal finomabb, mint a bolti és nem tartalmaz felesleges cukrot.

    VálaszTörlés
  3. Tetszett ez a poszt, én is most próbálkozom kicsit átállni, de csak szép aprólékosan, viszont őrjítő, hogy mindenben ott a cukor és, hogy a bio meg diabetikus cuccok háromszorannyiba kerülnek. Ja meg a gyümölcsöktől és zöldségektől is félek, mert ki tudja mivel kezelik őket, hogy gyorsabban növekedjenek és többet el lehessen adni belőlük.=/

    VálaszTörlés
  4. Egyébként figyelni kell azt is a gyümölcslére mi van írva. Például ha az, hogy gyümölcs ital akkor abban 12% gyümi van max. A nektár a legjobb egyébként. Barackosból nincs hivatalos 100%-os, mert azt nem lehetne önteni (úgy tanultam). Plusz a tanárom mondta ha az van ráírva, hogy 100%-os attól még nem feltétlen az amire gondolsz hanem jelentheti azt is, hogy a csak a megjelölt gyümölcsöt tartalmazza. Magyarán nem adnak hozzá ilyen olyan gyümölcsöt még (nagyon sok gyümilében több fajta van).

    A joghurtokról meg egyszer olvastam milyen összetevőket is adnak hozzá, hát leesett az állam teljesen. Plusz ezek hozzászoktatnak minket a mű ízhez amiről elhisszük, hogy az mondjuk eper amikor köze sincs hozzá. Persze ennek ellenére nekem is landol a kosaramban néha ilyen, de egyre ritkábban. :)

    VálaszTörlés
  5. Nem vagyok táplálkozás-szakértő, és én sem élek a legegészségesebben - sajnos, de igyekszem figyelni arra, hogy mit veszek a boltban. Hajlamos néha egy-egy kinder csoki "véletlenül" ráesni a szalagra a pénztárnál ;), de próbálom ezeknek az eseteknek a számát minimálisra csökkenteni :)

    Azonban azzal egy picit vitatkoznék, hogy az édesítőszeres dolgok "megengedhetőek", a cukrosak pedig nem. A "light" elnevezésű élelmiszereket aszpartámmal édesítik, ami szintén nem a természetességéről és az egészséges mivoltáról híres, így a helyetekben én ezt is kerülném.
    Ahogy Milagroso is írta az első bejegyzésben a cukormennyiségtől nem szabad megijedni, a tejtermékekben, gyümölcsökben is vannak természetes cukrok, amikkel semmi baj nincs, sőt. Valójában a finomított és/vagy ipari cukrokkal van a baj. Ezeket kell helyettesíteni természetes cukrokkal (pl. nyírfacukor), NEM édesítőszerrel. Tényleg érdemes egy kicsit utánaolvasni az aszpartám "jótékony" hatásainak, szerintem a light kóla maradjon a boltban ;)

    és amúgy igen, háromszor annyiba kerülnek az ilyen dolgok, de ha utána egy életen át gyógyszereket kell szedni, az hosszú távon még drágább. érdemes mérlegelni...

    VálaszTörlés
  6. Szia Judit!

    Esetünkben én azért "engedem meg" magunknak az édesítőt, mert nálunk nem teljesen egy egészséges életmódra való átállás van most folyamatban, hanem fogyókúra is egyben. Tudom, hogy az édesítőszerek nem tekinthetők egészségesnek, azonban nulla kalória van bennük, míg a méz és a nyírfacukor - és egyéb társaik - bár egészségesek, tartalmaznak kalóriát. Ha elértük a kívánt eredményt, akkor szeretnék a tradícionális értelemben vett (már ha van ilyen, én arra hagyatkozok, amit dietetikán tanultam) egészséges életmódra átállni, bár ekkor sem vagyok benne biztos, hogy lesz pénzem nyírfacukorra, borzalmasan drága... :(

    Az aszpartám pedig tudom, hogy ártalmas, a cimkenézegetéshez nálam hozzátartozik az is, hogy igyekszem kerülni, szerencsére nagyon sok édesítőszeres termék már aszpartámmentes, pont a káros hatások miatt.

    A mérlegeléssel egyébként teljesen egyetértek, de sajnos akkor sem engedheti meg magának mindig az ember az adott pillanatban a drágább de egészségesebb verziót, ha tudja hogy a jövőben nyögni fogja még a következményeit.

    VálaszTörlés
  7. Értelek, nagyon nehéz megtalálni a jót, és ez nem csak az élelmiszerekre igaz. Tudtam, hogy fogyókúráról van szó, de ebbe a kalóriás dologba bevallom,bele se gondoltam, így persze érthető. Nem akartam okoskodni, remélem nem értettél/értettetek félre.

    Baromi drágák az ilyen cuccok és ha nem Bp-en él az ember, még szinte kutatni is kell utánuk. Meg persze rengeteg egészségesnek mondott cucc csak átverés, ahogy írtad is a posztban. És természetesen havonta derül ki egy addig egészségesnek mondott dologról, hogy mégsem az stb.

    Sok sikert kívánok a fogyókúrához és bocsi, hogy így belekontárkodtam ebbe a cukros témába :)

    VálaszTörlés
  8. Köszönjük! Nem éreztem kontárkodásnak, semmi baj, minden véleménynek örülök. :) Én is csak leírtam, hogy miért tartunk most itt, aztán majd fogunk máshol is, remélhetőleg. :)

    VálaszTörlés