2012. november 11., vasárnap

Esküvői inspirációk XIII. - A gyűrűk

Nagyon sok esküvővel kapcsolatos dologra ráillik, hogy kultúránként, sőt családonként változik, na ez a gyűrűre különösen igaz. Itthon nagyon sokszor a karikagyűrű-keresés nem az esküvői készülődés egyik része, hanem a lánykérés utáni egyik első dolog amit el kell intézni. Nálunk nem volt hivatalos családi eljegyzés, valahogy nem is akartam volna soha, eszembe sem jutott hogy kéne. Bálint - szombaton lesz egy éve :)) - térdre ereszkedése nekem maga volt a tökély, nem akartam volna még egyszer ezt eljátszani a család előtt, az már nem lett volna ugyanolyan és erőltetettnek éreztem volna. Mi ebből adódóan a karikagyűrűt sem siettetjük, hiszem az esküvőtől kezdve fogjuk majd csak őket hordani, a jobb kezünkön, a bal ebből a buliból kimarad.
Függetlenül attól hogy mikor veszi a pár, a gyűrű elég fontos része szerintem az esküvőnek, hiszen minden mással szemben ez az, amit örökké hordani fogunk. Senki nem fog már emlékezni arra, hogy milyen virág és székszoknya volt a lagzin, míg a gyűrű mindig rajtunk lesz, ez az ami első ránézésre is jelzi, hogy házasok vagyunk.

A bejegyzés folytatódik, kattints a továbbra!

Jelenleg az egyetlen dolog, amiben biztosak vagyunk a gyűrűinket illetően: fehéraranyak lesznek. Minden más egyelőre még képlékeny. Egy korábbi bejegyzésben már írtam, hogy honnan való az eljegyzési gyűrűm. Nem tudom hogy más ékszerboltban ez hogy van, ők adtak egy olyan kupont a vásárláskor, hogy amennyiben a karikagyűrűket is náluk vásároljuk, 10% kedvezményt kapunk. Érdemes az ilyenekre egyébként figyelni, azért a nemesfém nem túl olcsó, 10% kedvezmény elég sokat tud jelenteni. 

Apropó nemesfém. Érdemes jó alapanyagú gyűrűt választani, különösen ha minden nap szeretnénk hordani az ékszert (és ugyan ki nem szeretné?). A vékonyak könnyen deformálódnak, tehát ezt is érdemes végiggondolni. Az ezüst határeset, nincs azzal semmi gond ha valaki azt szeretne hordani karikagyűrűként, de azt ilyenkor érdemes fejben tartani, hogy elég könnyen oxidálódik (=befeketedik), különösen gyógyvízben. 

Sokáig azt gondoltam, hogy onnan lesznek a karikáink is, ahol Bálint vette az eljegyzési gyűrűmet, de egy ismerősömnek köszönhetően, akinek most nyáron volt az esküvője - és főnyeremény most nekem, jobb mint egy esküvőszervező, olyan ötletei vannak hogy hihetetlen :) - rátaláltam az Ékszergyárra, és most nagyon úgy tűnik hogy innen lesznek a gyűrűink. Van náluk ugyanis egy olyan lehetőség, hogy nem csak együtt megtervezzük a gyűrűinket, így olyan lesz mint senki másnak, hanem még bele is dolgozhatunk valamennyit, tehát a saját kezünk munkája is benne lesz a gyűrűkben. Összekovácsolódunk, szó szerint. :) Annyira szuper ötlet, és tök jó hogy van erre lehetőség. Aminek külön örülök, hogy dédnagypapám pecsét- és karikagyűrűje is újjászületik így. Anya ugyanis mondta, hogy ezeket szívesen odaadja nekem gyűrűalapanyagnak, viszont a legtöbb ékszerbolt csak beszámítja az aranyat, nem konkrétan felhasználja. Én viszont szerettem volna azt, hogy igenis abból az anyagból legyen az enyém, amit ő hordott közel 100 éve. Szerencsére az Ékszergyárban van lehetőség újraötvözés útján sárgából fehér arany készítésére, ezáltal semmi nem fog megakadályozni ebben. :) Ha már eljutunk idáig biztosan beszámolok majd itt a blogon is az élményeinkről.

Ami egyébként nagyon fontos, hogy a pár mindkét tagjának tetsszen a gyűrű. Szerintem elég nagy baki a férfi részéről, ha a letérdelős meglepetés-lánykérésnek már alapból két karikagyűrűvel lendül neki, hiszen a karikának pont az a lényege, hogy a pár összetartozását szimbolizálja. Ebből adódóan nem árt ha mindketten ott vannak a kiválasztásnál, hogy a lehető legmegfelelőbbel távozzanak a boltból. Biztosan kell kompromisszumokat is kötni a választáskor, de az élet és az együttélés amúgy is sok ilyenből áll, nem árt ha az ember ezt időben nekiáll gyakorolni. 

