2013. március 25., hétfő

Teljes kiőrlésű kenyér

Szeretem a kenyeret. Megvagyok nélküle egy ideig, de félre nem tudnám soha tenni. Jó teljes kiőrlésű kenyeret viszont nehéz találni, ami nincs tele adalékanyaggal (és tényleg tk nem csak étekszínezékes...), vagy ami van az meg szinte aranyárban kapható. 

Pár napja rámjött, hogy én márpedig kenyeret fogok sütni. Sütőben, merthogy kenyérsütőm az nincs. Régebben volt egy próbálkozásom, de nem sikerült túl felemelően. Ahhoz, hogy ne száradjon ki a kenyér folyamatosan kellett volna töltögetnem egy tálba vizet, ami a sütőben párolgott, de nem csináltam kellő frekvencián és nem lett finom a végeredmény. Most viszont találtam egy zseniális ötletet, nem kell locsolgatni, csak becsomagolni! Sütőzacskóba. 


Első körben a teljes tésztát egyben tettem be egy zacskóba, nem volt neki elég hely dagadni, ezért most másodszorra kettészedtem és két kisebb cipót csináltam. A végeredmény isteni tömött tésztájú kenyér, ropogós vastag héjjal, venni sem lehetne jobbat. :)

A bejegyzés folytatódik, kattints a továbbra!

Hozzávalók: 
  • 0,5 kg teljes kiőrlésű liszt
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 2,5 teáskanál só
  • 2,5 dl langyos víz
  • 1 evőkanál étolaj
  • 2 sütőzacskó
Elkészítés: 

A lisztet egy tálba teszem, a közepén csinálok egy mélyedést, amibe beleteszem a cukrot és egy kis vizet. Beleteszem az élesztőt, kicsit felfuttatom, majd a sóval, olajjal és annyi vízzel amennyit felvesz, összedolgozom. Jó ruganyos tészta lesz belőle, én nem dagasztottam agyon, csak hogy elváljon az edény falától. 

Félreteszem kelni, nekem Tupperware-es kelesztő edényem van, de az elsőt anélkül csináltam, egy órát adtam neki. :) A sütőt előmelegítem 190-200 °C-ra. A megkelt tésztát kettévágom, majd kis cipókat formázok. A sütőzacskókat belülről kicsit belötykölöm olajjal, majd a megvágott tetejű kenyérkéket beleteszem és jól bezárom a száját. Nagyjából 30 perc alatt készre sülnek. 



Érdemes várni a bezabálással amíg kihűlnek, de melegen is isteni finomak kis vajjal, friss paradicsommal, újhagymával, hm. Lehet megint csinálok. :)

Ti szoktatok otthon kenyeret sütni? Van bevált receptetek? 

11 megjegyzés:

  1. Jaj olyan fincsi a kenyer.kene sütni nekem is.
    Köszönöm a receptet

    VálaszTörlés
  2. Jaj de szép kis kenyérkék! Én is szoktam, de dagasztás nélküli változatot és Graham lisztből. A Graham liszt egyébként is begyűrűzött az életembe, már a piskótát meg a mindenféle sütiket is azzal készítem, és nagyon finom.

    VálaszTörlés
  3. mm,most meghoztad a kedvemet egy kis házi kenyérhez :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szép lett a kenyérke :D Azt még nem próbáltad meg,hogy a tésztát feldúsítod mindenféle egészséges magokkal? Tökmag,napraforgómag,lenmag stb. Szerintem úgy is fincsi lehet :)
    https://www.facebook.com/Boglarkagyongyekszerei

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De, gondoltam rá, csak először szerettem volna egy jó alapreceptet, most nekiállok kísérletezni. :))

      Törlés
  5. Pont most akartam nekiállni kenyeret sütni, úgyhogy nagyon jól jött ez a bejegyzés. :P
    Eddig kicsit más recepttel dolgoztam, de mivel még keresem a tökéletes kenyér receptet, így kipróbálom ezt is. :)

    VálaszTörlés
  6. Bedagasztottam. Nekem kicsit több vizet vett fel, tk. rozslisztből gyúrtam.
    1 óra múlva megy a sütőbe. Majd beszámolok az eredményről :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ja és én tettem bele egy csapott ek. búzasikért.

      Törlés
    2. Kíváncsi vagyok milyen lesz. :))

      Törlés
    3. Jó szokott lenni - merthogy szokássá vált ezt sütni.
      Ma újra nekilátok.
      Annyi "trükköm" van, hogy mivel elég hűvös van a konyhámban, ezért én bekapcsolom a sütőt 30-40 fok környékére, és oda teszem be kelesztéshez a tésztát.
      Ha sok időm van, akkor kelesztem - átgyúrom - újra kelesztem, és aztán mehet a zacskóba.

      Törlés
    4. De örülök, hogy bevált! :)

      Törlés