2011. július 6., szerda

Bundás csirke édes-savanyú szószban

Ez a recept az egyik kedvenc szakácskönyvemből van, a címe Kínai konyha Lyonból. Az Alexandra "sajátmárkás" könyve, aki esetleg még rátalál valahol feltétlenül vegye meg! Az eredeti recept sertéshússal írja de én azt rántott és darálthúson kívül másként nem nagyon szeretem így én csirkével csinálom.

Hozzávalók:
  • fél kg csirkemellfilé
  • egy konzerv ananász (vagy 3-4 szelet friss)
  • 1 piros pritaminpaprika
  • 1 fej vöröshagyma
  • 150 g liszt
  • fél tasak porélesztő
  • 6 evőkanál olaj
  • 4 evőkanál szójaszósz
  • 5 evőkanál cukor
  • 4 evőkanál ecet
  • 2 kávéskanál liszt
  • só ízlés szerint
  • olaj a sütéshez
Elkészítés:
A húst körülbelül 3 centis kockákra vágom. A paprikát és a hagymát is hasonló méretűre aprítom fel. A konzervananászt lecsöpögtetem (a levét megiszom :D), ha friss ananászotok van otthon akkor ezt is vágjátok fel hasonló méretű darabokra mint a húst. Ezután megcsinálom a hús bundáját. A 150 g lisztbe belekeverem a fél tasak élesztőt és annyi vizet teszek hozzá hogy sűrű palacsintatészta szerű valami legyen belőle. Ne folyjon nagyon mert akkor nem tapad meg a húson, de ne is legyen nagyon sűrű mert akkor meg azért nem jó. A sütéshez olajat forrósítok egy serpenyőben és a kis tésztába csomagolt húsdarabokat kb 5 perc alatt aranybarnára sütöm. Ez elég veszélyes része a mutatványnak mert az olaj képes nagyokat köpni, én mindig hosszúujjúban állok neki és sütőkesztyűvel. :D Ha szép barnák papírtörlőre szedem őket és nekiállok a szósznak.
(A képek elég homályra sikerültek, bocsi. :/)

A 6 evőkanál olajat felforrósítom egy lábasban, megpárolom benne a hagymát és a paprikát. Hozzáadom az ananászdarabokat, a cukrot, a szójaszószt, az ecetet és 2 nagy pohár vizet. Összekeverem, hagyom felforrni, majd megkóstolom. Ha kell teszek még bele sót, de vigyázzatok, kóstolás nélkül ne sózzatok mert a szójaszósz már önmagában is eléggé sós! Ha finom akkor kis vízzel kikeverem a két kávéskanál lisztet, majd beleteszem a szószba, ez szépen összehúzza.
Tálaláskor először a kis csirkefalatokból teszek a tányérba (mélytányérból szoktuk enni a sok lé miatt), majd rámerem a szószt, jusson mindenkinek hagyma is, ananász is, paprika is! :)Engem mindig meglep hogy ennyire egyszerű itthon található dolgokból igazi kínai ízt lehet összehozni, szerintem elkészíteni sem nehéz. Ha esetleg maradna belőle akkor ne együtt tegyétek a hűtőbe hanem külön-külön! Az olajban sült dolgokat (pl rántotthús, fasírt, ilyesmi) én mindig úgy teszem dobozba hogy alárakok egy papírtörlőt, így tovább marad ropogós. Melegíteni majd lehet együtt is, de ha a hűtőben egy dobozban vannak akkor a panír leázik a husiról.

Ti szoktatok otthon kínai ételeket készíteni?

7 megjegyzés:

  1. Mostanában kezdtem itthon kísérletezni a kínai ételekkel, úgyhogy köszi a receptet! :)

    VálaszTörlés
  2. Én még nem csináltam otthon kínai kaját, de nem is tervezem, mert sztem nem éri meg. A legtöbb gyors kínaiban elég jó árak vannak, sok-sok kaját kapsz potom pénzért, úgyh én nem koszolok otthon :D
    De amúgy jól néz ki ez a kaja :)

    VálaszTörlés
  3. Húha, ez nagyon jól néz ki. Nagy kínai kaja imádó vagyok, és most meg is hoztad a kedvem, hogy itthon is megpróbálkozzak vele.
    Köszi a receptet! :)

    VálaszTörlés
  4. Hm,nagyon fincsinek néz ki,szerintem én is elkészítem hamarosan! :)

    VálaszTörlés
  5. Szia! Kipróbálnám a receptet, de ehhez meg kell tudnom, meddig áll el egy hűtőben tárolt, felbontott üveg szójaszósz. Tudnátok segíteni?

    VálaszTörlés
  6. Szia!
    Hú hát ez jó kérdés, én például nem is hűtőben tartom és szerintem fél-1 évig is simán elvan. Elég sós, ami tartósítja. Azért szagolj bele, ha furi a szaga ne használd de elvileg nem lehet baja.

    VálaszTörlés