Mindenkinek más az ízlése természetesen, én a jegygyűrűvel úgy vagyok, hogy mivel a végtelenséget jelenti karika mivoltjából adódóan, én ezért nem törném meg sehol (mint például itt). A sajátomba valószínűleg szeretnék egy követ, nagyon tetszenek a köves karikagyűrűk, viszont minden másban ugyanolyan lesz, mint a párja, Bálinté. Szerintem ez egy tök szép hagyomány, hogy egyformák a gyűrűk, nekem tök furcsa hogy angolszász körökben teljesen különbözőek. (A nők a köves mellé egy vékonyka karikát kapnak, a pasik meg a szokásos vastagot mint ami nálunk jellemző, de sokszor semennyire nem hasonlít egymásra a kettő, még a színükben sem.)

Gyakori szokás még a gyűrűkbe való gravírozás. Sokan kívülre vésetnek mintát, én kívülről abszolút az egyszerűség híve vagyok úgyhogy nekem azok annyira nem tetszenek, de belülre mindenképpen szeretnék én is majd valamit. Hogy az monogram, vagy dátum, vagy mi lesz az még a jövő zenéje. 


Aranyos ötlet például egymás ujjlenyomatát belülre tetetni a nevek helyett.

Sima, huplik nélküli véséssel szerintem szebb lenne. :)

Ami tuti biztos, hogy szimmetrikus lesz a minta, ha lesz is körben vésés, akkor vagy középen egy, vagy a két szélén egy-egy, inkább az utóbbi felé húzunk mindketten.


Sokan választanak mostanában kétféle aranyból gyűrűt, vannak nagyon szépen kivitelezettek is, de én - lehet az egyszerűsége miatt - még mindig a sima fehérarany felé húzok. 

Természetesen a határ nagyjából a csillagos ég, különösen ha az ember csináltatja a gyűrűket, a lényeg szerintem tényleg az, hogy mindkét fél elégedett legyen a választással, hiszen ez a legfontosabb.

Ti milyen gyűrűt szeretnétek? 

Képek: innen és innen

16 megjegyzés:

  1. Huh, ha nekem valaha ilyesmin kell gondolkoznom, akkor én tuti olyat szeretnék, amin van valamilyen vésés. Anyumék sosem hordott gyűrűjén volt, és hiába arany, amit nem szeretek, nagyon szép volt, mert a meg nem vésett része matt volt :)
    Persze azért egyszerűbb mintával, vagy majd olyasmivel, ami kettőnkre jellemző :)
    A fehéraranyban totálisan egyet értek, ilyen ékszert én is abból szeretnék.

    És ha lehet egy kérdésem: most akkor hogy van ez a jobb és bal ujjakkal? Hova és mi való? :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát gyakorlatilag elég sokféle módon húzgálják mindenfelé. :))
      Ami szerint mi csináljuk (és úgy vettem észre ez a bevett gyakorlat itthon): eljegyzési gyűrű bal gyűrűsujjon, mivel nincs karika egyelőre csak nekem van ott gyűrűm, Bálint "csupasz". Ha lett volna karikás eljegyzésünk akkor mindketten a bal gyűrűsujjunkon hordanánk azt. Esküvő napján a jobb gyűrűsre fogjuk felhúzni a karikát és ott is marad. :) Én továbbra is hordani fogom a balon a kövest.

      De pl Amerikában a balon van, eljegyzéstől esküvőig csak a nőnek az ujján köves, és az esküvőn kap mellé egy sima karikát is, de ugyanarra az ujjra a köves mellé húzza, és a férfi is a balon kezdi hordani a karikát az esküvőtől kezdve. Szal ott a jobb abszolút szabad marad.

      De kb ahány ház annyi szokás, láttam már olyan magyar esküvői videót, ahol a balra húzták a karikát.

      Törlés
    2. Hmm, köszönöm, így már kicsit könnyebb eligazodnom :)
      Egyébként pedig ha egyszer ilyesmire sor kerül, én is szeretném hordani az esküvő után is az eljegyzési gyűrűmet, nekem olyan fura lenne, hogy akkor most tegyük dobozba...

