2011. június 26., vasárnap

Hülyebiztos túrós süti

Életemben nem hallottam még arról hogy így is lehet sütit csinálni. Nővérem már írt erről a receptről, de gondoltam én is megírom, nem biztos hogy mindkettőnket olvassátok és egyébként is anya fejből mondta mit csináljak, nézve tesómnál a receptet mi már más adagokkal dolgoztunk. :D De így is nagyon finom lett a végeredmény.

Nagyon megörültem mikor túrós sütit emlegetett anya, imádom a túrót, de ezt már asszem írtam is. :) Azért neveztem el hülyebiztosnak, mert még csak keverni sem kell semmit, csak bedobálni a dolgokat a tepsibe és csókolom. Én őszintén megmondom csak néztem nagy szkeptikus szemekkel anyára mikor csinálta a sütit és nem akartam elhinni hogy ilyen létezik, de igen, és finom! És pozitív hogy csak 2 edényt kell elmosogatni (meg a tepsit miután elfogyott a csoda).

Hozzávalók:
  • 1 nagy bögre liszt (mi egy kb 7 deciset használtunk)
  • Fél bögre cukor
  • 3 tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • fél citrom reszelt héja
  • fél kg túró
  • 1 csomag sütőpor
  • kb fél liter tej (később megmondom miért kb)
  • 10 dkg vaj
  • gyümölcs ízlés szerint
Elkészítés:
A tepsi aljába a vaj felét belekenem, nem baj ha darabos lesz, a lényeg hogy viszonylag vastag legyen, ne csak annyira kenjétek bele mint mikor a süti alá teszitek. A lisztet elkeverem a kristálycukorral és a sütőporral, és ennek a pornak a felét rákanalazom (igen, szárazon!) a vajra. Ezután fogom a túrót és ráteszem erre a porra, mindenféle ízesítés meg kevergetés nélkül. A túróra reszelem a citrom héját és megszórom vaníliás cukorral. Most jön a gyümölcs. Mi friss cseresznyét (magozottat a fogak épsége érdekében) szórtunk rá de mehet rá kompót is, vagy mazsola (fúj, gumikalapáccsal verném azt aki kitalálta hogy a mazsola illik a túróhoz, nem győzöm sosem kivakarni a bolti túrós dolgaimból mert természetesen minden tele van vele szórva), vagy bármi más amit szeretnétek. Ezután rászórom a maradék lisztes keveréket. A tojásokat abba a bögrébe ütöm bele amiben eddig kiméregettem a lisztet meg a cukrot, kicsit villával felverem és felöntöm annyi tejjel hogy tele legyen a bögre. Ezután ezt egy picit kevergetem hogy homogénebb legyen a folyadék, ez akkor lesz nagyjából jó amikor már nem fehér a lötyi hanem sárgás. Ezt a tojásos tejet egyenletesen ráöntöm a sütire. Nem baj ha maradnak olyan részek amit nem fed tej, majd a sütőben összefolyik minden. Végül a vaj másik felét kis darabokban rádobálom a sütire és mehet is sülni. 180 °C körül sütöttük kb fél órát, ha már elkezd pirulni a teteje és elvált a tepsi oldalától készen van.A legnehezebb része az hogy frissen a sütőből kivéve nem szabad még enni belőle mert szanaszéjjel hullik. A képeket a kivétel után azonnal csináltam, a második képen látszik is hogy még vajas a teteje, ez be fog szívódni a tésztába ha kicsit már meghűlt. Langyosan már egészen kezelhető.

Nagyon tetszik a receptben hogy nem kell szórakozni a tészta csomómentesre keverésével és hasonló mókákkal, szerintem annak is sikerül simán ez a sütemény aki nem jártas a sütésben. Amit kicsit változtatnék a recepten: Szerintem elbírna több túrót (igazából mindenbe mehetne több túró, túró for presindent!), én egy kilóra is rábólintanék de anya azt mondta legyen az csak először 75 dkg. Legközelebb így fogom kipróbálni és megmondom hogy az már elég volt-e bele vagy mehet még több.

Ti hallottatok már erről a sütési módszerről? Esetleg valami másról ami nem a szokványos módon készült?

3 megjegyzés:

  1. ez volt az amiről twitteren írtál? egyszerű, és finomnak tűnik, lehet, hogy kipróbálom.=)
    egyszer mi is csináltunk egy túrós sütit, szintén kevergetés nélkül.

    VálaszTörlés
  2. Mi most egy baromi egyszerű sütit készítünk anyával, nyári, hűs nem is kell sütni :D kb 2 mondat leírni :D és alig kell hozzá valami, konkrétan 2 csomag háztartási keksz, 1 nagyobb csomag babapiskóta, 4 doboz tejföl, 2 citrom leve, ízlés szerint cukor és vaníliás cukor, gyümölcsök :) konkrétan összekevered a tejfölt a pcukorral, a vcukorral, meg a citromlével, a kekszet lerakod a tepsibe rámegy egy adag ilyen krém majd babapiskóta, megint krém, keksz, krém és jól megszórod gyümivel :D be a hűtőbe, megdermed és ehetjük is! :) jó ha 1 estét áll :)

    VálaszTörlés