2013. március 26., kedd

A biztonság kedvéért azért megosztom

A megosztók világában élünk. A share gomb átvette a szerepét rengeteg dolognak. Emlékszem, mikor kis elsős koromban hittanra jártam tanév végén kaptunk egy papírlapot, rajta egy fával. Színezni kellett, minden jó cselekedet után zöldre festhettünk egy falevelet. Átsegítettem egy nénit a zebrán, vagy segítettem anyának elmosogatni. Most már nem falevél van, share van. A mi lelkiismeretünket a fa nyugtatta gyerekkorunkban, színes a fánk, biztosan jó emberek vagyunk. Beteg egy gyerek? Eltűnt egy kutya? Megosztom a képet, máris segítettem. Vagy nem?

kép: innen

Rengeteg olyan emberrel találkozom facebookon, akiknek nem áll semmi másból a profiljuk, csak megosztásokból. Tejet ivó kismacska, balesetes állat, virágok, Coelho idézetek, vér kell egy kisbabának, stb. Utalni nem tudok, de egy megosztással segítek. Rendszeresen ez a komment. Na de valóban segítség ez?


A bejegyzés folytatódik, kattints a továbbra!


Én töredelmesen bevallom, az állandóan share-elő ismerőseimet elrejtettem. Egyszerűen nem érdekelnek a bugyuta hülyeségek, a kamuk meg pláne nem. Mert hogy abból is van bőven. Eszetlenül osztanak az emberek mindent amit látnak, januárban mindenki Slash gitárját akarta megnyerni, meg piros Macbookot. Most egy olyan kislányt keresnek több tízezren aki el sem tűnt. Néha felbosszantom magam és odaírom, hogy ez kamu, mint ebben az esetben is, reklámkép volt a fotó, erre általában az a válasz hogy nem baj, lehet nem az, inkább megosztom. Csak ezzel a farkast kiáltás esete fog fellépni, megoszt napi 30 hülyeséget, elrejti mindenki, majd mikor tényleg fontos dologról lenne szó már senki nem fogja látni a kiírásait. 

Sokszor nagyon hasznos a facebook, sok kutyus került már így haza, és embereket is érdemes így keresni, bár sajnos sokszor már hiába. :( De a minimum az szerintem, hogy ha az ember találkozik egy ilyen megosztani-valóval, utánanéz. Másolja ki a szöveget, írja be google-ba. Legtöbbször kidobja hogy hoax. Vagy mondjuk 4 éve kering a neten a szöveg. A véradásos hoaxokról már írtam korábban itt, a véreállátónak van tökéletes rendszere, senki nem facebookon keres vért a betegeknek. Az 1 lájk = 10 Ft, 1 share = 20 Ft megint csak bődületes baromság. Mégis ki fizet ezek után? Titokzatos gazdag üzletember? Nagyon könnyű segíteni, ha valaki tényleg szeretne. Adó 1% ideje van most, mindenki adja a neki szimpatikus alapítványnak, legyen az állatmenhely, hajléktalanszálló vagy kórház. Lehet kérni támogató csekkeket, 100 Ft-ot is utalhatunk ha nincs több. Még azzal is többre megy a legtöbb ember, mint a megosztásokkal. 

kép: innen

Én nagyon sok dologgal egyetértek amit olvasok, például minden év végén jön a szokásos "ne petárdázz mert félnek tőle az állatok" szöveg. Valóban, de nem osztom meg. Miért? Mert nincs olyan ismerősöm, aki petárdázna. Minek spammeljem akkor a falat? Ugyanez a "ne vegyél nyulat húsvétra" dolog. Egyetértek, nem játékszer. De az ismerőseim nem kapaszájú parasztok, van eszük és végiggondolják mielőtt állatot fogadnak magukhoz. Egyszer sem osztom meg hát a nyulas képeket, nem hogy harmincháromszor. 

A megosztás valóban segíthet sokszor, de hogy ne csináljunk teljesen hülyét magunkból érdemes 2 percig gondolkozni mielőtt nekiállunk kitenni a dolgokat. Az ismerőseink is örülni fognak neki, és segíteni fogunk azoknak is, akiknek valóban szüksége lesz a jövőben megosztásra, mert nem fognak süket fülekre találni. 

A szerintem teljesen felesleges dolgok (szép kép, tengerpart, virágok, klisés idézetek, kiscicák, stb) megosztása más kategória, engem személy szerint ezek nagy mennyiségben történő áramlása is idegesít, de legalább ártani nem fognak vele senkinek.

