2011. július 31., vasárnap

Filmajánló II. - Vakság (Blindness)

Filmajánló ennek az új sorozatomnak a címe, de ezt ne vegyétek véresen komolyan. :) Láttatok már olyan filmet, amiben semmi, de tényleg semmi nincs megmagyarázva? Ha nem, és szeretnétek 2 óra alatt diszkréten megőrülni akkor ez a film nektek való! :D

Az előző filmajánlós bejegyzésemnél ajánlotta Évi a Vakságot, hogy érdemes lenne megnéznem, igazából így utólag már azon is elgondolkoztam hogy lehet hogy trollkodott velem. :) (No offence, nem azért írok a filmről hogy megbántsalak!) Nem szeretem ha egy filmben az ember szájába rágják hogy mi történt. Itt van erre példának a Hatodik érzék, ahol vagy 10 különböző módon próbálták az ember fejébe verni, hogy igen, nézd, halott! Érted már? Nekem elég lett volna egy utalás is és boldog vagyok. Na de itt van a Vakság ellenpéldának.
(kép: innen)
Maga az alaptörténet tetszett, a bemutató alapján jó hangulatúnak tűnt az egész film. Tegnap este tanakodtunk azon hogy mit nézzünk és végülis emellett döntöttünk. A film úgy kezdődik hogy egy férfi a pirosnál áll a kocsijával és csak úgy megvakul. Nem elfeketedik a világ hanem csak fehérséget lát. Elmegy orvoshoz, aki azt mondja hogy nincs semmi baj anatómiailag a szemével. Másnap reggelre az orvosa is megvakul, meg szépen lassan mindenki akivel találkozott. A vak embereket karanténba helyezik valami fura helyen. Az biztos hogy valamiféle fertőzés ez a vakság, de senki nem tudja hogy mi. A szemorvos felesége úgy tűnik immunis a betegségre mert ő végig megőrzi a látását. A karanténon belül közben elkezd kialakulni egyfajta hierarchia, veszekednek a kaja körül, meg ilyesmi, ja igen mert közben már nem őrzi őket senki sem csak néha kapnak kaját. Aztán egyszer kimennek és észreveszik hogy nincsenek őrök, éljen, szabadok. Elmennek a látó csaj és a férje házába páran akik jóban voltak, és tada a srác aki először megvakult újra lát. Ennyi.

Most kicsit rövidre zártam, mert azért a bezártságos rész elég Legyek urás lett, nem lett volna rossz csak annyira kiszámítható volt. :/ Ami a legidegesítőbb, hogy semmi nem lett megmagyarázva! Még a film elején mikor az orvos hazamegy és meséli a feleségének hogy milyen furcsa beteggel találkozott mutatják hogy a feleség alkoholproblémákkal küzd, elég sok bort lenyakal a vacsora mellé. Ennek folytatása semmi. Nem tudjuk az okát, semmi értelme nem volt ezt beletenni a filmbe. Volt egy másik csaj aki valami kisfiúra vigyázott, de mellé prosti volt, neki folyamatosan napszemüveget kellett hordania, még miközben "dolgozott" sem vette le, mert az orvos azt mondta. Miért? Passz. Mit keres nála a kisfiú, miért nem az anyjával van? Passz. Mi ez a vakság? Ufók? Fura vírus? Semmi szó nincs róla. Honnan szedte össze az első pasi? Passz. Hogyan terjed? Semmi infó. Miért immunis a nő? Mitől gyógyul meg hirtelen a pasi? Az már az elején kiderül hogy a csajra nem hat ez a kór, azt vártam hogy olyan befejezése lesz a filmnek, legalábbis abba az irányba megy el mint az Invázió (Nicole Kidmanes film, itt az ő kisfia volt immunis arra a valamire amit az ufók hoztak és belőle kísérletezték ki végül az ellenanyagot). De semmi nem történt, azzal lett vége a filmnek hogy az első beteg meggyógyult és a többiek is nekiállnak reménykedni hogy akkor ők is meg fognak.

Az első egy órában csöndben néztük a filmet Bálinttal, mint utóbb kiderült ő azt hitte hogy nekem tetszik és ezért nem mert nekiállni fikázni. A legrosszabb az volt az egészben hogy még beletekerni sem mertünk mert folyamatosan azt vártuk hogy na, hátha most történik végre valami, de nem történt. Az utolsó fél órát már kb végigröhögtük, hihetetlen hogy mennyire el lehet szúrni egy jó alapkoncepciót. Mikor beírtam google-be hogy "blindness is the worst movie" jópár találat volt, úgy tűnik nem vagyok egyedül a véleményemmel. Az imdb-s pontozással meg nem tudok mit kezdeni, 6.6-ot kapott, A falu meg 6.5-öt. Most vagy nekem van borzalmasan furcsa ízlésem vagy valami nem stimmel.

Az egyetlen része a filmnek ami miatt érdekes lehet valakinek az az erős női karakter. Aki szereti a női sorsokról szóló történeteket, annak lehet tetszeni fog, mert erre a szálra elég erősen rámennek.

Ti láttátok ezt a filmet? Mit gondoltok róla?