      Törlés
  2. Nekünk nagyon tetszik a vörös-arany fehér arannyal ötvözve, nagyon elegáns darabok! De sajnos ezek már csillagászati áron vannak, úgyhogy valószínűleg maradunk a fehéraranynál. A köves nekem is tetszik, és túl vastagot sem akarunk, mindkettőnknek nagyon vékony ujjai vannak, nem mutatna jól. :)
    http://www.hungororing.hu/termek.php?id=46&lang= vele például kiegyeznék :)

    VálaszTörlés
  3. http://www.magyarekszer.hu/tartalom/termekek/eljegyzesi-gyuruk-es-karikagyuruk/szeki-eletfa-karikagyuru/?t_id=214
    Nekünk ilyen van. És tetszik, hogy elsőre nem egyértelműen karikagyűrű. Bár férfiak mi másért hordanának gyűrűt?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szép! :)
      Én is úgy vagyok vele, hogy férfin nekem csak a karika tetszik, már a pecsétgyűrű is olyan furi nekem. :)

      Törlés
  4. Mág vártam a gyűrűkről szóló bejegyzést! :)
    Gyöngyösön Botka Mátyás műhelyében is van lehetőség egymás gyűrűjét elkészíteni, ígaz, a hozott aranyat nem dolgozzátok bele. Bp.-n pedig itt http://www.eskuvonklesz.hu/makeYourOwnRing.html
    És egyszer Bálint írására is kíváncsi lennék esküvő témában.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Próbáltam már pedzegetni neki hogy ő is írhatna, eddig nem adta be a derekát de győzködöm még kicsit, szerintem sikerülni fog. :)) Mindenképpen szeretném férfi szemszögből is kicsit megmutatni, erről nagyon kevés szó van szerintem esküvő témában, pedig ők is ugyanúgy részei a dolognak. :)

      Törlés
    2. Mi is épp jegygyűrű-vásárlás előtt állunk a kedves vőlegényemmel. Az Ékszergyár egyébként nagyon szimpatikusnak tűnik :). Mondjuk még nincs konkrét elképzelésem arról, milyet szeretnék, csak homályos. Az biztos, hogy nem szeretnék sem fényeset, sem vastagat, sem egyszerű karikát bármilyen díszítés nélkül - legyen benne valami finom nőiesség. Én bevallom, kicsit a jegygyűrűt is, persze az elsődleges jelentése mellett, kiegészítőnek látom, tehát olyasmit szeretnék, ami passzol a stílusomhoz, amihez a többi gyűrűmet is fel tudnám venni, még a bohókásabbakat is, és ami csinos is. Olyat sem szeretnék, amiben nagyobb brillkő van.

      Törlés
    3. Bocs, hogy válaszként írtam, és nem külön posztba :)

      Törlés
    4. Semmi gond! :))

      Igazad van, fontos hogy a személyiséghez illő legyen, hiszen mindig hordani fogod, minden cuccodhoz mennie kell. :)

      Mikor lesz a nagy nap?

      Törlés
    5. Valószínűleg jövő ősszel valamikor, de ez még a jövő zenéje... ha nem akkor, akkor valamikor 2014-ben :). De már tervezzük a részleteket.

      Törlés
  5. Nálunk is csak én kaptam lánykéréskor gyűrűt, ezt azóta is a bal kezemen viselem. Nem akartunk a csalad előtt műsort, csak utólag bejelentettük. Fehérarany pártiak vagyunk mindketten, ez a gyűrű is az, de nem a szokásos foglalatos köves forma, hanem hattyú. A gyűrű szára a kőnél kétfelől ívesen öleli körül a követ, de egyik szár sem ér végig. Nem tudom szemléletesebben leírni:)
    A karikagyűrűink nagyon egyszerű vonalúak, semmiképp sem akartunk domborút, úgy néznek ki, mint a legelső fotódon, annyi különbséggel, hogy nagyobb részük selyemmattított, a vékonyabb rész, ami csak az egyik oldalon van, fényes. A matt részben az én gyűrűmben középen van egy apró kő.
    Ahogy olvaslak, hasonlónak tűnik az ízlésünk, leszámítva talán az asszimmetriát:)
    Egyébként épp most támadt egy olyan elvetemült ötletünk, (most várjuk az első babánkat), hogy minden gyerek születésekor kapnék a férjemtől a gyűrűbe egy-egy újabb kis követ, így nem csak a házasságunkat, hanem a családunkat is jelképezné. Még azt is el tudnám képzelni, hogy most világoskék, kislány érkezésekor pedig majd rózsaszín kő kerüljön bele. Hű, de hosszúra sikeredtem, bocsánat:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És a lényeget le is hagytam, eujewel-től van minden gyűrűnk. Szuper árakkal és minőségben dolgoznak, érdemes náluk körülnézni a weboldalukon. Üzletük az Operánál van.

      Törlés
    2. Ez az ötlet nagyon aranyos, már sok helyen olvastam! :) Mármint a minden gyereknél plusz egy kő dolgot, így tényleg az egész családot jelképezi a gyűrű.
      Jó és problémamentes babavárást kívánok, bármi kérdésed van írj nyugodtan e-mailt! :)

      Törlés