Ti share-eltek facebookon? Titeket is idegesít néha a sok baromság ami szembejön? :)

15 megjegyzés:

  1. A múltheti nagy havazások idején egy Facebook oldal linkjét osztottam meg, de például gyerek eltűnéseknél a képek alatt megnézem a kommenteket. Egy kiskutya eltűnését megosztottam, mert láttam, hogy még nagyon is aktuális, ráadásul arrafelé pont voltak ismerőseim. De legalább a kutyus gazdijának volt egy olyan ötlete, hogy a kép feliratát megváltoztatta, mikor előkerült a szőrgombóca, így mindenki falán megváltozott a kép eredeti felirata, és talán nem osztották meg még millióan immár feleslegesen. (Vagy az is megoldás, ha letörlik a képet.)

    A közösség ereje nagy segítség lehet, de ahogy Te is rámutattál, ugyanúgy eltűnhet, mintha az utcán ragasztanám ki.

    Nagyon sajnálom azokat, akiknek pénzre van szükségük, viszik a házukat, de sajnos nem vagyok olyan helyzetben, hogy "gyere, itt van 500 000 Ft, hátha segít". (Pedig hányszor álmodoztam erről már gyerekként is...

    A blablát lezárva: nagyon jól összefoglaltad az én gondolataimat is. :D
    (Pandának meg egy vakargatást küldök, vagy amit szeret. :) )

    VálaszTörlés
  2. Én már mérgemben többször is írtam üzenetet a kép eredeti tulajának, hogy vegye már le, ha nem aktuális, mert rég előkerült/meghalt emberekről osztanak meg még mindig felhívást...
    Van 1-2 ismerősöm (akit már azóta elrejtettem), akinek mindig odaírnám, hogy ez kamu... csak mindig annyira felhúzom magam, hogy nem tudnám kedvesen... :P

    VálaszTörlés
  3. Ez egy nagyon érdekes téma. Én kifejezetten utálom tömegével nézni a lefogyott, megkínzott, kidobott kutyusok képeit nézni halamora a falamon, nem egy ismerőst rejtettem már el ezért. Azon döbbentem meg a legjobban, h a hosszú hétvégén a hóhelyzet alatt emberek tucatjai kértek segítséget Dukai Regina(!) és Debreceni Zita(!) facebook oldalán... Előbb kérek segítséget egy rádiónál mint egy celeb tyúk semmitmondó oldalán... Ha bajban vagyok nekem nem Dukai Regina az első aki eszembe jut... :/

    A másik kedvencem az "elajándékozok egy BMW-t amit a gazdag dubai-i rokonomtól kaptam ajándékba" c. poszt - ezt is tömegével megosztották az emberek. :/

    VálaszTörlés
  4. Bárcsak ilyen FB ismerőseim lennének, mint te! :D Teljesen egyetértek veled és nekem is az agyamra mennek az idióta megosztások, mert a 99%-ának SEMMI értelme, kamu vagy csak szimplán baromság. Mindenki azt mondja, hogy akkor el kell rejteni az ismerőst a falról, ha nem érdekel, amit megoszt. Ok, de akkor minek az ismerősöm és mi van ha pont egyszer érdekelne, amit kiír, mert lehet pont tudnék segíteni vagy akármi, akkor a fontos dolgokról meg lemaradok.
    A legdurvább dolog a számomra, hogy felnőtt emberek csinálják ezeket, nem pedig a tizenéves ismerőseim (azokat sem kell félteni persze :D ). Az ismerőseim fele külföldi, és bár ők is osztogatnak meg képeket, de a magyarok egyértelműen leköröznek bármilyen más nemzetet, ha a hülyeség megosztásáról van szó.
    Kb. 150 ismerőst töröltem pár hónapja, a falam most is tele van szeméttel, egyszerűen nincs megoldás...

    VálaszTörlés
  5. teljesen egyetértek veled, én is hideoltam minden osztogatót. nem is tudom kiválasztani melyik idegesít jobban a hoax vagy az agyatlan kép+idézet kombók. vagy az "eltűnt xy" de a kép alá be van kommentelve hogy két hete megtalálták, de a sok okos azért megosztja még, ahelyett hogy olvasna.

    bár jókat mosolyogtam a poszt közben, mert éppen most osztottam meg egy ismerősöm máv-os sztoriját, de úgy gondoltam ez kell, mert tanulságos, és rengetegen vonatozgatunk hetente oda-vissza. :)

    VálaszTörlés
  6. Nem feltétlen kell törölni vagy teljesen elrejteni az ilyen "megosztásmániás" ismerősöket, elég beállítani, hogy csak a legfontosabb infókat kéred. Sokkal boldogabb azóta az életem, hogy nem fogom a fejem, amikor ezredszerre látom a cuki kiskutyát alatta a felirattal: "nem akarok elaludni örökre! ha van szíved, megosztod..." Hát szívük lehet, hogy volt, de eszük nem, hogy minden ismerősük arcába nyomtak egy elérhetőségek és konkrétumok nélküli képet egy blökiről, akinek a gazdija nem is tudja, hogy a képe külön életet él.

