2012. október 15., hétfő

Hogyan kérjem meg a barátnőm kezét?

Ez most egy kicsit rendhagyó bejegyzés lesz, hiszen - úgy gondolom - túlnyomó többségben lányok/nők olvasnak, mégis fogalmazódik már bennem egy ideje ez a mondandó, így úgy gondoltam megírom. Hátha erre rákeresve idetalál pár pasi is, akiknek tudok ezzel segíteni. Ha pedig másra nem is jó, legalább kommentekben beszélgethetünk kicsit a témáról. :)

Gondolom nem újdonság, hogy lassan egy éve - te jó ég hogy telik az idő - Bálint megkérte a kezem. Én úgy érzem hogy tökéletesre sikerült a dolog, nagyon boldog vagyok hogy így spontán történt az egész. :) De biztosan vannak olyan habitusú nők, akik másra vágynak. Most igyekszem leírni az én gondolataimat arról hogy mivel, mikor és hogyan érdemes feltenni a kérdést.

Szerintem minden hosszabb ideje tartó kapcsolatban már felmerül a gondolat, hogy legyen-e esküvő a dologból. Nyilván én nem éltem meg ezt még mással, de már évekkel ezelőtt is beszélgettünk arról, hogy majd esetleg milyen lesz, vagy hogy szeretnénk. Ugyan nem vagyok férfi, de én biztosan nem tenném fel úgy a barátnőmnek a kérdést, hogy nem lennék biztos a válaszában. Ez így kicsit lehet hogy furán hangzik, de szerintem mindenki aki hosszabb kapcsolatban él tudhatja miről beszélek. Az a nyugodt érzés, mikor tudod hogy számíthatsz a másikra, hogy mindenben melletted lesz. Bálinton kívül nekem nem volt korábban pasim, lehet emiatt mondom amit mondok, de én nem is tudnám elképzelni azt, hogy úgy legyek együtt valakivel, hogy nem látom a közös jövőnket együtt. 


A gyűrű

Szóval az elhatározás megvan, kell mellé egy gyűrű. Itthon a hagyományos eljegyzés úgy tudom úgy zajlik, hogy a pár együtt elmegy karikagyűrűt venni és egy családi összeröffenésen húzzák fel egymás ujjára azokat. Nekem ez kicsit furcsa, nyilván mindenkinek más az igénye, én mindig is szerettem volna a térden csúszós köves gyűrűs meglepetéslánykérést, szerencsére Bálint ilyet is csinált. :) Szóval az eljegyzési gyűrű köves, általában egy kő van benne, de lehet több is, ízlés kérdése. A bal gyűrűsujjra fog menni. 

Ilyenem van. :)
A bejegyzés folytatódik, kattints a továbbra!


Sokszor lehet hallani azt a mondást, hogy ha a pasi nem tud olyan gyűrűt választani a menyasszonyának ami illik hozzá akkor nem is ismeri igazán és nem hozzá való. Ez kicsit úgy érzem túlzás így önmagában, de igazságtartalma azért van. Ha az ember eljut arra a szintre, hogy ki akarja mondani, hogy együtt akar a másikkal megöregedni, akkor - optimális esetben - ismeri a párját, az ízlését. Ettől függetlenül bizonytalan mindenki lehet a dolgában, Bálint is mondta hogy legalább 40 percig nézelődött és fogalma nem volt mit vegyen.

Egyébként szerintem minden nő - legalábbis én biztosan! :D - szokott mutogatni a barátjának ékszereket, hogy "nézd milyen szép". Én is évekig csináltam, mikor szembejött egy ékszerbolt kirakata vagy egy újságot lapozgattam. Érdemes ilyenkor kicsit élesített radarokkal sétálni a barátnővel, biztosan rá fog bökni egyre ami tetszik neki, lehet benne sem tudatosul feltétlenül. Ahhoz hasonlóval nem lőhetünk félre. Én is elmondtam, hogy a fehérarany egy kis köves gyűrűk tetszenek nagyon, meglett az eredménye. :) Bálint például nem is emlékezett egyébként arra hogy én ilyenekre utalgattam az elmúlt években, úgy tűnik csak a tudatalattijába ültettem bele a bogarat. 

