2013. június 15., szombat

Felkértek tanúnak! Mit kell csinálnom?

Amerikában külön honlapok vannak a témának szentelve, oldalakon keresztül fejtegetik, mennyi minden feladat hárul a menyasszony tanújára, nem csak az esküvőn, de az előkészületek során is. Nekem mindig égnek áll a hajam mikor olyanokat olvasok, hogy "segíts kiválasztani az esküvő helyszínét, témáját, színét", mert szerintem ez abszolút az ifjú pár feladata, ne kotyogjon bele senki, ha csak nem kérik meg rá. 

Menyasszonyként viszonylag időben illik végiggondolni, hogy kit szeretnénk felkérni tanúnak. Mikor tizenéves voltam, és meg voltam győződve arról, hogy az akkori barátnőmmel örökkön-örökké egymás fenekében fogunk élni, megbeszéltük hogy egymás tanúi leszünk. Aztán változtak a dolgok, idősebb lettem, és nekem a legjobb barátom egyértelműen Bálint lett. Felnőtt fejjel már abszolút úgy gondolom, nem is kérnék meg mást tanúnak, mint a nővéremet. 5 évvel ezelőtt én voltam az övé, most pedig ő az enyém. :) Szerintem ha van 18 évesnél idősebb testvér, akkor illik őt megkérni, hacsak nincs valaki aki nagggggyon fontos, és nem lesz sértődés a testvér részéről. 

kép: innen

Állítólag van olyan szokás, hogy a menyasszonynak a keresztapja a tanú, mert hogy akkor ő a násznagy/vőfély is, én ezekkel a hagyományokkal nem vagyok túlzottan tisztában, szóval ilyesmi nálunk szóba sem került. 

Na szóval, felkértek tanúnak, igent mondtál, merre tovább?


A bejegyzés folytatódik, kattints a továbbra!


Szerintem konkrét listát teljesen felesleges írni, hogy miket kell megcsinálnia egy tanúnak, mert abszolút menyasszony- és helyzetfüggő. Mikor én voltam tanú akkor csak a szertartáson szükséges feladatokat (mindjárt kifejtem) csináltam végig, a lánybúcsút például tesóm barátnői szervezték, én csak elmentem rá. :) 

A lényeg: kérdezni, kérdezni, kérdezni. Ha nem vagy tanú, is érdemes egy esküvőre készülődő barátnőnél rákérdezni, hogy tudsz-e esetleg valamiben segíteni, lehet hogy pont neked lesz egy olyan fodrász ismerősöd, aki képes megcsinálni az álomfrizuráját. Tanúként viszont abszolút ez a legfontosabb. Nem biztos, hogy jó néven fogja venni a menyasszony, ha a felkérés után 1 héttel már konkrét képekkel és tervekkel mész át hozzá, 10 kilós paksamétával. Kérdezd meg, hogy segíts-e a szervezésben, nézegessél-e te is inspirációkat, vagy ők ezt ketten szeretnék csinálni a vőlegénnyel. 

Ajánld fel, hogy szívesen mész vele vásárolni ha szeretné, legyen az esküvői ruha, vagy papírszalvéta. Ne sértődj meg ha azt mondja hogy köszi nem. :D Mostanában sok Say yes to the dress-t nézek, és abszolút azt szűrtem le az egész reality-ből, hogy minél kevesebb embert kell magaddal vinned ruhát választani, mert csak a baj van abból ha sok a különböző vélemény. 

Feltehetőleg ha tanú leszel akkor vagy olyan viszonyban a menyasszonnyal, hogy tudsz róla ezt-azt. Ha nem is tudod konkrétan, érdemes kipuhatolózni hogy milyen jellegű lánybúcsúra vágyik, ha akar egyáltalán. Van egy barátnőm, aki mondta hogy ő megsértődött volna ha nincs chippendale, én viszont a gondolattól is falnak szaladok hogy egy olajozott testű pasi tangában lóbálja előttem a csomagját. Kérdezd meg szeretne-e lánybúcsút, és szervezz neki egyet ha igen. Mindenképpen vedd figyelembe a vágyait, és azt javaslom ne legyen meglepetésbuli, egyeztessetek egy időpontot. Egyrészt hogy biztosan ráérjen, másrészt én tuti rá fogok készülni az enyémre (2 hét múlva lesz, wiii!), jobban mintha csak simán találkoznék a csajokkal. Más ruha, más smink. Lánybúcsúja egyszer van az embernek, tudjon róla hogy mire megy a menyasszony. :)

Az előkészületek alatti feladatok mint mondtam teljesen opcionálisak, tehát egyeztetésre szorulnak mindenképpen. Jöjjenek az esküvő napján történő feladatok. 

Jó, ha már a készülődés alatt is a menyasszonnyal vagy. Segíts neki öltözni, vigyél neki vizet (sokan elfelejtenek inni, ebből lesznek az oltár előtti ájulások), támogasd ha nagyon pánikolna. Legyen nálad egész nap púder, olajat felitató kis papír, zsepi, tű és fehér cérna. A szertartáson a bevonulás elég sokféle lehet, nálunk úgy lesz hogy a tanúkkal vonul be Bálint, majd utána én Apával. Egyeztess a menyasszonnyal, és menj be úgy ahogy ő szeretné. :) A bevonulás után igazítsd meg az uszályát és fátylát (ha van neki), csináld amit mond a pap/anyakönyvvezető, és fogd meg a csokrot amikor kell. Írd alá az anyakönyvet, és mosolyogj sokat. :) A tanúk elég sok képen szerepelnek, szóval figyelj oda mindenképpen, ne ülj terpeszben és társai.

