2011. július 11., hétfő

Hogyan éljük túl a kánikulát?

Már napok óta dőlnek meg a hőmérsékleti rekordok, úgy gondoltam összeszedem pár gondolat erejéig hogy szerintem mit fontos betartani én csinálni hogy ne pukkadjunk meg ebben a melegben.

1. Inni, inni, inni!
Úgy emlékszem először akkor tapasztaltam meg milyen érzés a "muszáj innom valamit de most azonnal" kánikulát mikor Pestre költöztem még 2006-ban. Itt szerintem a sok beton miatt sokkal kegyetlenebb a hőség mint anno Szombathelyen volt. A koleszom az Üllői úton volt a körút és a Kálvin között, és mire elértem gyalog a körútig már muszáj volt vennem valami folyadékot mert a kiszáradás szélén voltam. Azóta minden meleg napon van nálam egy üveg víz (vagy ha nincs akkor biztos van nálam annyi kp hogy tudjak venni az első sarkon). Ilyen hőségben különösen sokat izzad az ember, 20 percenként simán szükség van egy pohár vízre ha kint vagyunk a szabad levegőn. A cukros üdítők, a koffein, az alkohol nem a legjobb frissítők, bár bevallom nőiesen, mocskosul jól tud esni egy jól behűtött sör is. :) Ezzel azért óvatosan, mert nagyon üt! Évekkel ezelőtt Savaria Karneválon ittam egy pohár Guinesst kb 35 °C-ban és 10 percen belül úgy a fejembe szállt hogy csak kóvályogtam össze-vissza. Inkább víz legyen az az ital. :)

2. Kalap, napszemüveg, napolaj!
Biztos ti is érzitek ha a napon vagytok hogy szó szerint éget. Nekem nagyon fehér és eléggé érzékeny bőröm van, 30-as faktorú krém nélkül mostanában ki sem megyek az utcára. Így még sikerült megúsznom a leégést. Kalapom is van, bár azt idén még nem hordtam mert hosszútávra nem hagyom el a lakást, de strandon vagy sétához alapkellék. Kaptam már napszúrást és borzalmasan rossz érzés. A napszemüveg szintén must have ebben a sugárzásban.

3. Kerüljétek a közvetlen napfényt, főleg dél körül!
Nyilván az embernek vannak olyan kötelezettségei amiket nem tud elhalasztani csak azért mert meleg van. Viszont kicsit eltolni, előbb vagy esetleg később intézni a dolgokat lehet. Dél körül a legerősebb a sugárzás, ilyenkor tényleg próbáljatok meg zárt helyen maradni, vagy árnyékba húzódni a strandon, satöbbi.

4. Kerüljétek a sötét színeket, a vastag anyagokat!
Szombaton láttam egy lányt sötétkék skinny farmerben és sportcipőben, a látványtól hőgutát kaptam. Ne gyömöszöljétek magatokat ilyen ruhákba. Csak azért mert valaki nem elégedett az alakjával nem kell megdögölni a hosszú nadrágban. Vannak csinos térdig érő bő szoknyák amiket fel lehet nyugodtan venni minden testalkatra, a hosszú ujjú felsőket meg mindenki tegye el télire. A legjobb a természetes anyagból készült lenge ruházat, lehetőleg világos színben.

5. Fürödjetek sokat!
Én naponta többször is beállok a zuhany alá ha úgy érzem le kell kicsit hűlnöm. Aki vízparton van vagy esetleg rendelkezik a kertben pancsolóval/medencével az szerencsésebb. :)

(kép: innen)

6. Vigyázzatok az állataitokra!
Nekem tele van most jégakkuval a fagyasztóm. A kutya mellé konyharuhába tekerve teszem oda, okos és mellé/rá fekszik, sokkal kevésbé horkol és én is nyugodtabb vagyok. Ketreces állatoknál is beválik, a hideg lefelé sugároz és ha ráteszed a ketrec tetejére az állatka alá helyezkedik el és sokkal boldogabb lesz. :) Legyen előttük mindig friss víz! Ha zöldövezetben laksz tegyél ki egy kis műanyag tálkában vizet a ház elé, a kóbor állatok hálásak lesznek érte.
Ha a kertben is él a kutya/cica, engedjétek őket be legalább az előszobáig! Sokkal hűvösebb van a lakásban, én is megdöglök odakint pedig nincs centi vastag bundám, bele se merek gondolni milyen lehet így élni nyáron.
Ja, és ne sétáltassatok dél körül! Különösen ha rövid orrú kutyátok van. Pénteken fél 1-kor láttam egy pasit aki egy mopszot vonszolt végig az utcán, szerencsétlen alig kapott levegőt. :( Mi reggel és este megyünk le a kutyával, még így is hamar kifullad, mi lenne vele napközben. Ha elmentek a kutyussal valahova vigyetek neki is egy üveg vizet! Én egy kiürült margarinos dobozt tettem el hozzá, így ha szomjas akkor töltök bele a vízből, iszik, visszaöntöm, elteszem és megyünk tovább.