Biztos sok jó ékszerbolt van Magyarországon, Bálint az Úristen, házasodunk!-nál vette a gyűrűmet. Én nyilván nem voltam ott, de azt mondta nagyon kedvesek voltak, segítettek választani, kérdezgették rólam hogy minél inkább hozzám illőt találjanak. A méret szokott sokszor kérdéses lenni, Bálintnak iszonyatos mázlija volt, 2 héttel a gyűrűvétel előtt állítottam haza egy csomag h&m-es gyűrűvel, amiben volt egyszerre vagy 12. Pont a bal gyűrűs ujjamon hordtam őket, de sosem egyszerre az összeset, egyáltalán nem tűnt fel hogy elemelt közülük egyet. Érdemes tudni, hord-e gyűrűt a kiválasztott, és ha nem is lehet lenyúlni mert minden nap felveszi egy fürdés alkalmával meg lehet mérni az átmérőjét, majd ez alapján venni egyet. Egyébként minden ékszerboltban vállalnak méretre igazítást, ha nem is sikerült azonnal belőni a méretet sincs gond. 

Tőlünk nyugatra szinte kötelező a férfiaknak gyémánttal térdre ereszkedni, nagyon remélem itthon ez nem elvárás a nők többségénél. Én mindig azt mondom, hogy egy fakarikára is igent mondtam volna. Nyilván örülök annak hogy egy csodaszép arany gyűrűvel kérte meg Bálint a kezem, de egyáltalán nem érdekel, hogy cirkónia van benne és nem gyémánt. Nem mindenki engedheti meg magának a briliánst, szerintem nem is erről kell hogy szóljon egy lánykérés. A foglalat viszont nem árt ha nemesfémből van, hiszen ez a legstrapabíróbb, és egy eljegyzési gyűrűt azért minden nap és sok-sok éven át hord az ember lánya. 


Na de mikor?

Mondhatnám, hogy most jön az "eljegyzés szezon", karácsonykor és újévkor nagyon sok lánykérés történik. Ha mindenképpen teljes meglepetést szeretnénk, akkor szerintem nem érdemes karácsonyra, névnapra, születésnapra, újévre, évfordulóra és semmilyen eddig fontos napra időzíteni a dolgot. Hogy miért? Mikor egy nő már egy ideje együtt van valakivel, ilyen jeles alkalmakkor számít a lánykérésre. Ez most hülyén hangozhat, de tényleg így van. Bálint eredetileg a 7. évfordulónkon akarta megkérni a kezem, de mikor hazaért munka (és gyűrűvásárlás) után inkább a most azonnal mellett döntött. Én nagyon örültem a spontán és teljes meglepetésszerű dolognak. :) November 17-e volt, egy - addig - átlagos nap, de mostantól már ez is különlegesebb mint a többi. Természetesen ha az évfordulónkon kért volna meg vacsora közben is ugyanannyira örültem volna mint így, de akkor már bennem motoszkált volna valami, hogy biztosan most lesz a pillanat, így viszont teljesen váratlan volt. 

(kép: innen)

A karácsonyi lánykérésnek biztosan nagyon romantikus hangulata van ezt aláírom, de lehet úgy is a fa alatt letérdelni hogy nem pont 24-e este van. Mondjuk december 28-án, mikor már lecsengett a kiskarácsony-nagykarácsony őrület és a hölgy is letudta magában hogy nem kap gyűrűt, egy közös filmnézés (Igazából szerelem vagy Holiday tökéletes bemelegítés!) és kakaózás után feltéve a kérdést biztosan hatalmas örömöt és meglepetést lehet szerezni.


Hogyan?

Ez megint egy eléggé kardinális kérdés, főleg mostanában az internet korában, mikor minden sarkon kreatívabbnál kreatívabb lánykérős videókat lehet látni. Flashmob, ejtőernyő, repülő, Disney Land, mindenre van már legalább 10 variáció. Én itt is mint a gyűrűnél is azt mondom, hogy illenie kell a lánykérésnek a barátnőhöz és a kapcsolathoz is. Számításba kell venni, hogy zokogva nevetés lesz a dologból, nem mindenki érzi magát kényelmesen, mikor közönség előtt mutatja ki ennyire az érzelmeit. Én például örültem annak, hogy itthon voltunk kettesben és nem kellett azzal foglalkoznom hogy nézek ki és mennyire folyik a sminkem és mit gondolnak mások. Viszont vannak olyanok is, akik szeretik ha a középpontban vannak és idegenek tapsolnak és gratulálnak nekik, nincs ezzel sem semmi gond, mindannyian mások vagyunk. :) Ha az utóbbi társaságba tartozik a hölgy akkor mehet az étterem, a karácsonyi vásár, a mozi, a sétáló utca, akár flashmob, bármi tényleg. 