A szertartás után ha szükség van rá és nem egyértelmű mutasd meg a vendégeknek hol tudnak írni a vendégkönyvbe, esetleg terelgesd őket ha nincs erre külön személyzet a helyszínen. 

Igazából szerintem nagyjából ennyi, a lényeg az hogy önálló akciókba nem feltétlenül érdemes kezdeni, hacsak nem tudod hogy a menyasszony igényli. Egy meglepi táncot esetleg a koszorúslányokkal, vőlegény tanújával, barátokkal összehozhattok a lagzira, vagy egy képes slideshow-t, de utóbbit csak akkor, ha tudod hogy a pár nem csinál. Mi például készülünk egy ilyennel, így kettőnek nem sok értelme lenne. 

A lényeg az, hogy legyél ott amikor szükséges, támogasd a testvéredet/barátnődet, mert bár nagyon örömteli dolog az esküvőre készülődés, eléggé idegőrlő és stresszes is tud lenni. 

Ti voltatok már esküvői tanúk? Miket csináltatok? Kit kértetek/kérnétek fel tanúnak?

10 megjegyzés:

  1. De érdekes, én nem tudtam, hogy a tanúnak ennyi dolga van/lehet, azt hittem h ő csak ott van, aláírja aztán kész. Ez így viszont más... Nem tudom kit kérnék fel, de nem is aktuális még.

    Furcsa h apa öccsének a bátyám (tehát az unokaöccse) volt a tanúja... :) Nem tudom, ez valahogy nem magától értetődő. Bááár fura lett volna ha apa ül oda közel 50 évesen (a nagybátyám is volt vagy 45, első házasság...).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Látnád, milyen listákat írnak az amerikai oldalakon... :D Fodrász-sminkes szervezése a koszorúslányoknak, meg egy csomó olyan dolog amit szerintem abszolút a párnak kéne csinálnia/eldöntenie.
      Én olyanról is hallottam, hogy újraházasodott az anyuka és a lánya volt a tanú. :))

      Törlés
    2. Neee... :O Hát én ilyet tuti nem akarnék. Bár engem már a koszorúslányoktól is kiver a víz. :D

      Törlés
    3. Engem is, a totyogók aranyosak, mikor kis 4-5 éveskék szórják a virágokat, nekem a felnőtt koszorúslány tök abszurd. Vonuljanak majd a saját esküvőjükön ne az enyémen. :P :D

      Törlés
  2. Most, hogy így le van írva, tök nehezem tudnám elképzelni a tesómat tanúként :D És így belegondolva lehet utálná az egészet (mármint az esetleges teendői egy részét), de azt is sejtem, hogyha nem kérném meg, akkor nagyon meg lenne miatta sértődve.
    Rajta kívül mondjuk egy ember lenne, akit felkérnék, bár nem tudom, mennyire fura, ha a menyasszonynak is hímnemű a tanúja - merthogy én a tesómon kívül valószínűleg fiú barátot kérnék fel. Szerencsére még nem aktuális :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem nem feltétlenül fura hogy pasi a menyasszony tanúja, maximum nem lesz ott az öltözésnél meg a lánybúcsúban, barátnők úgyis vannak akik szívesen segítenek az ilyesmiben. :))

      Törlés
  3. Férjemmel 1 hete voltunk tanúk annak a párnak az esküvőjén, ahol a lány annak idején az én csokromat kapta el az esküvőnkön :) A pár fiú tagja férjem gyerekkori jó barátja, ő az ő tanúja volt én meg a lányé. Én már rég éreztem ennyire büszkének magam, hogy ott lehettünk velük a legeslegelső sorban :) Én a lánybúcsút szerveztem meg a lánynak, meg ott voltam még az előkészületek végén és elvittem a párt az esküvői fotózásra, más segítségre nem volt szükségük, mindent ügyesen, időben megszerveztek :)

    VálaszTörlés
  4. A bátyáméknak múlt héten volt az esküvőjük és ők is készültek vetítéssel. Pontosabban egy filmmel, amit a párom és én készítettünk el nekik. Nagyon tetszett a vendégseregnek, úgyhogy biztosan a ti alkoptásotok is tetszeni fog nekik. :)
    Én még soha nem voltam tanú, és szerintem szét is pánikolnám magam, ha egyszer az lennék. :D

    VálaszTörlés
  5. Felénk van egy olyan hagyomány,hogy a menyasszony tanújának kell megakadályoznia a menyasszonyrablást (már amennyire ezt igényli az ara, mert én például direkt örültem hogy elraboltak).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :)) Hát ha engem 8 férfi el akar rabolni nem hiszem hogy a törékeny nővérem képes lesz őket megállítani. :D
      De egyébként messzire nem fognak tudni vinni, csak a bárba, mert a kapuk zárva lesznek.

      Törlés