2011. július 28., csütörtök

Filmajánló I. - A falu (The village)

Többen is írtátok hogy szívesen olvasnátok a véleményemet filmekről, ezért úgy döntöttem ebből is lesz egy hasonló sorozat mint a könyvesből. Sokat gondolkodtam azon hogy mi legyen az első, olyan filmet akartam ami igazán a kedvencem. Mivel egy másik kérésen is gondolkozom már egy ideje (hogyan jöttünk össze/ismerkedtünk meg Bálinttal) és ezt a filmet néztük meg az első randinkon, ezért maradtam az egyik örök kedvencemnél, A falunál.

Shyamalant sokan fikázzák hogy mennyire rossz rendező és milyen szörnyűek a filmjei. Nem vagyok filmkritikus és sosem állítottam hogy értek a filmekhez, de én majdnem minden filmjét szeretem. Valóban van ami már túlzás és én is elröhögtem rajta magam a moziban, de alapjáraton én szeretem ezt a fura stílust amit képvisel.
(kép: innen)
A falura úgy mentem el hogy fogalmam sem volt róla hogy mi fán terem. Igyekszem nem elspoilerezni az egészet, ha valaki még nem látta akkor is élvezze végig a filmet. :) Egy kicsi elszigetelt faluban játszódik a történet. Egy erdő szélén élnek, ami tiltott terület, mert lakik ott valami ami nem örül annak ha az emberek oda bemennek. A piros szín tabu, mert az a valami szereti a pirosat, a sárga viszont taszítja. A főszereplő egy vak lány, Ivy, aki szerelmes az egyik falubéli fiúba, Luciusba. Van egy kis kavarodás itt a szerelmi szálak körül, a lényeg igazából hogy a falu bolondja (akit egyébként Adrien Brody alakít elképesztően jól) szintén szereti Ivyt és féltékenységből megszúrja Luciust. A fiúnak gyógyszerre van szüksége, az viszont nincs a faluban, csak az erdő túloldalán lévő városban. Az öregek úgy döntenek hogy a legjobb ha Ivyt küldik gyógyszerért, remélhetőleg azok a valamik őt nem fogják bántani mert látják hogy vak és ártalmatlan. Ennél többet nem mondok a fő szálról, nem akarok lelőni semmit.

Nagyon szeretem ha egy filmben vannak visszatérő motívumok, és A falu bőven tele van ilyenekkel. A fiatalok bátorságpróbaként gyakran állnak ki az erdő szélére este, háttal a fáknak, aki a legtovább mer ott maradni, az a Jani. Ez ugyanúgy visszaköszön később, mint az hogy Ivy szeret versenyt futni Noah-val, a bolond fiúval. Az alaptörténet kicsit horroros beütésű, de van egy másik szál is, ami az ott élő idősebb emberek múltját bontogatja. A film végére kiderül hogy miért élnek elszigetelten, miért pont ők, és hogy pontosan mi is zajlik körülöttük.

Amikor beültünk a moziba az első 5 percben feltettem azt a kérdést amire nincs válasz: "Ez a film mikor is játszódik?". Bálint utólag mondta is hogy röhögött hogy nyilván rákérdezek erre (ő már másodszorra látta mikor velem ment). Nagyon szeretem a film zenéjét is, ugyanaz a bizonytalanság hallatszik ki belőle mint az egész filmből, hogy konkrétan fogalmunk sincs hogy most mi történik, mi igazi és mi nem az, mire számítsunk.

Imdb-n 6.5 pontot kapott, ami szerintem alacsony, többet érdemelt volna. Bár nem lepődöm meg, azok a filmek amiket én szeretek sokszor nem nyerik el a többség szimpátiáját. A szereplőkre is érdemes azért egy pillantást vetni: Joaquin Phoenix, Adrien Brody, William Hurt, Sigourney Weaver, Brendan Gleeson, csak hogy az első pár nevet említsem. Csak az hogy ismert színészek játszanak egy filmben nem feltétlenül garancia arra hogy az jó is lesz, de azért ha egy nagyon jó színész rábólint egy forgatókönyvre azért abban lehet valami. :)

Ti láttátok A falut? Mit gondoltok róla?

16 megjegyzés:

  1. Én láttam és szeretem, bár nekem kicsit félelmetes. Nem is félelmetes, hanem nyomasztó, de nyilván ez volt a rendező szándéka. :)

    VálaszTörlés
  2. Szeintem ezt én is láttam... vagy meg akartam nézni... :D Mindenesetre most kíváncsi lettem, meg is keresem ezt a filmet, meg fogom nézni. :) Aztán remélem tudok majd éjjel aludni... Ahhoz képest, hogy 13-14 éves koromban kb. csak thrillert, horrort, meg egyéb félős filmeket néztem, simán alukáltam. :D Ehhez képest a majdnem 10 évvel későbbi önmagam meg egyedül nem mer nézni lassan a romantikus filmeken kívül semmit. :D

    Bogi, szerinted így is meg merjem nézni ma egyedül, vagy inkább várjak, amíg majd a barátom velem alszik? :D

    VálaszTörlés
  3. Hú, hát ez jó kérdés. Lehet inkább várj vele mert eléggé nyomasztó tud lenni, és bár nincsenek benne hirtelenijesztegetések azért tud rajta félni az ember, főleg ha először nézi. :)

    VálaszTörlés
  4. Az az igazság, hogy szerintem láttam, csak lehet, hogy akkor még kicsi voltam hozzá... valszeg 13-14 évesen nem ért meg az ember egy ilyet, de akkor volt ez a horror-thriller korszakom. És akkor szinte minden nap megnéztem egy ilyen filmet (nyári szünetben), szóval esélyes, hogy ez is köztük volt.