    VálaszTörlés
  7. A legdurvább az volt mikor egyik ismerősöm megosztott egy kisgyereket a kórházi ágyán aki műszívre volt kötve. A szöveg a következő volt alatta " like és megosztás, különben nem kap új szívet a kislány"... mintha azon múlna. Én tiltok mindenkit aki beteg embereket, kutyákat, menhelyes dolgokat vagy politikai rémségeket oszt meg. Sajnálom, de engem ezek a dolgok csak elkedvetlenítenek... sajnálom a betegeket, az árva kutyusokat de én nem akarom ilyenekkel magamat körülvenni. Úgyhogy nekem nagyon kevés dolog van az üzenőfalamon.
    Szeretek viszont értesülni arról, ha az egyik ismerősöm férjhez megy, gyereket szül, vagy a kedvenc blogjaim, oldalaim az új posztjukat osztják meg, esetleg 1-2 vicces momentum is becsúszhat, de ezeket legalább bírom. Megosztani nem szoktam szinte semmi, max célzottan 1-1 személynek pl. tegnap a párom oldalán megosztottam egy cuki kis rövid rajzfilmet, hogy melóhelyen is megtudja lesni :D

    VálaszTörlés
  8. Vettem a lapot Bogi!
    Csak ne rejts el PLEASE!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jajj Regi! ♥ :)) Bárcsak minden ismerősöm olyan lenne mint te, nem panaszkodnék egy sort sem!

      Törlés
  9. Nagyon rosszul érzem ám magam, mintha valami hülye kis liba lennék... :-(
    Olyan ritkán osztok meg ilyesmiket, erre pont magamra haragítalak, olyan szinten, hogy napirendi pont lett belőle...
    Sajnálom!

    VálaszTörlés
  10. 15-én töröltem 3 embert az ismerőseim közül, és a felére csökkentek a hülyeségek a falamon :D
    A legjobb egy helyi lakos volt, aki kiírta, h csinálja a szendvicset, meg főzi a teát, hogy az M2-n elakadt autósoknak vigye...az M2-n szó nem volt elakadt autóról :P
    Engem egyébként jobban idegesítenek azok, akik helyesírási hibákkal teletűzdelt regényeket írnak naponta többször...

    VálaszTörlés
  11. teljesen egyetértek veled:) nem teljesen ez a kategória de pont ma untam meg az egyik ismerősömet aki ha facebookozik PERCENKÉNT oszt meg xy ruhaoldal ruháit mert hogy az tetszik neki vagy lehet nyerni velük nem tudom nem néztem meg de borzasztó idegesítő, mikor görgetem le a főoldalt és egymás alatt csak az ocsmány ruhákat látom....

    VálaszTörlés
  12. Ohh igen pénzangyal, fél lábú ebek képei talán a világ másik végéről, 1ft=1like, mind mind a facebook csodái :D és ami a legjobb hogy úgy terjed mint valami vírus, reggel kirak valaki egy képet az ismerőseim közül délután 2re több mint egy tucat ismerős megosztja ugyanazt, mert azt ugye muszáj :D
    Én is sok ismerőseimet rejtettem emiatt, de pl.: ott vannak az idősebbek, na meg a szülők azon részei akik még most ismerkednek a facebook-al és persze osztanak mindent mert ezt látják az oldalon, na őket már nem mindig van szívem tiltani, főleg ha apa, anya este visszakérdez hogy láttad amit reggel kiraktam??? :D (velük néha túl elnéző vagyok :) )

    VálaszTörlés
  13. Ezek engem is annyira idegesítenek. Főleg az, amikor már a szövegben lelkifurdalást akarnak kelteni, hogy érezd azt, mekkora szar ember vagy, ha nem osztod meg. Ez undorító. És hát igen, nem is beszélve arról, hogy a dolgok nagy része vagy kamu, vagy már nem aktuális... vagy olyan dolgokat osztanak meg hű, de nagy megállapításként, amiről értelmes ember azonnal tudja, hova tegye (pl. értelmes ember nem nyit meg ismeretlen feladótól érkezett "have a nice day/invitation" feliratú levelet...). Aztán nem is túl felemelő érzés látni napi 3-4 beteg kislány, kivert kutya, hajléktalan család képét látni a falamon, főleg, hogy kb. tőlem várja el a megosztó, hogy segítsek, utaljak, vegyek nekik számítógépet (amit elég nehezen tudnék, tekintve az anyagiakat), illetve, hogy spammeljem szanaszét az ismerőseim falát, akik talán inkább az én életemre, véleményemre kíváncsiak tőlem, nem napi 5 "Bucika gazdát keres" posztra...

    VálaszTörlés