2012. október 19., péntek

Szülésznő legyek?

Többször előfordult már, hogy e-mailben vagy akár formspringen is kaptam kérdést, hogy milyen is a szülésznőség, a suli, miket kell csinálni, érdemes-e belevágni. Nagy tapasztalatom nyilván még nincsen, most vagyok harmadéves és 4 hétnyi szülőszobai gyakorlaton vagyok eddig túl, de úgy gondoltam megírom a mostani gondolataimat és érzéseimet, mit gondolok, jelenleg mi kell ahhoz hogy valaki tudja ezt csinálni. Biztosan fog kicsit változni az évek múltán ez bennem, de most ez van. :)

Azt már az elején leírom, hogy imádom csinálni azt amit csinálok, semmire nem cserélném el. :) De az is biztos hogy nem mindenkinek való ez a munka, és ezt jó szerintem ha már az elején megbeszéli magával az ember. A szokásos egészségügyi jó-ha-van tulajdonságok mellett (empátia, emberközpontúság, türelem és társai) szerintem az egyik legfontosabb a teljes nyitottság, a minden prűdségtől való mentesség és az, hogy valaki tudja leplezni az érzelmeit és véleményét, ne mutassa az arcával. Mindjárt megmagyarázom mire gondolok. 

(kép: innen)

A bejegyzés folytatódik, kattints a továbbra!
A teljes nyitottság és a prűdség hiánya nagyjából ugyanazt takarja. Egy szülésznő - most az egyéb tevékenységeket félretéve - fő feladata az újszülött világra segítése, aki nyilvánvalóan a női nemi szervből bújik elő. Ezt nekünk vizsgálni, masszírozni, megfogni és nevén nevezni kell. Aki szülésznőnek tanul ne piruljon bele abba, ha ki kell mondania azt a szót hogy csikló. A kismamák tanácsokat fognak kérni a terhesség alatt is és az utána vonatkozó időre is, szexuális életről, védekezésről, mire kell figyelni és mit kell esetleg kerülni. Őszintén és magabiztosan kell válaszolnunk minden kérdésre. És itt kerül szóba a fapofa. Nem mutathatjuk ki, hogy valamiről mi a véleményünk. Lesznek érdekes kérdések, ránézésre érdekes esetek, de nem szabad grimaszolni akkor sem ha valami szokatlant látunk, ha ágytálazunk, ha az anyuka fájások közben véletlenül bekakil akkor azt feltakarítjuk és megnyugtatjuk hogy semmi baj mindenkivel előfordulhat. Nem szabad éreztetni senkivel hogy elítéljük, sőt az lenne a legjobb ha már ez sem történne meg és nem csak leplezni akarjuk. 

A fapofának van egy másik oldala is. Meg kell tanulni az érzelmeket nem a kismama előtt kimutatni. Ha sírni kell sem láthatja az anyuka, mert megijedhet. Nyilván most nem az örömkönnyekről beszélek. Nem gondoltam hogy képes leszek erre, de szerencsére (és sajnos, hogy volt oka) tudtam leplezni az érzelmeimet az anyuka előtt, mikor olyan helyzet volt. Utána a liftben/öltözőben/wc-n nyugodtan lehet sírni, de azzal hogy "kizökkenünk" a szerepünkből csak megijeszthetjük a kismamát. 

Én alapból szeretek kedves lenni az emberekkel, mikor a kávézóban dolgoztam is mindenki megjegyezte hogy én minden nap és mindenkire mosolygok. Ez is szerintem egy alapvető dolog, nem teszünk különbséget anya és anya között. Lesznek cifra esetek, furcsa helyzetek, de mindenki kismama a szülőszobán, babát vár és őt fogja a világra hozni, ez egy csodálatos dolog akkor is ha az anya a Rózsadombon lakik és Mercivel viszik haza a kicsit és akkor is ha a VIII. kerületből hozta a mentő és a hatodik babájával várandós. 

Természetesen a szokásos is ide tartozik, bírd a vért (ebből van jó sok), a pisit, kakit, ne zavarjon ha ezeket kell takarítani. Ez is hozzá tartozik a munkához. Elhivatottság és a szakma szeretete nélkül szerintem ezt lehetetlen hosszú távon csinálni. Azért vannak nehéz pillanatok, de mikor én vagyok az első ember aki hozzáér egy kicsihez az felbecsülhetetlen élmény. Szerencsére a sikerélmény gyakori, szomorú dolgok ritkán történnek már manapság, de azért fel kell erre is készülni lelkileg. 

