2012. október 16., kedd

Segítség, őszülök!

Először tavasszal vettem észre, hogy pár szál hajam mintha őszülne. Pont aktuális volt egy fodrászhoz menés ahol melíroztattam, aztán szinte el is felejtettem a dolgot. A napokban vettem újra észre, hogy a halántékomnál határozottan sok ősz szálam van már. Természetes és itthoni fényben csak ha nagyon mutogatom lehet észrevenni, de határozottan ott vannak, a kórház liftjének fényében (igen, ott hergelem magam ilyenekkel) egyértelműen csillognak.

Alapvetően nem vagyok meglepődve a dolgon, az apai nagymamám már 30 éves korára félig ősz volt, bár azért reménykedtem abban hogy a másik nagymamám haját öröklöm, aki meg 70 évesen is szinte teljesen fekete hajjal sétálgatott. Hát nem jött be, pár nappal a 25. születésnapom előtt szembesültem először azzal, hogy öregszem és ennek már látható nyoma is van. 

(kép: innen)

Szerencsés vagyok - és erre Bálint hívta fel a figyelmemet -, mert a hajam alapvetően is hamuszürkésen csillog (ez rohadt rondán hangzik de én nagyon szeretem) így annyira nem feltűnő a dolog, tényleg keresni kell ahhoz hogy látni lehessen. Persze én már 3 méterről is látom, de azért mert tudok róla és idegesít kicsit. 

A bejegyzés folytatódik, kattints a továbbra!

Mit lehet tenni?

Mostanában láttam a reklámját egy gyógyszernek ami állítólag megszünteti az ősz hajszálakat és újra saját színben fog ragyogni minden. Ezt ne vegyétek meg! :) Ha a hajhagyma már nem tud melaninnal együtt hajszálat növeszteni akkor már csak őszre lesz képes, ezen nem változtat semmilyen étrendkiegészítő vagy gyógyszer. Ha hat is a melanin-termelésre ez a tabletta nem lesz szelektív csak az őszülő szálakra, sötétedni fog tőle a haj többi része is, és a bőr is akár. Inkább nem szórakoznék ilyenekkel. 

A kitépés semmiképpen nem megoldás. Nem csak a babona miatt ("ha kitéped három újabb jön, hogy meggyászolja"), hanem mint írtam maga a gyökér fogyott ki a festékből, a következő szál ami elkezd nőni is ősz lesz. Felesleges megtépni magunkat. 

Két lehetőségünk van igazából: az egyik, hogy nem foglalkozunk az egésszel és megszokjuk hogy mostantól plusz egy szín van a hajunkban, a másik pedig az, hogy befestetjük. Én a kettő közötti állapotban vagyok most, és világos haj esetén ez másoknál is működhet. A szőke melír ha nem is fedi be az ősz szálakat sokkal kevésbé észrevehetővé teszi őket. Így is világos csíkok vannak a fejemen, azt már csak nagyon közelről lehetne megmondani hogy ezek szürkésfehérek-e vagy nagyon világosszőkék. Sokan egyáltalán nem foglalkoznak az őszüléssel akkor sem ha ez ilyen korán kezdődik mint nálam, őket kicsit irigylem én azért ennél picivel hiúbb vagyok. 

Festésnél lehet hennával is próbálkozni akár, bár sok ősz tincs esetén ez már annyira nem válik be. Anya sokáig azt használt de nem fogta már be mikor egész sok megjelent, viszont egy ideig még működött. Aztán annak hogy milyen színű legyen a haj már tényleg csak a fantázia szabhat határt. Lehet biztonságosan játszani és olyan színűre festetni amilyen alapból a saját színünk, de akármilyen más frizurát és színt is kipróbálhatunk. Én most boldog vagyok a saját színemmel és a szőke melírral, de nagyon erősen gondolkozom azon, hogy valamikor a nem túl távoli jövőben Ariel-piros legyek. :)) A hajam az amivel a legkevésbé félek kísérletezni, ha nem is tetszik átfesthető, lenöveszthető, ha levágatom visszanő. Az tuti hogy az esküvő után megint rövidebb lesz egy ideig, most már 3 éve hosszú hajam van, rám fér a váltás.

Akik pedig még egyáltalán nem őszülnek nekik azt üzenném, hogy szeressék a saját hajszínüket. Sokan utálják és szidják, de higgyétek el amint elkezdtek őszülni és már nem lehet soha természetesen saját színű a hajatok azonnal azt fogjátok akarni a legjobban. :) És kérdezzetek rá a nagyszülőknél, hogy ők mikor kezdtek őszülni, ne érjen titeket meglepetésként a dolog. Én mostanában tudtam csak meg hogy apai ágon ilyen hamar kezdődött, bár nem ért sokként a dolog azért nem bántam volna ha már előbb megtudom.  

