2012. október 28., vasárnap

Esküvői inspirációk XII. - Asztalszámok

Vannak olyan dolgok a dekoráció terén amik elhagyhatóak. Ilyenek a lufik, csicsák, virágok, szalagok, masnik és társaik. Viszont ahhoz, hogy simán és egyszerűen menjen minden szükség van egy-két dologra akkor is, ha minimálra szeretné venni az ember a figurát. Ilyen például az asztalok számozása, már amennyiben körasztalos és ültetőrendes lesz az esküvői vacsora. Sokan mondják hogy felesleges ülésrendet csinálni, mindenki üljön ahova akar, én praktikusabbnak látom mégis írni egyet, aztán majd utána mikor már táncikálnak az emberek akkor úgyis mocorog a nép. 

Attól függetlenül hogy ez egy "muszáj", még lehet nagyon szépen megcsinálni és beépíteni a dekorációba. Erre hoztam most pár ötletet, aztán mindenki igazítsa úgy ahogy az neki tetszik és praktikusnak találja. :)

Én úgy látom két lehetőség van nagyjából arra, ahogyan az asztalszámokat az asztalra helyezzük: az egyik az, hogy már egy alapból ott lévő dekorációs kelléket látunk el egy számmal, a másik pedig hogy külön elem látja ez ezt a funkciót. Először az elsőre mutatok pár ötletet.


Itthon úgy látom ez a megoldás a legnépszerűbb, majdnem minden esküvői asztalról  készült képen ilyet látok. A papír kicsit áttetsző, kör alakban van összeragasztva. Középre egy gyertyát tesznek, így szépen világít. A betűtípus lehet bármilyen természetesen, én lehet még pontot sem raknék a számok mögé.

A bejegyzés folytatódik, kattints a továbbra!


Szintén elég népszerű megoldás a képkeretben elhelyezett asztalszám. Itt aztán tényleg lehet bárhogyan variálni, magával a képkerettel is, de a betűtípussal, cirádákkal, mintákkal is. Nekem nagyon tetszik az a megoldás is, amikor nem az van odaírva a lapra, hogy "3", hanem betűvel kiírva, hogy "három". Ilyenkor akár még saját kézírással is csinálhatjuk, feltéve ha szépen írunk. :)


Ha már kézírás, akkor tábla! Mostanában nagyon népszerű lett a táblára krétával történő írás, esküvői dekorációnál is nagyon sokszor találkozom vele. Ezek itt éppen kis fa állványok pici táblával ellátva, amire aztán kézzel rá lehet írni a számokat. De képkeretbe is foglalhatunk egyébként kis táblát, ha ez az állvány annyira nem jön be.


Aranyos ötlet a bor címkéjére írni a számot. Persze akkor lenne az igazi, ha az ember a saját borát dekorálhatná fel az esküvőjére, de "mezei" bor is megteszi. Egy üveg is mehet az asztal közepére, de ha bort szeretnénk köszönőajándéknak adni akkor minden terítéshez tegyünk egyet, két legyet ütünk egy csapásra. 


A különálló megoldások közül ez a kedvencem. :) Kicsit előre kell hozzá gondolkozni, a jegyes fotózáson (vagy ha nem lesz olyan akkor megkérünk valakit egy közös kép erejéig) csinálunk egy olyan képet, ahol egy üres papírlapot fogunk. Nem kell minden számhoz külön képet készíteni, utólag simán rá lehet photoshopolni a számokat. 

Én őszintén megmondom nekem jobban tetszenek azok a megoldások, mikor már az alapból ott lévő asztaldíszt használjuk fel arra, hogy jelezzük az asztalszámot. Ez valószínűleg annak az őrült tulajdonságomnak köszönhető, hogy muszáj mindennek szimmetrikusnak (tengelyes vagy centrális, az már mindegy) lennie nálam. Ha van egy asztaldísz, akkor ne legyen mellette egy kisebb képkeret vagy tábla vagy bármi mert az már engem zavarna. Szerencsére vannak ilyen megoldások is. :)



Ha vágott virág lesz az asztal közepén, akkor a vázára ragaszthatjuk a számot. Itt is végtelen a variációk lehetősége, színben, betűtípusban, stílusban...


Ha cserepes virágot választunk (nálunk az lesz), akkor a földbe is beleszúrhatjuk a számokat. Akár úgy is, hogy csak egy csipeszt amire rátűzzük a papírlapot a számmal, akár úgy ahogy a képen is van. Nálunk valószínűleg ez lesz a befutó. Egyszerűen kivitelezhető, csak drót és fogó kell hozzá, meg egy pici kézügyesség, de lehet anélkül is megoldható. :) A lényeg annyi hogy mindegyik egyforma magas legyen, ne legyen látható méretkülönbség két asztal számozása között. 


Természetesen gyertyára is írhatjuk ugyanúgy az asztal számozását, de a fenti ötlet is zseniális: az asztali futó lelógó részére lett rányomtatva. 

Nektek melyik a kedvencetek?

Képek: innen és innen

4 megjegyzés:

  1. Nagyon szép és kreatív ötleteket találtál :) Mondjuk nálunk nem volt asztalszámozás, mert egy hosszú asztalunk volt, de kerek asztaloknál valóban praktikus ez a megoldás. Nekem a képkeretes verzió tetszik a legjobban.

    VálaszTörlés
  2. Sot,nem muszak szamolat hasznalni,lehetnek temahoz kotott szavak.pl voltam egy eskuvon ahol az asztaldiszt fuszernovenybol csonaltak es annal a cserepebe volt egy tablabetuzve es arra volt irva h :menta vagy bazsalikom stb....

    VálaszTörlés
  3. Nem igazán emlékszem, hogy voltam-e már olyan lagziban, ahol volt asztalszámozás, úgyhogy ez nekem eszembe sem jutott :D
    Nem is gondoltam volna, hogy ennyi féle és ilyen kreatív ötletek vannak ezzel kapcsolatban (is) :)

    VálaszTörlés