Ha valamelyikőtök gondolkozik azon, hogy ezt a hivatást válassza és vannak kérdések nyugodtan fel lehet tenni nekem őket e-mailben vagy akárhol, szívesen válaszolok mindenfélére. :) 

12 megjegyzés:

  1. ú, ez jól hangzik,szívesen olvasnék még róla :)pl. tapasztalatok bővebben,hasonlók :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó én nagyon szívesen mesélnék még többet is, csak nem szeretném hogy bárki magára ismerjen, a titoktartás miatt ennél konkrétabban nem szeretnék írni a témáról. :(

      Törlés
  2. Ezek után tudom, hogy téged akarlak a szülésznőmnek , ha egyszer arra kerül a sor :) Remek a hozzáállásod, és hát persze nem semmi egy szakma ez, le a kalappal előtted!

    VálaszTörlés
  3. Annyira jó, hogy ezt leírtad. Én nagyon sokáig szülésznő szerettem volna lenni, de azt vallom, hogy az egészségügyi pályára születni kell. Ez nem foglalkozás, munka, hanem hivatás. Ami belőlem a legjobban hiányzik, az a véres-nyálkás dolgok iránti közömbösség. A saját véremtől képes vagyok rosszullétet produkálni. A középiskolában nem bírtam végignézni a szülésről szóló filmet. Biztosan túl lehet lépni rajta idővel és már közömbösen fogadja az ember (pölö a párom műtősfiú mindenféle értelemben csúnya dolgokat lát a munkája során, de nem tudok róla, hogy valaha rosszul lett volna a műtőben), de ez engem nagyon visszatartott az egészségügyi pályától. A másik, hogy sokszor túl empatikus vagyok, magamra veszem mások örömét-bánatát és nem tudom leplezni az érzelmeimet. Például egy szerencsétlen kimenetelű szülésnél nem tudnám visszafojtani a sírást. Csodálatos szakma ez, és sajnos hiányszakma (legalábbis mifelénk), gratula hozzá, hogy ezt választottad!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A saját véremtől én is rosszul vagyok, mai napig képes vagyok elájulni a saját sérülésem látványától vagy a vérvételtől (mikor tőlem vesznek). A kórházban is ájultam el, de ott a nem megfelelő reggelizés volt a probléma, így a gyakorlat alatt muszáj rendesen odafigyelve ennem, hajlamos vagyok sajnos a hirtelen vérnyomás-esésre.

      Törlés
  4. Igen, nagyon jól leírtad. Én orvosnak tanulok és itt is fontos minden, amit te is említettél..Rengeteg emberrel kerülsz kapcsolatba és furcsábbnál-furcsábbak, de nem szabad éreztetni, hogy úgy hülye, ahogy van :-) (mert azért valljuk be, hogy van belőlük jó sok :-) ) Szerencsére én is nagyon jól tudom leplezni..Viszont vannak nagyon aranyos betegek is, kedvesek, segítőkészek, nem küldenek el a fenébe csak azért, mert még csak orvostanhallgató vagyok, engedik, hogy én vizsgáljam, én vegyek vért stb. Nálunk is van látvány rendesen, de egy idő után fel sem tűnik, hogy mit is látsz, ami egy "átlag"embernek esetleg gyomorforgató..
    Furcsa, de én a kórházban érzem a legjobban magam és ott vagyok önmagam..Az a tudat, hogy segíthetek másoknak meggyógyulni, felbecsülhetetlen, még akkor is, ha éppen már két napja nem aludtál..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, nagyon sok aranyos beteg van szerencsére akik nem bánják hogy én is szúrok és lehet hogy nem sikerül elsőre, satöbbi. :))

      Törlés
  5. Itt olvashatsz a másodunokatesóm Anyukájáról (Pádár Zoltánné), nagyon tisztelem, amit csinál és le a kalappal előtte, ahogy csinálja!
    http://www.astellasaszakdolgozokert.hu/a_2012_es_palyazat_jeloltjei?page=3

    VálaszTörlés
  6. Ez nagyon szép bejegyzés volt, minden elismerésem!
    Én az egyik gyakorlatomon tapasztaltam meg egy kicsit a segítő szakmát, mikor fogyatékosok napközijében voltam. Ott is láttam sok mindent, napi 8 órában kellett az abszolút türelem, tolerancia stb. Én itt azt tanultam meg, hogy tényleg mennyivel jobb adni...és valamilyen módon én többet kaptam vissza tőlük.

    VálaszTörlés
  7. Döbbenetes és nagyon érdekes volt olvasni ezt. Az ember bele sem gondol, hogy mekkora lelkierő kell ehhez, hogy ott tudj lenni egy "vadidegen" valaki mellett, aki adott esetben teljesen kiszolgáltatott. Nagyon érdekes és kemény hivatást választottál, le a kalappal. :)

    VálaszTörlés