Nektek már vannak kósza ősz hajszálaitok? Mihez kezdtek velük?

9 megjegyzés:

  1. 16 évesen találta meg az elsőt a fodrász, azóta egyre rosszabb, most 22 vagyok... :( Elég sok van már, alapból sötétbarna a hajam, de vörösre festem pár éve, viszont amint van egy kicsi lenövésem, már látom, hogy ott virítanak.
    És ez valóban így van, én is most szeretném már az eredeti hajszínemet látni, festék nélkül, egészségesen.

    VálaszTörlés
  2. Sokáig vörös voltam, aztán néhány évvel ezelőtt amikor elkezdett hullani a hajam leálltam a festéssel. Sötétszőke seszínű a hajam... Most már nem akarom festeni... pedig imádtam vörös lenni. ősz hajszálam 1-2-3 ha van, de nem igazán foglalkoztat, tényleg én már annak is örülök, ha nem hullik :) Festeni majd ráérek akkor ha már sok őszhajszálam lesz :)

    VálaszTörlés
  3. Nekem is nagyon sok van, 25 éves létemre. Köszi genetika... én is festem, kénytelen vagyok, mert amint kicsit is lenő, egyből látszik. De sajnos nem tudok mit tenni... én is örülnék, ha nem kellene festenem, mert lényegében a sötétbarna hajamat festem be sötétbarnára :(

    VálaszTörlés
  4. Óóóó, nekem szerintem a hajam fele már ősz (27 vagyok), de persze sosem várom meg, hogy megcsodálhassam teljes pompájában, újrafestem. Alapból ilyen semmilyen színű a hajam, most barnával van festve, ami viszonylag sötét, így hamar meglátszik :(
    Szeretnék rajta világosítani egy ideje, szőkés árnyalatokat viszont semmiképp sem szeretnék (ugye elvileg abban látszik legkevésbé).. addig marad a "mérgezés" 2 hetente :/

    VálaszTörlés
  5. Nekem is egyre több van...:( eddig csak pár szál volt tényleg ( 3 ) de mostanában egyre többet találok... még csak 21 vagyoooook! wááá már most kiborít, soha nem festettem a hajam, és nem is szeretném :'(

    VálaszTörlés
  6. Na, a babonáról én nem hallottam és tépkedem magam. Ennek nem is az az oka, hogy maga az őszülés zavar (de egyébként az is), hanem, hogy olyan furcsán őszülök. Az ősz hajszálaim nem selymesek, hanem drótkefeszerűek. Nem csak a színűket vesztették el, hanem a víztartalmukat(?) is. Nagyon feltűnőek, mert elállnak a többitől. :S
    Nem festettem soha és még még nagyon sokáig nem is szeretném. Imádom a saját hajszínem.
    Mondjuk a hozzászólásaitokat olvasva, még szerencsés is vagyok. 28-at töltöttem idén, és még csak 1-2 éve kezdődött.

    VálaszTörlés
  7. Én már több, mint egy éve hennázom. (Szerinem)elég sok ősz hajszálam van és ezeket tökéletesen lefedi a henna(egyébként sötétbarna színű, alapból is) nekem nagyon bevált, nem beszélve a henna plusz jótékony hatásairól- a hajam megerősödött,sűrű lett:)Anyukádnál mi volt a probléma, hogy nem fogta be?EGybe keverte a festékport a hennával? Milyen színű a haja?
    Korábban én is bolti, kemikáliás festékekkel pingáltam a búrám, de a hajam elvékonyodott, hullott, ráadásul nem szerettem, hogy az egész olyan nagyon homogén volt, mint egy legofrizura-messziről ordított róla, hogy festett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Fogalmam sincs hogy keverte össze, de biztosan úgy ahogy a csomagoláson volt írva. :) Gesztenyebarna haja van, a henna befogta kicsit az ősz részeket, de nem lett egyforma színű a többivel, így is látszott hogy bőven világosabb és ez zavarta.
      Most ammóniamentes festéket használ (az ammóniára allergiás) és az teljesen bevált neki. :)

      Törlés
  8. Nekem is furcsa érzés volt szembesülni az első ősz hajszálakkal. Egy előnye van, világosabb vörösre fogja meg őket a henna és ez most nagyon tetszik. :D
    Mondjuk nem értem miért kezdtem el 22-23 évesen őszülni, amikor a családból senki nem tapasztalta ezt. :S

    VálaszTörlés