2011. július 24., vasárnap

Mennyit költök a kiskutyámra?

Nekem is kérdésem volt még mielőtt Panda hozzánk került, hogy vajon mennyibe kerül egy kutya kb egy hónapban, és mennyibe kerülhet az alap felszerelés megvásárlása? Commentben is szóba került így úgy döntöttem összeszedjük hogy miket vettünk az első bevásárláskor. Pontos összegeket már nem tudok mondani minden egyes dologra, de a végösszegre emlékeztünk. Felsorolom hogy első alkalommal mik kerültek a kosárba. Azt azért vegyétek majd figyelembe, hogy több dolgot is sikerült akciósan kifognunk, ezeket oda is írom majd zárójelben, alapáron nyilván megdobták volna a végösszeget.

Alapbevásárlás:
 • kutyapárna
 • Scalibor bolhanyakörv (ez volt talán a legdrágább, 5700 Ft volt ha jól emlékszem)
 • teniszlabda
 • játék-kötél
 • kefe/fésű egyben
 • nyakörv (akció)
 • rövid póráz (akció)
 • hám (akció)
 • teleszkópos póráz 5 méteres (erre 1 év gari is van)
 • etető+itató tálka
 • 3 tekercs kakigyűjtő zacskó
 • 250 g kutyakeksz
 • biléta a címünkkel-telefonszámokkal
 • 800 g-os Real Nature konzerv
 • 1,5 kg kistestű kutyáknak való Friskies
Ezek így együtt 26 000 Ft-ba kerültek. Elsőre kicsit mellbevágó lehet de igazából a párna (kb 6000) meg a bolhanyakörv dobta meg.

Leírom a tapasztalatokat is, kajával meg kiegészítőkkel kapcsolatban is, meg hogy miből váltottunk, ha váltottunk.
A párnája mellé anyuéktól kaptunk még egy kiságyat is, ez utóbbi van a földön, a párna pedig a kanapén. Szeretem egyébként mert a huzat mosható és az anyagából adódóan kb 30 perc alatt megszárad, és van rajta egy fül aminél fogva könnyen szállítható. Vittük magunkkal Szombathelyre is, a vonaton is ezen ült az ülés helyett és anyuéknál is jó volt hogy ott volt egy kis ismerős dolog neki.
A bolhanyakörvről sokat nem tudok nyilatkozni, rajta van, nem bolhás. :) Nem csak bolha ellen véd egyébként hanem kullancs meg más állatokra menő ízeltlábúak ellen is.
A teniszlabda túl nagy neki, nem tudja bevenni a szájába, így azt nem is használjuk. Bálint nagyszüleinél egy sima gumilabdával játszott, így vettünk neki gyorsan kettőt is, egy puhábbat meg egy olyan igazi gumilabdát. Ez utóbbiból Bálint kieresztette a levegőnek kb a felét hogy össze tudja harapni mert szegény nem elég nagy és erős. :D
A kötelét imádja, kb 300 Ft volt és állítólag fogtisztító hatású is, amit el tudok képzelni mert nagyon sűrű szövésű.
A nyakörvet felesleges volt megvenni mert nem azzal sétáltatjuk, de azért van ha esetleg szükség lenne rá. Egyébként is mikor hozták hozzánk kiderült hogy az nagy rá, úgyhogy ők itthagyták azt ami az állatotthonban volt rajta, mi meg odaadtuk nekik amit vettünk. :)
Rövid pórázból azóta vettünk egy másikat ami illik a hámjához (fekete szögesdrót mintás, nagyon menő :D), 3500 Ft-ról volt 700-ra leértékelve, a hülyének is megérte nem hogy nekünk. Kicsit hosszabb is mint az előző, meg csinosabb is. :) A másik legközelebb ha megyünk látogatóba a Noéba jön velünk, ők az ilyeneknek mindig hasznát veszik.
A teleszkópos pórázt itt a belvárosban nem használjuk mert nem jó ha nagyon eltávolodik tőlünk, de anyuéknál azzal sétáltattuk, meg ha megyünk a ligetbe akkor is ezt visszük magunkkal.
Kakigyűjtő zacskót mi Looney Toonsosat használunk, most épp sárgát, Csőrike mintával. 800 Ft körül van a 3 tekercs, ami 60 darab, így egy hónapra pont elég. Annyi negatívuma lehet hogy kicsit átlátszó. Drágábbért lehet kapni a Fressnapfban teljesen sötétet ha valaki zavar hogy átlátszik a kaka. :) Én mondjuk úgy szoktam felszedni hogy viszek magammal szalvétát, azt ráteszem a kakira és aztán a zacskóval fogom meg, a papírral jobban fel lehet szedni mint csak a zacsival magában.
Kb 200 Ft volt az a kis aranyszínű izé ami néhány képen látszik is, ezt szét lehet tekerni és benne van a nevünk, címünk, telefonszámunk, ha esetleg eltűnne a kutya. Chipezve van ugyan, de nem biztos (sőt, biztos nem) tudja mindenki hogy ha állatorvoshoz viszi a talált kutyát akkor leolvashatóak az adatai, ez így duplán biztos.
Nasinak a Fresiben kapható kimérős kutyakekszet veszünk, szereti. Egyébként finom kókusz illata van! :)