A Noszty jégakku esete Tóth Pandával :DDD

7. Inkább este szellőztessetek!
A redőnyt is jobb ha fel sem húzzátok, a napfény csak még jobban bemelegíti a lakást. Nálam mondjuk most nap közben is nyitva az ablak, de a belső udvarra néz és ez nem melegszik fel annyira. A függöny viszont nics elhúzva, kellemes félhomályban ülök, de jobb mintha megkukulnék a melegtől. (Meg amúgy sincs nálunk soha verőfényes napsütés.)

8. Egyetek könnyű ételeket!
A zsíros, szénhidrátdús kajákat amúgy is nehéz megemészteni, én például ilyenkor nem is kívánom őket. Sok gyümölcs, zöldség, sovány hús amit ilyenkor szívesen eszek. Tegnap benyomtam egy szép nagy szelet jó hideg görögdinnyét. :) Sok-sok évvel ezelőtt mikor nagymamámnál töltöttük Debrecenben a nyár jórészét voltak olyan napok hogy semmi mást nem ettem a görögdinnyén és az őszibarackon kívül. Ja de, néha főtt kukoricát. :) Imádtam.

9. Figyeljetek oda másokra!
Főleg a nagyvárosokban gyakori az utcán fekvő emberek látványa, sokan tudomást sem véve róluk elmennek a fekvő emberek mellett, "biztos részeg" felkiáltással. Nyáron sokkal valószínűbb hogy baja van az illetőnek, vagy ha még nincs is és tényleg csak kidőlt, akkor is lesz ha ott marad a földön. Ha nem is akartok hozzányúlni vagy élesztgetni legalább szólítsátok meg őket, és ha nincs reakció legalább a mentőket hívjátok ki.
Nem egy olyan sztorit lehetett már hallani hogy megkéseltek valakit, vagy "csak" szívinfarktust kapott és több 10 ember elment mellettük mert miért pont ők segítsenek, tuti bepiált.

+1. Nézzetek "hideg" filmeket, képeket!
Sosem fáztam még annyira nyár kellős közepén mint mikor a moziban néztem meg anno a Holnaputánt. A sok jég és hó látványa engem is lehűtött. Olyan ez mint mikor tüzet látok a filmben és érzem a füst szagát. Egy próbát megér!

Ti hogy próbáltok védekezni a hőség ellen?

10 megjegyzés:

  1. én most végeztem a zuhannyal és szerencsére a hajam kellő mennyiségű hideg vizet felszív, eszemben sincs hajat szárítani:D

    viszont strandra senki nem hajlandó velem jönni...grrr.....

    VálaszTörlés
  2. Én is leengedett redőnyök mellett hűsölök most szerencsére :) Este 10kor szoktuk kinyitni az ablakokat, reggel 7 körül pedig már csukdosom is be,mert szépen észrevétlenül már akkor jönne be a meleg. Dédim alkalmazta mindig is szerintem is jó tipp: ruhazsepit hideg víz alá tartjuk,aztán csuklót betekerjük vele - garantált hatás :)

    VálaszTörlés
  3. Igen ez úgy is működik hogy hideg folyó víz alá tartod a csuklód ahol az erek futnak és így is hamar érződik a hatás. :) Sőt igazából erre akkor is szükség van mikor mondjuk sportolás után az ember nekiesne a csapnak, előtte egy fél percig még folyatni a hideg vizet az erekre, és csak utána inni, így kevésbé "forrázza" le az ember a torkát a hideg vízzel. :)

    VálaszTörlés
  4. 50 faktoros naptej nálam alap ilyenkor, víz szintén...sőt, a testpermet sem rossz. A hajam már nem szárítom/vasalom, úgyis visszagöndörödik az izzadás miatt...és ilyenkor marháta örülök, hogy enyém a leghidegebb szoba a házban:D

    VálaszTörlés
  5. A tomeg koveteli hogy tedd fel ide a Pandarol a jegakkus kepet! :)

    VálaszTörlés
  6. Ja es likeolnam a kezet vizsugarba tartos hozzaszolast, eletet ment.

    VálaszTörlés
  7. El is felejtettem hogy ez ilyen pornograf. Sebaj.
    (Azert tegyel ki egy szolid 18as karikat) ;)

    VálaszTörlés
  8. Köszi, hogy így összegyűjtötted ezeket. :) A jégakkus dolog esetleg cicáknál is működhet?

    VálaszTörlés