7 megjegyzés:

  1. Láttam a filmet, és a könyvet is olvastam - bár ezt nem említetted, lehet, hogy nem is tudtad, hogy könyvadaptáció. Ez pont az a film, ami önmagában nem mond kb semmit, ahogy írtad is. De ha elolvasod a könyvet, ott azért jobban kijönnek a miértek.
    Szerencsétlen ötletnek tartottam pont ezt a könyvet filmre vinni, ráadásul így, neves színészekkel, mert az emberek, akik megnézik, - mert hát hú Julianne Moore biztos jó lehet- csak a fejüket fogják, hogy mi volt ez a szar (ahogy ti is :D ).
    Saramago fantasztiku író, nagyon egyéni a stílusa, és pont ez dominál a könyvben, nem annyira a történet. Nem véletlenül kapott irodalmi Nobel díjat (bár tudom, ennek nem sok köze van a filmhez). Egy kicsit nehéz olvasni, mert alig használ írásjeleket, egy nagyon hosszú mondtaként is felfogható az egész könyv. Gondolatfolyam inkább. Nem a klasszikus elmesélős módszer.

    A könyv egyébként pontosan ugyanez, nincsenek okok, nincsenek válaszok, csak így van és kész, nem tudjuk meg a vakság okát, és a gyógyulás okát sem. (Amúgy a lánynak azért kell szemüveget viselnie, mert valami szembetegsége van (még a vakság előtt) és nem érheti fény. És egy elhagyatott elmegyógyintézetbe zárják őket, bár ez talán annyira nem lényeges :-) )
    Az egész könyv célja nem a történet, vagy annak érdekessége, magyarázatai, fordulatai, inkább felhívni az emberek figyelmét, hogy mi is vakságban élünk, még ha látunk is. Nem figyelünk egymásra, kihasználjuk egymást, uralkodunk egymáson, és teljesen mindegy, hogy látunk-e vagy nem, az intézetbeli kis világ teljesen jól tükrözi a valódi világot. Persze sarkítva és túlozva, de szerintem így van. Az meg a másik, hogy viselkedéstanulmánynak sem utolsó; nem egy pszichológia kísérlet bizonyította, hogy az emberekből milyen könnyen kiszabadul az állat.

    Bocsi a hosszúért, elfogult vagyok az íróval :-)

    VálaszTörlés
  2. Nem tudtam hogy könyv is van belőle, a címét tudtam és a trailert láttam, impulzusfilmnézés volt. :)
    Nem baj hogy sokat írsz, szeretek olvasni és jó hogy kicsit kibővítetted a dolgot.
    Ma reggel is még erről a filmről beszélgettünk Bálinttal és pont mondta, hogy azt enélkül a film nélkül is tudjuk hogy milyenek az emberek összezárva, ezer és egy film, könyv meg kutatás is bizonyította h az ember ilyen elmebeteg, a többi infó hiányában nekünk ez n+1-edik történet volt arról, hogy ilyen állatok vagyunk.

    VálaszTörlés
  3. Sajnálom Bogi, hogy ennyire nem tetszett... :( Nekem bejött. Pont ezért, mert bemutatta azt, hogy hogyan képesek viselkedni az emberek, hogyha xy helyzetbe kerülnek. Nem akarom túlragozni, az előző hozzászóló szavait tudnám ismételgetni.

    A kisfiúnál szerintem annyi a magyarázat, hogy ő hamarabb vakult meg, mint az anyja, és ezért vannak külön. És mivel kisfiú, ezért nyilván tudják, hogy valakinek vigyáznia kell rá, ezért kerül a csajszihoz.

    Én nem olvastam a könyvet (azt tudtam, hogy van), de nekem így is tetszett. Az az igazság, hogy mostanában elég sok rossz és szomorú dolog történt velem, eléggé magam alatt is vagyok, lehet hogy így fogékonyabb az agyam ezekre a dolgokra. De tényleg, el tudom képzelni azt, hogy egy tök happy lelkiállapotban az ember mást lát (vagy nem lát) bele 1-1 filmbe.

    Bevallom őszintén, az utolsó mondatot a filmben nem igazán értettem... de attól eltekintve szerintem elég jól átjön a mondanivalója - legalábbis nekem. Nyilván vannak megválaszolatlan kérdések bennem is, volt egy-két furcsa szál a történetben, de valahogy ez nem annyira zavar.

    És tényleg bocsi, Bogi, ezentúl esküszöm nem ajánlok semmit. :D

    VálaszTörlés
  4. Jaj Évi de butus vagy, nem haragszom meg semmi! :D És ajánlj nyugodtan mást is bármikor, nem tör le egy-egy film ami nem tetszik, meg az embert se írom le akinek meg igen!:))

    VálaszTörlés
  5. Bogca, örülök, ha érdekel :-)
    Akkor továbbmegyek: folytatása is van a könyvnek Megvilágosodás címmel, ami a demokrácia hátulütőiről szól és 4 évvel a Vakság után játszódik. Gondoltam, jó ha tudod, hátha valaha is ráfanyalodsz :)))

    VálaszTörlés
  6. Sose tudhatom mikor lesz ilyen sztorikhoz kedvem, a tippeket mindig szívesen fogadom. :)

    VálaszTörlés