Száraztáp témában nem voltunk még nagyon otthon az első bevásárláskor. A gondozója aki hozta azt mondta hogy ami nem színezett táp az már jó. A Friskiest megette de kicsit szerintem meghajtotta. Átálltunk utána a Happy dogra, ezt a Fresiben ajánlották hogy már jó minőségű de azért nem a Royal Canin árkategória. Ez jobb volt, nem kakilt puhát tőle. Mindenből a kisméretű kutyáknak valót vettük egyébként. Anya egyik ismerőse egy állateledel-boltban dolgozik és rajta keresztül találkoztunk a Brit Care táppal, ami még olcsóbb is a Happy dognál, és hypoallergén. A jó minőségű táp amúgy is nagyon fontos a kutyáknál (tenyésztők legtöbbször elég jó minőségű tápokhoz szoktatják hozzá a kölyköket) de Pandánál meg különösen, úgy látom a pocakja nem bírja a gagyit. A kilóira is figyelni kell mert ha meghízik azt a térdei miatt nem tudja lemozogni. Ez a Brit Care nagyon jó, és szereti is (bár szerintem mindent megenne amit eléteszek). Konzervből most már nem a Real Nature-t vesszük (ha jól tudom ez a legdrágább konzerv - a 800 grammos 650 Ft-tól kezdődik), hanem eggyel olcsóbb kategóriát, a Best Meatet. Ebben sincsenek adalékanyagok meg felesleges hülyeségek, 500 Ft körül van a nagy konzerv. Mi napi egyszer etetjük Pandát, és kb 2 evőkanál konzervet keverünk a tápjához. Szerintem ha új ízű konzervet kap a kutya érdemes először a kicsit megvenni és megkóstoltatni vele, különösen ha finnyás. :) Nálunk mondjuk minden elfogy, de legközelebb kicsit veszünk szerintem. Elég keveset kap egy nap és nem szeretném hogy megromoljon a hűtőben a maradék.
Nasinak pluszban még a Pedigree fogtisztító rúdját szokta kapni, halál édes ahogy nyammog rajta. :) Ebből is kapható kistestű kutyáknak való.
(kép: innen)
Havi leosztásban kakizacskóra költünk, fogtisztító rúd fogy el úgy egy csomag, kb 2 konzerv és úgy 2 kg táp. Ez havi 3-4000 Ft, attól függ épp kell-e még venni mondjuk más nasit, vagy meglátok valamit aminek örülne.

Így a végére még megemlíteném az állatorvosi költségeket, ami nyilván meg tudja sokszorozni a kiadásokat. Mi szinte azonnal elvittük orvoshoz hogy átírják a chip adatait az enyémre, és megvizsgálták Pandát ha már ott voltunk, kinyomták a bűzmirigyét. Ez 1500 Ft volt összesen. Azóta voltunk vele még egyszer orvosnál, megfázott ez a lüke (nyilván a 40 °C-ban, mikor máskor). Ez húzósabb volt már, gyógyszerrel és orvossal együtt 10 ezer Ft-ot fizettünk. Vannak még a kötelező oltások mint éves költség, és a féreghajtás. Én erre még nem tudok semmit mondani, mert a Noéból úgy adnak minden állatot örökbe hogy oltják, ivartalanítják, féreghajták és chipezik őket.

Én sokkal több havi szintű költségre számítottam mielőtt Panda hozzánk került, szerintem ez az összeg abszolút reális és vállalható (nyilván nem kereset nélküli albérletben lakó diáknak), még így is hogy nem az olcsóbb termékeket vesszük - na persze sosem árt vadászni az akciókra.

Ti mennyit költötök a kutyusotokra?

4 megjegyzés:

 1. A kombinált oltás+féreghajtó+bűzmirigy kinyomás volt április környékén kicsit kevesebb, mint tízezer forint.
  Egyébként szerintem is azzal van a legnagyobb pluszköltség, ha valami extra kiadásra kell költeni, betegség, fogkőleszedés (baromi drága :S), mondjuk nálunk vizsla van, az picit többet eszik. :D

  VálaszTörlés
 2. Nekem egy 6 hetes német juhászom van (első kép a blogon "szerzeményem" ) 3 hete elmúlt ,hogy hozzánk került . Állatorvos 7.000 Ft.- (oltás,kullancs elleni cseppek),nyakörvet még nem kapott ahhoz túl pici sajnálom ,kb akkora mint egy kisebb macska. Állat eledel kb. 300 Ft.-/nap - de a rántott karaj a kedvence:)-,egyenlőre ennyi a kiadás.Nappal az udvaron van este meg felviszem az egyik emeleti teraszra amit nem használunk,de ha nagyobb lesz már kint marad a faházába (előző kutyától maradt)

  VálaszTörlés
 3. Az én kicsimnek még csak a macskanyakörv van, de szinte sosincs rajta, mert ha kivisszük a kertből, nagyon bőg, itthon meg nehogy beleakadjon valamibe..

  VálaszTörlés