Én is kábé ezt csináltam :)) (kép: innen)

A hangsúlyt arra tenném, hogy ne legyen idegen a helyzet. Én semmilyen lánykérésre nem mondom azt hogy béna, ha van oka annak hogy miért úgy történt. Nem lesz csak azért gagyi a pasi mert egy mekiben kéri meg a választott kezét, hiszen ha ott találkoztak először akkor az egy közös dolog az életükben, ami nekik fontos. Ugyanúgy egy internetes játékon keresztül történő lánykérés sem béna és töketlen, ha mindketten gamerek és az életük része ez is.

A neten rákeresve elég sok ötletet lehet egyébként találni, ha semmi nem ugrik be vannak aranyosak. Egyébként ha már megvan a gyűrű és égető vágyat éreztek arra, hogy most azonnal akarjátok feltenni a nagy kérdést, de nincs rózsa és pezsgő és hegedűszó, ne foglalkozzatok az apróságokkal, térdre és mehet a kérdés! Sokan mondják hogy virágot és pezsgőt illik adni ilyenkor, nekem ez eszembe sem jutott, már ott gyanút fognék hogy virággal állít haza, biztos akar valamit. :D A spontán dolgok sokszor sokkal jobbak mint az agyonszervezettek, ne féljetek spontánok lenni! A lényeg úgyis az, hogy eldöntöttétek hogy elindultok egy közös úton, minden más csak másodlagos. Én még nem hallottam olyanról, aki panaszkodott volna arra hogy nem tetszett neki a lánykérése, minden nő odáig van attól hogy egy férfi (A férfi!) őt akarja. Nem érdekes hogy a kérdés a Notre Dame lépcsőin vagy a fürdőszoba járólapján hangzott el. A mögöttes tartalom számít igazán. 

Sokan beszédet írnak, idézeteket mondanak fel, satöbbi, én úgy gondolom a saját szavak és gesztusok mindig sokkal őszintébbek még akkor is, ha nem olyan szépen megfogalmazottak. Nem kell semmi cifraság, mondom, nem ez a lényeg. :)

Sok sikert annak, aki épp lánykérésre készül! Lányok! Ti milyenről álmodtok? :)

4 megjegyzés:

  1. :) én olyan spontánról,mittomén egy film közben,vagy akár olyan helyen,ahova sokat kiülünk :) akár egy koripályán is eltudnám képzelni,de emberek nélkül.Szállingózó hó,kivilágított koripálya,szerintem olyan szép :) Én nagyon hülyén érezném magam,ha sok ember látna,tehát ilyen flashmobos dolgot el se tudnék képzelni :)

    VálaszTörlés
  2. A barátnőm nővérét a párja az olaszországi nyaralásuk alatt kérte meg,elásta a gyűrűt a homokban :) a csaj amikor elmesélte a lánykérést,látszott rajta,hogy nagyon tetszett neki a meglepi.. :D
    Nekem még ez messze van,de valami különlegeset szeretnék,ami romantikus és a személyiségemhez illik..szeretem ha egy pasi kreatív :)

    VálaszTörlés
  3. Én sem szerettem volna nagy felhajtással járót, és a "tipikus" napokon számítottam is rá, de... végül a közös karácsonyunk éjszakáján történt, amikor már rég letettem róla! :) Pizsamában, kettesben, nem volt pezsgő meg kaviár. Bár elmondása szerint nem így tervezte, de így is jó volt. A gyűrűm sokköves, így nem mindenki gondolja, hogy az _olyan_ gyűrű. És tényleg másnap a hazaúton (szülőkhöz) már az esküvőt tervezgettük!

    VálaszTörlés
  4. Kedves Bogi,

    Nálunk is szinte szóról szóra ugyanígy történt a lánykérés eleje:) szintén az Úristen, házasodunk-tól, ugyanez a gyűrű ragyog az ujjamon:) sokáig mondogattam én is a fakarikát :) meg kicsit mindig reménykedtem a "tipikus" dátumok környékén, de persze enélkül is lángolunk... :)
    Végül a nagy kérdést a 7. évfordulónkon a Balatonon hajózva tette fel a kedvesem, utólag bevallotta, h eléggé ideges volt :* és azóta, ha lehet, tényleg még sokkal szerelmesebbnek érezzük magunkat... :)

    VálaszTörlés