    Lehet, hogy azt csinálom, hogy elkezdem nézni, aztán ha úgy érzem hogy ez nekem (egyedül) sok(k), akkor inkább kikapcs és befejezem máskor. :)

    VálaszTörlés
  5. Ez jó ötlet, egészen az elején úgy is van egy kisebb jelenet amin anno a moziban majd' összecsináltam magam (szélesvásznon minden sokkal félelmetesebb :D), szóval az jó teszt lesz. :)

    Régen én is imádtam egyébként a fosós filmeket, de most már rettegek tőlük. :D

    VálaszTörlés
  6. Akkor lehet hogy nem a legjobb ötlet, de hozok magamnak ebédet (éhes vagyok na :D), és elkezdem közben nézni.

    Ez valami evolúciós izé lehet, hogy 14 évesen imádjuk őket, később meg rettegünk. xD

    VálaszTörlés
  7. Szerintem azért is szeretik fiatalon az emberek a horrorokat mert tiltott :D elvileg ugye nem lehetne, és megnézni azt ami nem neked való mindig jó érzés. :D meg akkor még nem veszel komolyan semmit, én most már ha látok egy ilyen filmet elkezdek gondolkozni h mennyire reális, meg sokkal durvábban beleélem magam.

    VálaszTörlés
  8. Igen, teljesen igazad van. :) Én is ugyanígy vagyok ezzel, ahogy te. Sokkal jobban beleéli magát az ember, amikor elég érett hozzá. Sok filmnél a 18-as karika nem azért van, mert micsoda ronda látvány stb., hanem mert kell hozzá már valami kis gógyi, ami nincs meg bennünk 13 évesen.

    Na lejött a film, nekiállok, aztán jövök jelenteni, milyen hatással volt rám. :D

    VálaszTörlés
  9. Na megnéztem. Jelentem, tetszett! Egyrészt mert a színészek tényleg nagyon jók, másrészt mert William Hurt-öt egyébként is nagyon szeretem, eddig akármilyen filmben láttam, mindenhol jó volt, szóval egyik nagy kedvencem.
    A film nekem egy kicsit kaotikus lett a végére, úgyhogy szerintem néhány részletet megnézek mégegyszer, hogy tuti biztos legyek benne, hogy megértettem.
    Az eleje eléggé hátborzongató, néhol ijedős, de a film végére ez átalakult, legalábbis mikor "kiderült a lényeg", valahogy másabb érzés kerített hatalmába, de most ezt így hirtelen nem tudom megfogalmazni. :)

    Egy szó, mint száz, nekem tetszett, akármennyire is volt nyomasztó.

    Kicsit elkanyarodnék Bogi, remélem nem baj. :) Csak ha már William Hurt-nél tartok, eszembe jutott az egyik kedvenc filmem, a Mr. Brooks. Azt láttad? Szerintem hasonló ízlésünk lehet filmek terén, mert te is szereted az elgondolkodtatóbb dolgokat (is). Ebből gondolom, hogy az neked is bejönne. Kevin Costner a másik, akit még nagyon szeretek, és ebben a filmben szerintem baromi jó párost alkotnak, nagyon merem ajánlani, ha esetleg még nem láttad volna!

    http://www.imdb.com/title/tt0780571/

    Én már megnéztem vagy háromszor, de most előszedem, az nekem megvan, mert nagyon tetszett, és megnézem még ma. :D

    Bocsi, hogy már baromira nem idevágó dolgokról rizsázok... :D

    VálaszTörlés
  10. Örülök hogy tetszett! :)))
    A Mr. Brooks a fotózós ugye? Ennyit írok csak hogy ne lőjem le ha valaki megnézi. :) Ha igen akkor láttam és nagyon tetszett. Nem baj ha írogatsz mindenféléről, szeretek olvasni. :)

    VálaszTörlés
  11. Igen, valszeg jóra gondolsz. :) De ha megnézed a trailer-t, vagy képeket, akkor biztos ráismersz. :) Kevés film van, amit többször is megnézek, de a Mr. Brooks ezek közé tartozik. :)

    És kíváncsi vagyok a további filmajánlóidra, biztos nekem tetsző filmek lesznek azok is. :)

    VálaszTörlés
  12. hát nekem nem a kedvencem, tényleg elég nyomasztó és végig untam az egészet, de a végéért érdemes megnézni, az az egy jó benne!:)

    VálaszTörlés
  13. Remélem nem baj, ha ide írom, és reméled még olvasod Bogi :) Úgy látszik most ilyen elgondolkodtatóbb filmekhez van kedvem, de ma megnéztem a Vakság-ot (Blindness), szerintem érdemes megnézed, ha még nem láttad volna.

    VálaszTörlés
  14. Olvasom persze, kapok róla e-mailt. :) Nem hallottam még erről a filmről, utánanézek, köszi!

    VálaszTörlés
  15. Láttam, nekem tetszett. Kicsit féltem rajta néha, de én bármin képes vagyok félni, szóval ez nem szempont :D De sztem jó, engem megfogott, az alapelgondolás is tetszik.

    VálaszTörlés